Dánsko v roce 2050 přestane těžit ropu v Severním moři

Dánsko nebude rozšiřovat těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři a nejpozději v roce 2050 zastaví získávání těchto surovin úplně. Příslušný zákon schválil ve čtvrtek večer místní parlament, informovala dnes agentura DPA.

"Je to v souladu s naším rozhodnutím, že se v roce 2050 obejdeme bez fosilních paliv," uvedl ministr životního prostředí Dan Jörgensen po hlasování, které označil za "historické". Dánsko už dříve zastavilo tendr na těžební licence, z něhož se před tím stáhl francouzský koncern Total.

Dánsko je podle agentury Reuters největším producentem ropy a plynu v Evropské unii. V Evropě jej předčí jen Norsko a Británie. Podle dánské stanice DR od roku 1972 získalo Dánsko díky ropě ze Severního moře 541 miliard dánských korun (1,9 bilionu Kč).

Kæmpe sejr at et flertal har besluttet at droppe ny oliejagt i Nordsøen og reelt sætte en slutdato for dansk olieproduktion. Endelig! Der er dog behov for slutdato før 2050. Vi kæmper videre ??? #dkpol #dkgreen https://t.co/0fi0jNiY8u

— Maria R. Gjerding (@MariaGjerding) December 3, 2020

Ochránci životního prostředí rozhodnutí poslanců přivítali. Zároveň se jim ale nelíbí, že by se s těžbou ropy mělo přestat až v roce 2050. "Tato dohoda je vítězstvím pro celé klimatické hnutí," uvedla mluvčí dánské Společnosti pro ochranu přírody Maria Reumertová Gjerdingová. "Nyní je naším úkolem tlačit na to, aby nastal konec dříve," dodala.

Podle ministra Jörgensena ale vláda zvolila rok 2050 kvůli současným kontraktům. "Kdybychom přestali v roce 2030 nebo 2040, museli bychom vyplatit odškodné podnikům, které investovaly do zařízení," uvedl.

Debata o těžbě ropy se vedla v Dánsku od loňského roku, kdy se vláda zavázala, že do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 70 procent ve srovnání s rokem 1990. O dalších 20 let později chce být Dánsko uhlíkově zcela neutrální.

Související

Více souvisejících

dánsko ropa Moře Ekologie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy