Jan Antonín Pitínský se vrací do Olomouce s nadčasovou operou Bohuslava Martinů

Olomouc – Významný divadelní režisér a tvůrce oceňované inscenace Pád Antikrista, Jan Antonín Pitínský, se vrací do Olomouce. Nastuduje zde vrcholnou operu Bohuslava Martinů Řecké Pašije, které se dostane historicky prvního uvedení v Moravském divadle.

Moravské divadlo Olomouc poprvé uvede na svém jevišti vrcholné operní dílo Bohuslava Martinů Řecké pašije v režii Jana Antonína Pitínského, který zde v minulosti nastudoval oceňovanou inscenaci Pád Antikrista. Dílo Bohuslava Martinů, v němž rezonuje aktuální téma uprchlíků, klade velké nároky na sólisty a sbor.

Bohuslav Martinů toužil zhudebnit jedno z děl řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise. Ten mu doporučil svůj román Kristus znovu ukřižovaný, který vydal v roce 1954. Skladatel, který musel emigrovat do USA před nacisty, se ztotožnil s tématem uprchlíků a dědictví křesťanských ctností a jeho povinnosti vůči lidstvu.

„Martinů byl románem nadšený, korespondoval se spisovatelem a sám napsal libreto. Vznik opery trval tři roky. V Londýně však operu odmítli uvést. Až pominul ten hrozný smutek, napsal Martinů zhuštěnou, takzvanou curyšskou verzi, která je vlastně básní na téma románu. Z ní bude vycházet naše inscenace,“ vysvětluje režisér a několikanásobný držitel Ceny Alfréda Radoka Jan Antonín Pitínský v tiskové zprávě. Zmíněná druhá verze měla v Curychu premiéru v roce 1961. Martinů ani Kzantzakis se jí však nedožili.

Příběh vypráví o obyvatelích řecké vesnice, do které během velikonočních pašijových her přijdou uprchlíci z jiné vesnice, zničené nájezdy Turků, a žádají o pomoc. Bohuslava Martinů zaujala emocionální a duchovní síla příběhu. „Chtěl, aby jeho opera byla drastická, tvrdá a bolestná, nic idylického. Druhá verze je oproti té původní zkratkovitá, více poetická a má krásnější konec. Vedle tématu uprchlictví se do popředí dostává tragický osud ovčáka Manoliose, který se vžije do role Ježíše, a nabourává tak staré pořádky ve vesnici,“ přiblížil Pitínský, který se do Olomouce vrací již podruhé. V roce 2014 totiž s olomouckým operním souborem nastudoval inscenaci Pád Antikrista, která získala mimo jiné Cenu Divadelních novin.

Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník. Podle něj jsou Řecké pašije výsledkem celoživotního kompozičního vývoje Bohuslava Martinů. „Je to hudba dynamická, místy disonantní, místy naprosto přehledná a čitelná a samozřejmě výrazně rytmická, což je pro dílo tohoto skladatele celkově typické. Martinů se nechal inspirovat – zvlášť ve zhudebnění modliteb – byzantskou hudbou a místy je možno zaslechnout i názvuky balkánské lidové hudby,“ popisuje Šumník a dodává, že vokální party jsou plné intonačních i rytmických záludností.

Extrémní nároky jsou také kladeny na operní sbor, který je zde rozdělen na dvě početné skupiny. Ty mají dva rozdílné charaktery a vlastní speciální úlohu. V opeře vystupuje také dětský sbor.

V roli ovčáka Manoliose se představí Jakub Rousek v alternaci s Milanem Vlčkem. „Manolios je snad jedna z nejkrásnějších rolí operního repertoáru českých skladatelů, neboť co může být více než hrát v Pašijích samotného Ježíše Krista. I když je to role zpívaná česky, což usnadňuje naučení se a zapamatování textu, je to na druhou stranu vyváženo náročnou přípravou role po herecké stránce a samozřejmě po stránce hudební. Je obecně známo, že hudba Bohuslava Martinů je těžká na nastudování, ale v konečném výsledku velmi krásná a netradiční,“ uvedl Rousek.

Záletnou vdovu Kateřinu, která v pašijových hrách představuje Máří Magdalenu, ztvární nová posila operního a operetního souboru Radoslava Mičová v alternaci s hostující Barborou Poláškovou. Podle Mičové je dílo velmi nadčasové a díky tomu má sílu a moc diváka zaujmout. V inscenaci uvidíme také Jiřího Přibyla, který se v roli kněze Fotise objevil už před lety v Národním divadle pod vedením Jiřího Nekvasila. V dalších rolích se představí David Szendiuch, Martin Štolba, Elena Gazdíková nebo Petr Martínek.

Autorem scénografie je architekt a člen skupiny Buty, Milan Nytra. Ten vytvořil variabilní scénu, která se během představení mění z vesnice na pustinu. Jana Preková je autorkou výrazných barevných kostýmů, které jsou inspirované dílem německého malíře Neo Raucha. „V oblečení bohatých vesničanů je patrná barevná divokost, exotičnost. Uprchlíci mají soudobé kostýmy. Je to sice současnost, ale stylizovaná a trochu zastřená,“ uvedl Pitínský.

Premiéra Řeckých pašijí se koná v pátek 24. února 2017 v Moravském divadle Olomouc.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) Bohuslav Martinů Jan Antonín Pitínský (režisér) olomouc Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy