Třeštíková v Jihlavě představila knihu o časosběrném dokumentu

Jihlava - Filmová dokumentaristka Helena Třeštíková představila v Jihlavě svou novou knihu o časosběrném dokumentu. Po křtu, který se odehrál při úterním úvodním ceremoniálu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, dnes filmařka o časosběrné metodě, jíž se věnuje 35 let, mluvila na tvůrčí dílně v divadle Diod. "Přišlo mi, že takové pozorování lidí v delším čase je dobrá možnost setkání dokumentu s příběhem," řekla Třeštíková.

Dokumentaristka má na svém kontě desítky snímků věnovaných především mezilidským vztahům a sociálním problémům. Dopoledne mohli návštěvníci jihlavského festivalu zhlédnout její nejnovější dokument Mallory. Nyní Třeštíková, jak řekla, sleduje kolem 20 příběhů.

Převážně mladému publiku v divadle Diod Třeštíková pomocí ukázek ze svých dokumentů přiblížila úskalí letitého sbírání filmového materiálu, která se netýkají pouze finančního zajištění těchto projektů. "Máte za úkol udělat film, ale nevíte, jak ten příběh život napíše," uvedla. Vzhledem k rozpočtu je přitom u každého natáčení předem stanovené datum ukončení. Ke svým protagonistům se však Třeštíková často vrací. "Konec u sbíraných filmů není nikdy dán," řekla.

Třeba v případě Reného, kterého dokumentaristka poprvé potkala koncem 80. let jako sedmnáctiletého ve vězení pro mladistvé, kontakty trvají 20 let, ačkoliv Třeštíkové v závěru prvního natáčení vykradl byt. "Tehdy jsem si po překonání prvotního vzteku říkala, že je to opravdu zajímavá osobnost, že ho skoro stojí za to sledovat dál," podotkla. V mapování příběhu Reného pokračuje, ačkoliv později přišla i o kameru, kterou mu půjčila. René je na tom teď celkem dobře, je na svobodě a s přítelkyní si buduje byt, přiblížila jeho současný život.

Režisérka se dotkla i situací, kdy se musela rozhodovat, zda do filmu zařadí emočně vypjaté scény, třeba v případě tragického úmrtí dcery hlavní hrdinky filmu Marcela nebo v případě filmu Katka o životě mladé narkomanky. "Myslím, že je to věc, na kterou neexistují pravidla," řekla. Film Katka promítají při debatách o drogách ve školách. "Tak snad to smysl mělo," řekla.

Aktéři dokumentů dostávají za každý natáčecí den zaplaceno, ale nedá se s nimi uzavřít smlouva na celé pět i šest let trvající natáčení. "Musíte spoléhat na to, že ten člověk dodrží gentlemanské dohody," řekla Třeštíková. Zatím se jí nestalo, že by někdo odřekl natáčení v půli projektu.

Od roku 1980, kdy začal vznikat cyklus Manželské etudy, se podle Třeštíkové změnila technika, ale také vnímání kamery. Díky kvalitnějším záznamovým zařízením už nepotřebuje početný tým a vystačí si se zvukařem a kameramanem, což prospělo atmosféře při natáčení. Lidé v okolí hlavních hrdinů se ale podle Třeštíkové kvůli zkušenostem s médii v poslední době natáčení víc bojí.

Související

Helena Třeštíková

O Oscarech budou rozhodovat také tři Češi, je mezi nimi i Třeštíková

Tři Češi letos dostali pozvání, aby se stali členy americké Akademie filmového umění a věd, která každoročně udílí prestižní ocenění Oscar. Jsou jimi dokumentaristka Helena Třeštíková a herci a kaskadéři Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl. Na svých stránkách o tom informovala sama akademie, která kromě tří Čechů pozvala do svých řad dalších 839 umělců z celého světa. Polovina z nich jsou ženy.

Více souvisejících

Helena Třeštíková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy