RECENZE: Most špionů je vydařenou procházkou historií, byť z ryze amerického náhledu

Recenze - Pro někoho je nějakých šedesát let doba nedávno minulá, někdo už ji dávno a rád zapomněl. Steven Spielberg se už poněkolikáté vrací k historické látce a opět v této konfrontaci obstál více než se ctí.

Ať už se v jeho případě jednalo o Schindlerův seznam (1993), Amistad (1997), Terminál (2004), Mnichov (2005) či Lincolna (2012), vždy se režisér, který ode dneška za devět dní oslaví 69. narozeniny, dokázal vypořádat s poměrně náročným úkolem na vysoké úrovni. Snad jen v případě boje o 13. dodatek ústavy Spojených států Amerických, což byl snímek s poněkud zavádějícím názvem Lincoln (protože v něm zdaleka o prezidenta USA nešlo) v tomto směru poněkud ztrácí dech. Nyní se zaměřil na období, které se nazývalo Studenou válkou a jehož podoba se nám dnes začíná opět nepříjemně připomínat.

Příběh se odvíjí od roku 1957, kdy byl v USA odhalen a zatčen profesor Rudolf Ivanovič Abel, označovaný za ruského špiona. Tento muž, skutečným jménem Viljam Genrichovič Fišer, byl potomkem ruských Němců a v New Yorku žil s britským pasem. V rostoucí hysterii na konci 50. let je pro něj požadován absolutní trest, ale protože americká justice chce vzbudit zdání spravedlivého procesu, osloví právníka Jamese Donovana z advokátní kanceláře Watters, Cawin & Donovan, aby Abela zastupoval jako obhájce. Donovan se své role ujme s maximální odpovědností, což mu vynese nejen nepochopení vlastní rodiny, ale i odpor americké veřejnosti, zpracovávané v duchu jaderné hrozby. Právník apeluje na soudce Mortimera Byerse, že není v zájmu USA s ohledem na budoucí možné "šlápnutí vedle" Abela demonstrativně takto potrestat. Nakonec se mu podaří dosáhnout (ve filmu) pro profesora třicetiletého vězení.

Profesor Abel (Mark Rylance) vstoupil do dějin jako špion v "Případě dutého nikláku" (zdroj: Walt Disney Pictures)

O tři roky později - ačkoli ve filmu jsou oba příběhy uváděny prakticky paralelně - je nad SSSR sestřeleno špionážní letadlo Lockheed U-2 "Dragon Lady" a zajat jeho pilot Francis Gary Powers. Ačkoliv byl instruován, že v takovém případě musí sám sebe i letoun zlikvidovat, nestalo se tak a sovětská strana jej zajistila. Donovan musí znovu do akce, tentokrát má po složitých hovorech, do nichž vstupuje i šéf CIA Dulles, zajistit výměnu Powerse za Abela. Je tu ale ještě student Frederic Pryor, jehož bez zdánlivého důvodu zatkla východoněmecká policie. Donovan se tak pokouší o nemožné, dosáhnout výměny jednoho sovětského špiona za dva americké občany.

Spielberg se zaměřuje na historická data s civilní jednoduchostí, nesnaží se o dramatické vyhrocení, ovšem nezbavuje se ryze amerického pohledu. I samotnou Aféru U-2 se pokouší interpretovat spíš jako nevinné fotografování ruského území, ačkoliv po prozkoumání trosek letounu padl sovětské straně do rukou kompletní filmový materiál, na němž byly zachyceny především vojenské objekty. Dohady jsou také kolem sebedestrukčního zařízení, kterým měl pilot letoun zlikvidovat - podle vyjádření SSSR Powers nic takového nezkusil (ve filmu je v tomto směru vylíčen jako podstatně větší hrdina). Samotné dohadování kolem trojvýměny Powers-Pryor-Abel také vyznívá poněkud nepřehledně a s ohledem na komplikovanost celého procesu až příliš hladce. Skoro jako pohádka "Jak odhodlaný právník porazil nejen nepřátelskou, ale i domácí tajnou službu". Každopádně se Spielbergovo pojetí samotné výměny na německém Glienicker Brücke, klenoucího se přes řeku Havolu mezi Berlínem a Postupimí, podařilo ztvárnit s patřičným napětím, ačkoliv k ničemu vysloveně dramatickému nedojde. V tom je právě jeho síla finálního momentu, i poselství do budoucna. 

Úkol letce Powerse (Austin Stowell) chtěly USA za každou cenu utajit (zdroj: Walt Disney Pictures)

Pokud se zaměříme na herecké výkony, měl by nade všemi čnít Tom Hanks coby pojišťovací právník Donovan (k trestnímu právu se v případě obhajoby Abela vrátil po delší době), ostatně jeho doba působení na plátně je jednoznačně dominující. Vynikajícího oponenta a zároveň i spoluhráče však má v Marku Rylanceovi, jehož Abel má rozměr zdánlivě odevzdaného, na první pohled zlomeného, ale o to více silného a odhodlaného muže. Na většinu otázek ohledně svého rozpoložení či obav používá výrok "Pomohlo by to?", který dostává velice charakteristický a zamyšleníhodný rozměr. Rylance Abelovi vtiskl mnohem větší charisma než Austin Stowell roli pilota Powerse. 

Spielberg se při natáčení (není bez zajímavosti, že se nějakou dobu počítalo i s alternativním titulem St. James Place) vrátil na místo činu, konkrétně do Polska, kde před více než dvaceti lety natáčel Schindlerův seznam. Tentokrát vystavěl ruiny poválečného Berlína ve Wroclawi. To si vyžádalo poměrně velká omezení, což vyvolalo nemalé protesty obyvatel, kteří si stěžovali na místy téměř arogantní jednání filmařů. 

(zdroj: youtube.com)

Další zajímavou složkou je hudba, kterou tentokrát neobstaral dvorní Spielbergův skladatel John Williams, jehož spolupráce s režisérem trvá přes 40 let (poprvé se sešli v roce 1974 při Sugarlandském expresu). Od roku 1985 spolupracovali nepřetržitě, což tentokrát znemožnila Williamsova nemoc. Kvůli ní musel třiaosmdesátiletý skladatel projekt opustit.

Na závěr si můžeme naznačit pár drobností, v nichž se film poněkud rozchází se skutečností, což je ostatně deklarováno poznámkou, že byl pouze inspirován skutečností. Vláda USA se dlouho snažila (i přes evidentní důkazy) zastírat špionážní povahu Powersova letu - označovala jej za meteorologický výkzkum. Docela přesně nejsou sladěna data stavby Berlínské zdi a Aféry U-2. Pokud mělo osvobození Frederica Pryora přinést tehdejší Německé Demokratické Republice uznání suverenity ze strany USA, pak to jednoznačně vyvrací historický fakt, že měsíc po výměně Abel-Powers-Pryor se hrálo v Colorado Springs na americkém území mistrovství světa v ledním hokeji a Američané v rozporu s podepsanou smlouvou s Hokejovou federací (LIHG) odmítli udělit hráčům NDR vstupní víza. Z toho důvodu se jako akt solidarity MS nezůčastnily týmy SSSR, ČSR a Rumunska. Ačkoliv podle reglementu LIHG mělo být MS v takovém případě pořádáno v jiné zemi, USA si nátlakem na LIHG pořádání vymohly. Jen maličkostí pak jsou drobné dobové nerovnalosti, například v podobě sovětských vlajek. Není rovněž pravdou, že by se profesor Abel po výměně "ztratil v komunistickém světě", po návratu do SSSR pracoval v řadách KGB jako instruktor a byl vyznamenán Leninovým řádem. 

V případě Mostu špionů se jedná o nadstandardní pokus zachytit nepříliš lichotivé okolnosti jak pro jednu či druhou stranu. Není zásadní výhradou, že jde o náhled z větší části poplatný zemi realizace, bylo by možná zajímavé, kdyby vznikla i verze pojatá z "druhé strany" a všechno pak porovnat. Což se asi nestane, pak buďme vděční alespoň za to, co máme k dispozici.

Celkové hodnocení: 90 %

BRIDGE OF SPIES Hrají: Tom Hanks (James Donovan), Mark Rylance (profesor Abel), Austin Stowell (Francis G. Powers), Jesse Plemons (Joe Murphy), Dakin Matthews (soudce Mortimer Byers), Scott Shepherd (agent Hoffman), Alan Alda (Thomas Watters), Amy Ryan (Mary Donovan).

Kamera: Janusz KamińskiHudba: Thomas NewmanRežie: Steven Spielberg

USA, 2015, 141 min., historické drama, do 12 let nevhodnéPremiéra: 3. prosince 2015 (ČR)

Související

Most špionů zachycuje události staré více než půl století

Most špiónů - Spielberg nás opět bere na exkurzi do historie

Premiéra - Režisér Steven Spielberg nás vzal do minulosti v posledních letech už několikrát. Zatímco v případě Terminálu jen popisoval, v Mnichově se pokusil o vlastní náhled a Lincoln měl být vysvětlením jednoho z nejdůležitějších bodů americké historie.

Více souvisejících

film Most špionů recenze Tom Hanks

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy