Tajemství o císařovně Sissi? Dozvíte se v české premiéře Národního divadla moravskoslezského

Ostrava – Císařovnu Alžbětu Rakouskou, kterou známe jako Sissi, milovala celá Evropa. Národní divadlo moravskoslezské uvede v české premiéře drama Viliama Klimáčka Sissi (Útěky Alžběty Rakouská), která poodhalí tajemství, o nichž jste nejspíš neměli ani tušení. V titulní roli se představí Pavlína Kafková.

Národní divadlo moravskoslezské zařazuje do svého repertoáru demytizující současnou slovenskou hru Viliama Klimáčka Sissi (Útěky Alžběty Rakouské). Inscenace představí oblíbenou císařovnu Sissi nejen tak, jak ji známe – v jejím nekončícím souboji s dvorem a jeho přísnými pravidly, ale poodhalí také tajemství, o nichž jste nejspíš neměli ani tušení.

„Slovenský dramatik Viliam Klimáček ve svém dramatu Sissi (Útěky Alžběty Rakouské) však nesleduje pouze osud jedné z nejoblíbenějších historických osobností evropských moderních dějin, ale postavu Sissi nahlíží i prizmatem moderní ženy. Je samostatná, sebevědomá, vzdělaná a krásná, ale stejně tak osamocená, frustrovaná a trpící,“ vysvětluje dramaturgyně Sylvie Rubenová v tiskové zprávě.

Inscenace tedy sleduje všestranně nadanou a obdivovanou hrdinku, která je zároveň lidská ve své bezbrannosti, v níž se nikdy nedovedla přizpůsobit přísné atmosféře dvora a autoritářské tchyni Žofii. Na to také doplatilo její manželství i děti. Jednoduché to neměla a zdaleka všichni ji nemilovali tak, jak tomu napovídá romantizující představa, která nám po její smrti zůstala.

„Posledná premiéra činohry v sezóne 2016/2017 uzatvára sériu autobiografických divadelných textov o výnimočných osobnostiach (Je uchvatná!, Car Samozvanec, Zamilovaný Shakespeare). Text popredného slovenského dramatika Viliama Klimáčka je skvelým portrétom výnimočnej ženy – manželky, matky, političky, ktorá dokáže oslniť svojim bezprostrednom prístupom k životu, krásou tela i ducha. Je to portrét i plný bolesti, chladného odstupu k najbližším, absencie lásky a obrovskej túžbe po slobode,“ dodává režisér Peter Gábor.

Titulní roli ztvární Pavlína Kafková. „Sissi mě zajímala už dříve, aniž bych věděla, že ji někdy budu hrát. Dostala jsem se k různým materiálům o jejím životě, teď začínám objevovat jiné. Trošku předběhla svou dobu v mnoha ohledech. V mládí nebyla typickou princeznou, i když jako princezna vystupovala. Postupně se rozvinula v ženu, která tradici, jež svazuje, nerespektuje. Musela se ovšem se vším ‚popasovat‘ a žít v tom,“ uvádí herečka.

V dalších rolích uvidíme Petru Lorencovou jako věrnou společnici Idu Ferenczyovou, Petra Housku jako císařpána Františka Josefa I., Marii Logojdovou jako tchyni Žofii nebo Davida Janoška jako problematického korunního prince Rudolfa. Scénografii vytvořil Michal Syrový a kostýmy Alena Schäferová.

Česká premiéra inscenace Sissi (Útěky Alžběty Rakouské) se uskuteční 8. června v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) císařovna Sissi Ostrava Divadlo Jiřího Myrona Divadla

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy