RECENZE: Žítkovské bohyně drásají duši v Městském divadle Brno

RECENZE – Divadelní režisér Dodo Gombár napsal pro Městské divadlo Brno novou adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně a přidal podtitul Krev je krev. Po zlínské inscenaci je to pro Gombára již druhé setkání s kopaničářskými bohyněmi, brněnské uvedení je však komornější a sevřenější. Syrová a psychedelická inscenace nenechá diváka klidným.

„Nikdo před nimi neskryl svá tajemství…“

Příběhy kopaničářských žen, které „bohovaly“ proslavil román Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně z roku 2012. Román o Doře Idesové, která je poslední z roku žítkovských bohyní, jejich umění se však nenaučila, ale po svých předcích začne pátrat na základě svého studia etnografie, získal několik cen včetně čtenářské ceny Magnesia Litera.

Divadelní režisér Dodo Gombár uvedl vlastní dramatizaci Žítkovských bohyní již v roce 2014 v Městském divadle Zlín. Ke stejné předloze se nyní vrací, pro Městské divadlo Brno napsal však zbrusu novou dramatizaci, která se od té zlínské liší. Brněnská inscenace je komornější a sevřenější, hraje v ní dvanáct hereček a pouze jeden mužský protagonista (Vojtěch Blahuta jako Jakoubek Ides).

Gombárovo brněnské zpracování vyniká především prolínáním časových rovin a dějových linií. Takto se v úvodu setkáváme s čtrnáctiletou Dorou Idesovou, která v internátě trpí odcizením od ostatních a také krutostí vychovatelky Hrtoňové (překvapivě proti typu a výborně obsazená Alena Antalová). Střídavě sledujeme i pátrání dospělé (asi třicetileté) Dory po své minulosti a alter ega se několikrát na scéně střetnou. Děj není vyprávěn chronologicky, přesto je srozumitelný, pokud je divák ochotný sledovat dění velmi pozorně a pořádně zapojit i své mozkové závity.

Přesto by inscenaci neuškodilo pár škrtů, tříhodinová stopáž je docela náročná, zvlášť když se jedná o takto komplikované dění. Postava Dory Idesové také několikrát zbytečně komentuje a vysvětluje situace, které by i bez toho byly dostatečně pochopitelné.

„Hlava plná střepů a žádný nepasuje dohromady…“

Výrazným prvkem, jak napovídá i podtitul, je krev, ať už v symbolické či materiální rovině. Krev spojuje Doru se svojí minulostí a je zdrojem jejího nelehkého života. Je také všudypřítomně ztvárněna na jevišti jako součást scénografie a kostýmů mrtvých.

Scénografii v první polovině dominuje velká klec ve středu jeviště, která je na první pohled šatnou na internátě, ale v symbolické rovině je prostorem, kde se postavy setkávají se zlem, a kde se nachází, když jsou nedobrovolně odstřiženy od ostatních. Klec se tedy stává psychiatrickou léčebnou, kam je umístěna Surmena (Erika Kubálková), nebo místem, kde je mučena Kateřina Shánělka (Eliška Skálová).

Všech dvanáct hereček je výborně obsazených. Jako vždy vynikající Svetlana Janotová v roli dospělé Dory po téměř celou tříhodinovou inscenaci nesleze z jeviště a z Dory dokázala vytvořit silnou i citlivou hrdinku. V roli čtrnáctileté Dory se představila devatenáctiletá studentka konzervatoře Nikol Wetterová, která sice byla zpočátku příliš expresivní, v důsledku však předvedla profesionální výkon a vyrovnala se svým starším kolegyním.

Z ostatních zaujala v roli tajemné Janigeny Radka Coufalová (která se kvůli této roli, jen pro zajímavost, naučila hrát na housle) nebo Ivana Vaňková jako matka Dory. Jediný mužský protagonista Vojtěch Blahuta zazářil v náročné roli Jakoubka postiženého Apertovým syndromem. Kromě výborného ztvárnění handicapovaného chlapce Blahuta dokázal plynule přecházet do postavy otce Dory i jiných mužských postav.

Žítkovské bohyně (krev je krev) v Městském divadle Brno nejsou jednoduchá inscenace, což se dá rozhodně považovat za pozitivum. Pokud se divák rozhodne přistoupit na komplikovanost děje a střídání časových rovin, čeká ho silný zážitek plný vynikajících hereckých výkonů a tíživé, nervy drásající atmosféry.

Celkové hodnocení: 85 %

Napsala: Pavla Haluzová

Městské divadlo Brno

Kateřina Tučková, Dodo Gombár: Žítkovské bohyně (krev je krev) Režie: Dodo Gombár Scéna a kostýmy: Eva Jiřikovská Dramaturgie: Martina Kinská Hudba: David Rotter Světelná režie: David Kachlíř

Hrají: Svetlana Janotová (Dora Idesová), Nikol Wetterová (Mladá Dora Idesová), Radka Coufalová (Janigena), Ivana Vaňková (Irena Idesová, matka Dory), Zdena Herfortová (Irma Gabrhelová), Erika Kubálková (Surmena), Alena Antalová (Hrtoňová, vychovatelka), Eliška Skálová (Kateřina Shánělka), Barbora Krčmová / Elena Trčková (Kateřina Divoká), Katarína Ptáčková (Fuksena), Eva Jelínková (Josifčena), Drahomíra Hofmanová (Baglárka), Vojtěch Blahuta (Jakoubek Ides)

Premiéra: 20. května 2017 na Činoherní scéně Městského divadla Brno

Související

Více souvisejících

recenze Městské divadlo Brno (MdB) Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Svetlana Janotová (herečka) Radka Coufalová (herečka) Zdena Herfortová Alena Antalová Eva Jelínková (herečka) kultura Divadla Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy