Brno se opět bude točit kolem hudby. Festival Janáček Brno zveřejnil program dalšího ročníku

Brno - Festival Janáček Brno 2018 má pro nadcházející ročník připraveno dvacet osm špičkových produkcí v devatenácti dnech. Do Brna se opět sjedou špičkoví režiséři a interpreti. Nebue chybět Robert Carsen, David Pountney, Tomáš Netopil, Haasovo kvarteto a mnoho dalších.

„Centrum Brna vypadalo, jako by se točilo jen kolem hudby,“ vyšlo v recenzi na Der neune Merker o minulém ročníku festivalu Janáček Brno. V příštím roce se Brno opět bude točit kolem hudby, čeká nás totiž již šestý ročník tohoto prestižního bienále.

Festival Janáček Brno 2018 se bude konat v termínu od 17. listopadu 2018. Během programu, který je věnován stému výročí vzniku Československé republiky, bude uvedeno kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jako jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó, David Pountney a Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. Koncertní část programu představní vynikající interprety jakými jsou Thomas Adès, Martin Kasík, Jitka Čechová, Simona Houda-Šaturová nebo Haasovo kvarteto.

„Ohlasy, které sklízí festival Janáček Brno po celém světě a jeho rekordně rychle rostoucí návštěvnost je pro nás velkou motivací do další práce. Věřím, že skvělý program festivalového ročníku 2018, který vám předkládáme, posouvá náš festival do společnosti těch nejvýznamnějších kulturních akcí na mapě Evropy,“  říká ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser v tiskové zprávě. 

„Jestliže předešlé ročníky festivalu daly nahlédnout do Janáčkovy operní tvorby vždy v kontextu s dalšími tvůrci a uměleckými směry, 6. ročník bude patřit v maximální možné míře tvorbě moravského mistra. Představí kompletní Janáčkovo jevištní dílo od těch raných, která vznikala v posledních dekádách habsburské monarchie, naplněných snahami o uznání českého národa, až po Janáčkova vrcholná díla již z doby naší samostatné republiky,“ zve na festival dramaturgyně Janáčkovy opery NdB Patricie Částková.

„Příhody lišky Bystroušky nebyly pro slavnostní zahájení připravovaného festivalu vybrány náhodou − jsou nejen dílem skladatelovy životní moudrosti, ale i půvabným odrazem života v mladém a zdárně se rozvíjejícím státě − inu slovy Harašty ,Zlatá te moja republiko!‘“ doplňuje umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Právě opera Příhody lišky Bystroušky otevírala Janáčkovo divadlo v říjnu 1965. Nově zrekonstruované divadlo bude jednou z klíčových scén mezinárodního festivalu. Hned 18. listopadu 2018 nabídne NdB přenos představení Příhody lišky Bystroušky do celého světa prostřednictvím panevropské platformy OperaVision.

Dramaturgie představuje orchestrální a komorní koncerty, koncertní provedení opery, sólové a pěvecké recitály a koncert sborový. Díla, která na festivalu zazní, jsou úzce spojena s otázkou vzniku republiky, s pojmem „národní hudba“, s otázkou hudby národů žijících na našem území či v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie a také jsou ukázkou toho, jak skladatelé ve své tvorbě reflektovali významné historické události. To vše v programu celkem patnácti koncertů se špičkovými interprety.

Předprodej vstupenek na festival začal 13. listopadu 2017. Rok před zahájením festivalu si tak návštěvníci mohou rezervovat ta nejlepší festivalová místa. Díky systému plovoucího vstupného nakupují první zájemci své vstupenky nejvýhodněji. Veškeré informace o festivalu a on-line možnost zakoupení vstupenek naleznou návštěvníci na stránkách www.janacek-brno.cz.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno festival Janáček Brno Leoš Janáček kultura festivaly

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy