Herec Pavel Landovský (77) vydal knihu svých dosud utajovaných her

Praha - Svérázný herec Pavel Landovský (77) se dočkal další pocty, ke jmenování do hodnosti majora, teď přibylo i souborné vydání jeho dramatického díla.

V pražském Činoherním klubu představilo nakladatelství Akropolis souborné vydání divadelních her herce Pavla Landovského. Křtu předcházelo uvedení jeho hry Hodinový hoteliér, kterou se členy Kytlického divadelního spolku připravila druhá z jeho čtyř manželek Helena Albertová.

Komedii Hodinový hoteliér v roce 1969 režisér Evald Schorm nastudoval právě na tomto jevišti s Oldřichem Novým, Miroslavem Homolou, Janou Břežkovou a Františkem Husákem. Pak se ale autor stal příslušníkem politické opozice a jeho ostatní dramatické texty musely až na výjimky na domácí zveřejnění čekat do sametové revoluce v roce 1989.

Potlesk byl vřelý a autor, i když na vozíku, děkoval přímo na jevišti. Svérázný herec s pověstí bouřliváka 11. září oslavil sedmasedmdesátiny a dostal uniformu majora. "Terazky som majorom," řekl a dodal, že si ji neoblékl, poněvadž prý nevěděl, jestli to je povolené. Připil si červeným vínem a konstatoval, že Hodinový hoteliér není autobiografií. "Když hru napsal, bylo mu 32 - a už tehdy ty dědky uměl," podotkla Albertová.

"Naposledy jsme tu spolu stáli před 22 lety v Havlově Audienci a předtím jsme tu strávili mnoho krásných let. Vážím si, že tu jsem," řekl dojatý kmotr publikace a Landovského kolega Josef Abrhám. Publikace s názvem Hodinový hoteliér (a jiné hry) je prvním souborným vydáním autorova dramatického díla, které je literárně pozoruhodné, ale veřejnosti dosud nedostupné a neznámé.

Pavel Landovský studoval na strojní průmyslovce, avšak před maturitou byl ze školy vyhozen. Už v Teplicích statoval a hrál malé role v divadle, hraní se věnoval i během vojenské služby. Od roku 1960 se potuloval po oblastních divadlech (Šumperk, Klatovy, Pardubice). Chtěl studovat na DAMU režii, ale třikrát nebyl přijat "pro nedostatek talentu, inteligence a fantazie".

Od roku 1966 byl členem Činoherního klubu, kde sehrál 14 rolí - nuceně z něj odešel v roce 1976. Stal se disidentem, spolupracovníkem Václava Havla a signatářem Charty 1977. V roce 1979 přijal nabídku na pracovní pobyt ve vídeňském Burgtheateru, během kterého mu odňali státní občanství. I když se po listopadu 1989 vrátil do Prahy, zůstal tam v angažmá až do odchodu do penze v roce 1998.

Související

Signatáře Charty 77 divoká honička se Státní bezpečností, která 6. ledna 1977 zabranila Václavu Havlovi, Pavlu Landovskému a Ludvíku Vaculíkovi, aby rozeslali opisy prohlášení, vůbec nezlomila. Rozhovor

Divokou honičkou se StB před 45 lety pokusila zničit Chartu 77. Největší reklamu nám udělalo Rudé právo, říká Němcová

Provedli zásah, který měl zničit rodící se vzdor opozičního hnutí. Dana Němcová vzpomíná, jak akce ze strany StB, která po divoké automobilové honičce 6. ledna 1977 znemožnila přesně před 45 lety rozeslat Václavu Havlovi, Pavlu Landovskému a Ludvíku Vaculíkovi opisy signatářům Charty 77, ještě více zviditelnila občanskou iniciativu usilující o dodržování lidských práv. „Zátah na trio pošťáků nás nezlomil. Naopak se náš efekt vstupu na opoziční jeviště tím ještě zvýšil. Estébáci nám udělali velkou reklamu. O ještě větší propagaci se postaralo komunistické Rudé právo, po jeho článku Ztroskotanci a Samozvanci a také po Antichartě nás kontaktovali další lidé, kteří prohlášení podepsali. Zájem o nás stoupl,“ říká v první části exkluzivního rozhovoru pro EuroZprávy.cz Dana Němcová, významná tvář disentu a vzdoru.
Pavel Landovský

Zveřejnění Charty 77 předznamenala divoká honička v Praze

Praha - Zveřejnění textu Charty 77, který se zrodil v soukromí pražských bytů v prosinci 1976 a který koncipoval Václav Havel (název vymyslel dramatik Pavel Kohout), předznamenala divoká honička bílého saaba herce Pavla Landovského s vozy StB kolem poledne 6. ledna 1977.

Více souvisejících

Pavel Landovský

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy