Asijská EU? Na summitu ASEAN vzniklo jednotné ekonomické společenství

Kuala Lumpur - Na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který právě probíhá v Malajsii, bylo formálně vytvořeno jednotné ekonomické společenství (AEC). Právně začne platit od konce letošního roku a mělo by se stát konkurentem Číny a Indie.

AEC bude zahrnovat 630 milionů lidí a jeho cílem je lépe propojit rozdílná hospodářství členských zemí, které se liší nejen ekonomickou situací, ale také formou vlády, státním zřízením či náboženstvím.

Země ASEAN sice již zrušily mnohé tarifní bariéry, vízová omezení a v klíčových odvětvích otevřely své pracovní trhy lidem z členských států, přesto zůstávají citlivé otázky uzavřených sektorů, jako jsou ocelářství, zemědělství či výroba aut.

AEC tak stále není dokončeným projektem, podle analytiků má před sebou dlouhou a obtížnou cestu.

ASEAN, jehož členy jsou Barma, Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam, začal liberalizovat vzájemný obchod od roku 1993. Původně měl v plánu vytvořit jednotný trh s volným tokem zboží, služeb a investic do roku 2020, vyspělejší země jako Thajsko, Singapur a Malajsie však prosazovaly, aby AEC vzniklo již v roce 2015. Prozatím se počítá s tím, že AEC na rozdíl od EU zůstat čistě mezivládní organizací, neuvažuje se ani o vytvoření jednotné měny.

Související

Jihočínské moře, ilustrační fotografie.

Napětí v Jihočínské moři: Zajímá Čínu i USA, brzy tu hodlá cvičit ASEAN

Asijský blok Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) uspořádá první společné vojenské cvičení v Jihočínském moři. Podle stanice CNN půjde o nejnovější mnohostranné bezpečnostní cvičení v době rostoucího napětí a nejistoty v regionu. V Jihočínském moři se přou o moc zejména Washington s Pekingem, nicméně tato vodní plocha hraničí s břehy několika členských zemí ASEAN – a ty si nárokují svůj podíl.  

Více souvisejících

ASEAN AEC Malajsie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy