Mnoho povyku pro „něco“: William Shakespeare i 400 let po smrti inspiruje svět

Praha - William Shakespeare je jedinečná a nezapomenutelná osobnost 16. století a v dubnu letošního roku uplyne přesně 400 let od jeho úmrtí. Toto jubileum se slaví po celém světě prostřednictvím různých kulturních akcí. I Česká republika se do těchto oslav hojně zapojí a my tak máme možnost připomenout si nehasnoucí slávu jednoho z nejvýznamnějších dramatiků světa.

William Shakespeare dokázal zaujmout v mnoha směrech, nejen svým uměleckým talentem, ale i svým životem. Už samotné jeho narození je opředeno tajemstvím, protože dodnes není známo přesné Shakespearovo datum narození, avšak díky dobové tradici, kdy se děti v 16. století křtily třetí den po narození, se dá vypočítat, že se Shakespeare narodil 23. dubna 1564 v anglickém městě Stratford nad Avonou. O jeho životě koluje řada nepodložených tvrzení, jako například, že byl nucen utéct z města kvůli podezření z pytláctví nebo že hlídal koně návštěvníkům divadla.

Co je ale zcela jisté, je sňatek s Annou Hathawayovou, se kterou měl tři děti, z nichž jedno záhadně umřelo a jeho smrt byla pravděpodobně podnětem pro Shakespearovu tvorbu. I přesto, že dodnes nikdo neví, kdy a jak přesně se Shakespeare dostal do Londýna a započal svojí tvorbu, spojitost s londýnským divadlem Globe mu nikdo nevezme. Stejně jako jeho narození, tak i příčina smrti zůstává tajemstvím. Kromě data, William Shakespeare zemřel 23. dubna 1616, tedy ve stejný den, kdy se narodil.

Za svých dvaapadesát let života dokázal vytvořit pozoruhodné dílo. Jeho tvorba čítá přes třicet her a více než stovku sonetů. Ve svých dílech nešetří motivem lásky a vášně, ale také zrady a nenávisti. Časté jsou i motivy rodinných dramat a nešvarů, které vtiskl do svých nejznámější tragédií jako je Rome a Julie, Hamlet nebo Macbeth. Mimo jiné stále věřil, že láska a spravedlnost zvítězí nad zlem a dal tak vzniknout mnoha komediím, z nichž nejznámější jsou Zkrocení zlé ženy, Mnoho povyku pro nic nebo Sen noci svatojánské. Čerpal z námětů antických hrdinů nebo osobností anglické historie a díky tomu napsal hry o Jindřichu IV. nebo Richardu III.

Shakespeara oslaví celý svět

Letos v dubnu to bude přesně 400 let od úmrtí Williama Shakespeara a po celém světě startují oslavy tohoto jubilea, které budou trvat po celý rok. Kromě tradičních představení v rámci divadel vznikl i projekt Shakespeare 400, ve kterém přední světoví spisovatelé převypráví Shakespearovi příběhy a přiblíží je tak modernímu čtenáři. Například Jeanette Wintersonová se chopila hry Zimní pohádka a na její motivy napsala dílo Trhlina v čase. Do projektu se zapojil i Jo Nesbø, který zpracuje tragédii Macbeth. Můžeme se tedy těšit na sérii pozoruhodných děl, která budou vycházet postupně během roku.

Samozřejmě i divadla se v letošním roce tímto jubileem budou zabývat. V uplynulých dnech jsme vás informovali hned o několika nově nasazených inscenacích. Například Jihočeské divadlo přichází s poněkud neobyčejnou humornou hrou Shakespeare v Hollywoodu, která vznikla na motivy Snu noci svatojánské. I Moravské divadlo Olomouc se k oslavám připojilo s romancí Bouře. Pozadu nezůstávají ani brněnská a pražská divadla, které do repertoáru nasazují inscenace jako Othello nebo Král Lear.

Také Ostrava pojala oslavy ve velkém stylu a vytvořila projekt Shakespeare Ostrava 2016, který odstartoval 25. ledna. V průběhu roku se diváci mohou těšit na festival nabízející například koprodukční představení HAPRDÁNS neboli HAmlet PRinc DÁNSký, ale také Hamleta v operním provedení v divadle Antonína Dvořáka a mnoho dalšího. Projekt vznikl ve spolupráci ostravských kulturních institucí včetně všech profesionálních divadel, muzeí nebo škol.

Nesmíme však zapomenout na to nejdůležitější a tím jsou proslulé Letní shakespearovské slavnosti, které se tradičně již řadu let konají v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Bohužel konkrétnější informace ani program nejsou zatím známé. ,,Určitě se budeme tomuto výročí v rámci Letních shakespearovských slavností věnovat, ale vše je momentálně v přípravě, takže nemohu být ještě konkrétní." sdělil PR manager slavností Pavel Turner serveru EuroZpravy.cz na otázku, zda budou letošní slavnosti v rámci jubilea něčím ojedinělé.

Nutno ještě dodat, že tématem Shakespearových děl se nechali inspirovat i filmoví režiséři a svět dnes zná filmy jako West Side Story (Rome a Julie), romantickou komedii 10 důvodů proč tě nenávidím (Zkrocení zlé ženy) nebo animovanou pohádku Gnomeo a Julie. Je tedy zcela jisté, že William Shakespeare nepotřebuje ke své slávě jakéhokoliv jubilea, protože pokud zůstal v povědomí lidí i 400 let po své smrti, nebude tomu jinak ani v následujících desetiletích.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti William Shakespeare

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy