Faktury s dlouhou splatností? Šílený český výmysl, který v zahraničí neexistuje

Češi proplácejí faktury rychleji než Britové, Švýcaři nebo Rakušané. V termínu se zaplatí faktury ve dvou třetinách případů. S pozdním splácením se setkalo 90 % firem. Česko také patří k evropským lídrům ve využívání elektronických faktur.

Průzkum společnosti Atradius uvedl, že v tuzemsku dochází k pozdnímu splácení ve 34,1 % případů. Ve Velké Británii, Švýcarsku a Rakousku dosahuje podíl pozdě splněných pohledávek až 40 %.

Česká republika se s pozdními platbami setkává často. Pro 38,7 % podnikatelů pozdě splacené faktury představují závažný problém. 17,3 % musí odložit platby vlastním dodavatelům a ztrátu příjmů na základě pozdě splacených faktur zaznamenalo 11,3 % firem.

Čas od vystavení do fyzického splacení pohledávek u nás nyní dosahuje 44 dní. Na Slovensku se splatí faktury o den dříve. Průměrná splatnost v České republice je stanovena na 28 dni. 80 % pohledávek se má splatit do třiceti dní a 1 % převyšuje devadesátidenní lhůtu. Nejpřísnější stanovení termínu splatnosti má Německo s 91 % faktur splatných do třiceti dnů.

Nejlépe si vedou nejmenší firmy. „Musí se podřídit přísným platebním požadavkům velkých podniků. U faktur vystavených většími společnostmi naopak není výjimkou splatnost až 90 dní. Malým a středním podnikům, často závislým na každé platbě, přitom může tak dlouhá splatnost způsobovat velké problémy,“ uvádí Marek Hejdušek, ředitel služby Cashbot.

Elektronické faktury u nás využívá až 80 % firem, což je největší poměr ve východní Evropě. S online fakturaci zaznamenalo zrychlení plateb 39 % firem.

Factoring využívají domácí firmy. Jde o to, že banka průběžně proplácí firemním klientům pohledávky, které mají u svých odběratelů. „Jen za rok 2018 jsme profinancovali přes 550 tisíc faktur klientů v celkovém objemu téměř 36 miliard korun. Stále nicméně platí, že v České republice je penetrace využití factoringu v poměru k hrubému domácímu produktu pouze 3,3 %, zatímco průměr v Evropské unii činí téměř 11 %“, řekl Pavel Chlumský, člen představenstva Factoringu České spořitelny.

Hlavním důvodem pro pozdní splatnost faktur je nedostatek dostupných finančních prostředků nakupujících. Za pozdní tuzemské transakce nejčastěji může pozdržení platby dodavateli, aby měl odběratel peníze na financování dalších potřebných věcí, uvedl server Evropa v datech.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

finance Velká Británie Rakousko Česká republika Švýcarsko Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy