Národní divadlo Brno představilo novinky na sezónu 2020/2021

V divadelní sezoně 2020/21 si mohou stálí i noví divadelní příznivci vybrat ze 14 předplatitelských skupin. Prodej sezonního předplatného bude zahájen 9. 3. 2020. Také letos při koupi předplatného získá divák spoustu výhod, jako je úspora až 60 % oproti nákupu jednotlivých vstupenek, 10% sleva při nákupu vstupenek na festival Divadelní svět Brno a na Mezinárodní festival Janáček Brno a mnohé další.

7. mezinárodní operní a hudební festival - 28. 9. – 16. 10. 2020

Janáček Brno 2020 – dvacet osm špičkových produkcí v devatenácti dnech. Přední světoví režiséři a interpreti, jako jsou Robert Carsen, Claus Guth, Jakub Hrůša, Karita Mattila, Pavol Brešlík, Pavel Haas Quartet, Bamberští symfonikové a další, představí program, jehož téma se bude dotýkat umělecké vřavy na přelomu 19. a 20. století a hledání nových cest v hudebním výrazu děl operních i instrumentálních.

Festival naváže na mimořádné úspěchy minulých ročníků tohoto prestižního bienále, kdy Janáček Brno 2018 obdržel jako první v České republice prestižní ocenění The International Opera Awards – za nejlepší festival roku.

Slavnostní zahájení festivalu bude patřit Janáčkově méně často uváděné opeře Osud. Inscenace bude dílem světoznámého režiséra Roberta Carsena, který ji vytvoří se souborem Janáčkovy opery NdB přímo pro festival v hudebním nastudování šéfdirigenta Marko Ivanoviće. Další špičková inscenace, Janáčkova přelomová opera Její pastorkyňa, bude na programu uvedena ve spolupráci brněnského operního souboru a londýnského Royal Opera House (Covent Garden) v režii Clause Gutha. Zajímavou konfrontací s Janáčkovým dílem bude uvedení opery Salome Richarda Strausse souborem Maďarské státní opery.

Premiéry 2020/2021 - BALET

První premiérou sezony bude titul Beethoven na hudbu tohoto jubilujícího velikána v mé choreografii a režii a ve scénické a kostýmní výpravě Jaroslava Milfajta a Ľudmily Várossové. Po delší době vznikne ambiciózní baletní titul ve spolupráci s Janáčkovou operou Jarní premiéra Stabat Mater bude pokračováním úsilí o uvádění toho nejlepšího, co v současnosti můžete zhlédnout na světových scénách. Dnes již na jevišti můžeme hrdě hovořit o „kyliánovském“ repertoáru. Tři Mistrova umělecká díla doplní NDB o další choreografii Sleepless. Poprvé také v tomto večeru divadlo uvede kreaci dalšího choreografického velikána současnosti Izraelce Ohada Naharina. 

Samozřejmě jsou nachystána i pokračování úspěšných projektů jako Balet Gala, Charity Awards Gala, Choreografický ateliér, oslavy Mezinárodního dne tance nebo Open Air představení na Biskupském dvoře.

Premiéry 2020/2021 - OPERA

„Dej na jeviště muže a ženu a vznikne příběh. Dej tam ženu a dva muže a je tu zápletka,“ řekl George Balanchine a tato rovnice funguje skvěle i na operním jevišti. V této sezoně se tak můžete těšit na díla plná napětí se zápletkami, které jsou staré jak lidstvo samo, ale neustále aktuální. Soubor Janáčkovy opery NdB čekají hned dva krásné úkoly. Prvním je premiéra Janáčkovy opery Osud jako slavnostní zahájení festivalu, režie se ujme speciálně pro Brno ten nejlepší, Robert Carsen, který tak ke svým pěti janáčkovským inscenacím přidá další titul.

Její pastorkyňa je dílo, o němž se dá bez nadsázky říct, že s ním brněnský soubor žije, teď ho však v rámci festivalu čeká mimořádná spolupráce při přenosu inscenace z londýnské Královské opery, pod vedením dalšího vynikajícího režiséra Clause Gutha, pro kterého to je první práce v rámci ČR. S inscenačním týmem z Londýna přijede i světově uznávaná interpretka janáčkovských rolí Karita Mattila, která ztvární roli Kostelničky.

V předvánočním období opustí NDB na chvíli vztahové rovnice a nabídne vám chvíli klidu a svátečního oddechu s koncertem slavné Rybovy České mše vánoční, kterou doplní méně známá, ale o to půvabnější a humorná Moravská vánoční mše Josefa Schreiera z poloviny 18. století, jež nás zavede mezi valašské ovčáky. Oněgin × Taťána, Oněgin × Lenský, Oněgin × Gremin × Taťána – dílo plné proměnných, které ale skončí jediným možným řešením v ruské romantické opeře. Vyústění jako z reálného života je vyváženo krásnou hudbou P. I. Čajkovského, k jehož dílu se po úspěšné inscenaci Pikové dámy vrací tvůrčí dvojice Martin Glaser a Robert Kružík.

Když se na jevišti ocitnou dvě ženy a jeden muž, zápletce se dostane dalšího dramatického rozměru, obzvlášť je‑li jedna z žen kouzelnice a autorem hudby je mistr barokní opery G. F. Händel. Alcina patří mezi skutečné operní skvosty díky skladatelově neobyčejně pronikavému pohledu do lidských srdcí a schopnosti přeměnit, to co v nich našel, v jedinečnou hudbu. Součástí inscenace bude i účast orchestru Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse.

Jaro uvítá koncertem, kde zazní Stravinského Svěcení jara a Orffova Carmina Burana. Dvě ženy a dva muži plus několik dalších v pozadí, lesk a bída života umělců, tragický konec – ano, závěr sezony bude patřit jedné z nejpopulárnějších oper v historii žánru Pucciniho La bohème.

Premiéry 2020/2021 - ČINOHRA

Komediální žánr jako by skutečně dával průchod herectví jako takovému. Ve výrazných autorských adaptacích proto v příští sezoně NDB uvede frašky Václava Štecha a Johanna Nepomuka Nestroye (podtitul jeho Sňatků na železnici mohl by být i jedním z tematických podtitulů celé příští sezony: Brno–Vídeň).

Chce-li Mahenova činohra – výrazně profilována novým kmenovým režisérem Štěpánem Páclem a proměněným dramaturgickým týmem – v Mahenově divadle i v divadle Reduta „myslet dramatem“, totiž něco se o člověku a o světě dozvídat prostřednictvím předvedení, musí vycházet z herectví. A obráceně – herectví se v takovém divadle nikdy neobejde bez dramatu, neboť herec musí „mít co hrát“.

Dramaturgické linie, které napověděla minulá sezona (česká hra, středoevropská dramatika a novinky renomovaných světových dramatiků v českých premiérách), budou v té nadcházející zásadně rozšířeny: Milan Kundera udělil brněnské činohře privilegium k uvedení jeho Majitelů klíčů. NdB rovněž získalo nové hry Lucy Kirkwoodové a Toma Stopparda, jejichž světové premiéry nadchly publikum v Londýně v lednu 2020. Se stejnou rychlostí se na repertoáru objeví i Doktorka Roberta Ickea, volná autorská adaptace vrcholné hry Arthura Schnitzlera Profesor Bernhardi.

Poprvé v ČR zhlédnete i hru Ödöna von Horvátha Nikdo, jež byla před pěti lety senzačně objevena ve Vídni. A v neposlední řadě kontemplativní monodrama Josefa Topola Stěhování duší stane se první vlaštovkou, která znovu rozžije Malou scénu MD (kteréžto iniciály jsou Marii Durnové, hlavní představitelce, vlastní).

Štafetu po Jindřichu Štreitovi, který rovnou desítku činoherních premiér doprovodil vizuály v minulé sezoně, letos převezme renomovaný fotograf Václav Jirásek, aby výraznou divadelní stylizaci propojil s žitou skutečností.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy