RECENZE: Hold vitrínám v Městském divadle Brno aneb Sejdou se neandrtálec, vodník a Edison

RECENZE: Městské divadlo Brno již osmým rokem zakončilo sezónu premiérovou inscenací na Biskupském dvoře. Letos pro uvedení pod širým nebem napsala autorská trojice Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán zpěvohru Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou venuši. Bláznivý muzikál s hudbou Karla Cóna pracuje s brněnskými legendami a pověstmi, reálnou historií, ale i se zcela nově vymyšlenými prvky.

Autorská trojice Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán po muzikálech Mendel aneb Vzpoura hrášků, Baron Trenck a Cyril a Metoděj napsali pro open-air prostor Biskupského dvora další dílo. Zpěvohra Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou venuši vznikla i k příležitosti dvoustého výročí Moravského zemského muzea – příběh komické zpěvohry se tedy odehrává právě zde.

Během prohlídky muzea zde zůstane trojice dětí (hrají je šikovné děti herečky Aleny Antalové), které pátrají po svém strejdovi, vědci Cajthamlovi, ale také dvojice „grázlíků“ Vingl a Maňas, kteří si dělají zálusk právě na Věstonickou venuši.

V Brněnském kole autoři pracují jak s reálnými historickými fakty, tak s brněnskými legendami a zcela novými fantazijními prvky. Objevuje se zde ztvárnění nejslavnější brněnské legendy o koláři Birkovi, který během jediného dne dokázal porazit strom, vyrobit z něj kolo a dokutálet jej z Lednice do Brna. Na jevišti se také potkají například Nataša Gollová s Babinským, Mendelem nebo bratry Pospíšily. Jak je pro autory typické, do příběhu zasáhne zcela nová „legenda“ – podle nich je totiž „brněnské kolo“ tajemný stroj, který v Brně tajně zkonstruoval samotný Thomas Alva Edison.

Po muzikálu Bítls, který stejní autoři uvedli dříve v této sezóně, přicházejí s dalším zábavným dílem, stejně inteligentním jako bláznivým. Jak autoři avizovali před premiérou, jejich cílem je hlavně pobavit, nebáli se tedy upravit si některá historická fakta k obrazu svému. Příběh je plný chytrých nápadů a velmi vtipných situací, přestože se najdou i slabší místa (například výstupy trojice Strážců v zábavě pokulhávají a zpomalují tempo).

Hudbu k muzikálu složil Karel Cón, který s autory spolupracoval už na Baronu Trenckovi a Mendelovi. Brněnskému kolu napsal deset hudebních čísel ve formě songů, které doprovází asi devítičlenný orchestr. Stejně jako libreto mísí různorodá témata a prvky, hudba je také trochu „mišmaš“ odlišných žánrů, který však výborně koresponduje s náladou příběhu, a především jej o několik úrovní navyšuje. Výborný je již úvodní song z výstavy, v němž krásná Dagmar Křížová v roli Průvodkyně představuje návštěvníkům exponáty (které navíc reálně v Moravském zemském muzeu jsou).

Bezkonkurenčně nejlepší je téměř desetiminutové ztvárnění zmíněné legendy o koláři Birkovi, která je zde předvedena formou parodie opery v čele s jako vždy výborným Dušanem Vitázkem, jenž po rockovém Bohovi v Bítls opět předvedl svoji komickou polohu, a Lukášem Janotou v roli jakési „východoevropské“ parodie na vodníka z Rusalky.  

Jako u předchozích děl autorů i u Brněnského kola je velmi patrné, že role psali na tělo svým hercům. Chválit se dají všichni představitelé – kromě výše zmíněných jsou jako vždy vynikající Michal Isteník v roli bláznivého vědce Cajthamla nebo Kristýna Daňhelová jako mimo jiné Cajthamlova milá Márinka.

Brněnské kolo sice nedosahuje kvalit posledního počinu stejných autorů, muzikálu Bítls, přesto je to zábavná, bláznivá, ale i chytrá inscenace se skvělou hudbou a výborným hereckým obsazením.

Celkové hodnocení: 80%

Městské divadlo BrnoKarel Cón, Stanislav Slovák, Jan Šotkovský, Petr Štěpán: Brněnské kolo

Režie: Stanislav SlovákHudební nastudování: Karel CónDirigenti: Karel Cón, Tomáš KüfhaberScéna: Jaroslav MilfajtScénické projekce: Petr HloušekKostýmy: Andrea KučerováChoreografie: Martin PacekSbormistr: Jana SuchomelováSvětelná režie: David KachlířDramaturgie: Miroslav Ondra, Jan ŠotkovskýObsazení: Michal Isteník (Profesor Cajthaml), Alena Juráčková (Ali), Elena Juráčková (Eli), Jan Juráček (Janík), Ondřej Studénka (Vingl), Jakub Uličník (Maňas), Zdeněk Junák (Strážce minulosti), Ladislav Kolář (Strážce legendy), Josef Jurásek (Strážce budoucnosti), Lukáš Janota (Thomas Alva Edison a jiní), Dušan Vitázek (Kolář Birk a jiní), Dagmar Křížová (Průvodkyně, Nataša Gollová), Kristian Pekar (Neandrtálec a jiní), Tomáš Sagher (Babinský a jiní), Ondřej Biravský (Mendel a jiné), Kristýna Daňhelová (Márinka a jiní), Jan Apolenář, Martin Tlapák, Robert Hamala, Jaroslav Záděra (Zřízenci muzea a jiní), Kateřina Marie Fialová, Jan Brožek, Renáta Mrózková, Jonáš Florián, Dagmar Křížová, Ondřej Halámek, Simona Šeligová, Marco Salvadori, Eva Ventrubová, Robin Schenk, (Exponáti a jiní)

Světová premiéra: 16. června 2017 na Biskupském dvoře v Brně

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze Městské divadlo Brno (MdB) Stanislav Slovák (režisér) Petr Štěpán (herec) Michal Isteník (herec) Ladislav Kolář (herec) Dušan Vitázek (herec) Jan Apolenář (herec) kultura Divadla Brno

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy