Mezinárodní festival ve Studiu Hrdinů připomene výročí dvou revolucí

Praha - Studio Hrdinů ve spolupráci s Goethe-Institutem pořádá mezinárodní festival s názvem #LutherLenin, který připomene dvě velké revoluce - Luherovu náboženskou reformaci a Leninovu kulturně-polutickou revoluci před sto lety.

„V roce 2017 si svět připomíná dvě velké revoluce: Lutherovu náboženskou reformaci před pěti sty lety a Leninovu kulturně-politickou revoluci před sto lety,“ komentuje programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček v tiskové zprávě. „Zeptali jsme se českých a německých umělců, performerů, sociologů i ekonomů na to, jakou roli hrají Lutherovy a Leninovy revoluční myšlenky v  době sociálních sítí a hashtagů. Žijeme stále v době revolucí? Zbyl z Husa jen státní svátek?“

Na třech scénách pojatých jako rozhlasové stanice se souběžně rozeběhne dvanáctihodinový program. Celkem tak návštěvníky čeká na 36 hodin performancí, diskuzí či přednášek, které budou do velké míry udávány provokativními otázkami: Byla tu vůbec nějaká revoluce? Co hipster, to kazatel? Je přispívání na Facebook manifestace?

„Leitmotiv rozhlasu jsme si vybrali, protože rozhlas se jako první prosadil na poli masmédií. Přitom v dnešní době aplikací jako je Spotify nebo iTunes už má punc archaičnosti. Pro projekt #LutherLenin se Studio Hrdinů promění hned ve tři rozhlasové stanice, které budou simulovat různé modely vysílání,“ prozradil umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák.

Státní výsílání komentuje situace jako v autoritářském státě. Privátní vysílání se zasadí o zábavu udávanou soukromými zájmy. Komunitní vysílání pak bude simulovat pozici rádia v nestabilní době, např. v dobách po válce či v průběhu revolucí. Všechny programy se budou živě streamovat pod názvem „Rádio #LutherLenin”. Posluchači tak mohou festival sledovat nejen na živo v divadle, ale třeba i prostřednictvím chytrých telefonů.

Mezi hosty „revolučního“ projektu #LutherLenin se představí např. výrazný německý mediální historik Andreas Bernard, japonský mediální aktivista Sazae-Bot, filmový režisér Alexander Kluge, ekonom Tomáš Sedláček či kunsthistorička Milena Bartlová. Festival pořádá Studio Hrdinů, Goethe-Institut, Kancelář prekérních konceptů Berlín.

Festival #LutherLenin se koná 2. prosince 2017 od 12 hodin do půlnoci ve Studiu Hrdinů v Praze.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy