Německo čeká rekordní deficit, odhaduje ho na 156 miliard eur

Rozpočet Německa letos pravděpodobně skončí rekordním deficitem. Spolková vláda dnes totiž schválila jeho úpravu kvůli hospodářským dopadům rychle se šířícího koronaviru. Nově počítá s deficitem 156,3 miliardy eur.

Šéf státní kasy poznamenal, že pandemie způsobená koronavirem už mění život všem, proto bylo nutné sáhnout i k zásadním úpravám rozpočtu. Rozsah změn podle něj odpovídá velikosti výzvy, kterou nemoc představuje.

Vládní úprava rozpočtu počítá s dalšími výdaji za 122,8 miliardy eur (3,4 bilionu Kč) a snížením příjmů o 33,5 miliardy eur (skoro 925 miliard Kč). Původně přitom rozpočet počítal s příjmy i výdaji na úrovni 362 miliard eur.

Úpravy rozpočtu, z něhož se bude financovat například podpora ve výši desítek miliard eur pro drobné podnikatele nebo zdvojnásobení počtu lůžek na odděleních intenzivní péče, musí ještě schválit Spolkový sněm, což by se mělo stát ve středu, a Spolková rada, která je bude mít na programu v pátek.

Spolková republika se od roku 2014 pyšnila tím, že měla stále vyrovnané rozpočty. Bez deficitu byl plánován i ten letošní. Nakonec ale podle všeho zaznamená rekordní schodek. Aby se země mohla do této míry zadlužit, musí poprvé od jejího zavedení pozastavit platnost takzvané dluhové brzdy.

Vedle rozsáhlých úprav rozpočtu německá vláda počítá i se zřízením fondu pro stabilizaci hospodářství, v němž mají být stovky miliard eur. U velkých firem, jako jsou aerolinky Lufthansa, není vyloučena záchrana ani částečným zestátněním.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes na společné tiskové konferenci se Scholzem zdůraznil, že spolková republika je odhodlána chránit německé firmy a pracovní místa. I proto je podle něj důležité, aby se pomoc rychle dostala firmám, na které potíže spojené s koronavirem doléhají.

BPK: Finanzminister Olaf #Scholz und Wirtschaftsminister Peter #Altmaier zum Nachtragshaushalt 2020 als Reaktion auf die Auswirkungen von #COVIDー19 https://t.co/U7FthHcrKu

— phoenix (@phoenix_de) March 23, 2020

V rámci dalších opatření počítá německý kabinet i třeba s ochranou pro lidi, kteří nebudou kvůli koronaviru schopni platit nájem. Bude zakázáno jim nájem vypovědět, pokud na něm dluh vznikl v období od 1. dubna do 30. září letošního roku.

Německo podle Institutu Roberta Kocha registruje více než 22.000 nakažených koronavirem. Minimálně 86 lidí nemoci podlehlo, přes 2800 lidí se naopak uzdravilo.

Související

Více souvisejících

Německo rozpočet EUR Peter Altmaier (CDU) Olaf Scholz Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy