V kinech se utkají romantická klasika Bella a Sebastián s rodinnou snahou Jak se zbavit nevěsty

Praha - Poslední premiérový čtvrtek tentokrát přináší zajímavou skladbu filmů, které si na našich plátnech pokusí vydobýt zájem našich diváků. Bude zajímavé jejich přístup sledovat, protože žánrově jde o velice rozličnou nabídku.

Zajímavé je, že ve většině případů, o kterých budeme mluvit, jde o snímky už uváděné v minulém roce, byť to jsou především festivalové akce. Platí to zejména pro snímek už zkušeného a prověřeného režiséra Tobiase Lindholma, který po psychologicky laděných snímcích Únos (Kapringen) nebo Hon (Jagten), v obou případech uvedených v roce 2012, přináší dalšího pozoruhodného reprezentanta dánské kinematografie. Snímků majících jako výchozí bod místo válečné mise není zrovna málo, Lindholm v druhé roli scénáristy podrobuje hlavního hrdinu Clause těžkému dilematu mezi povinností a vlastní rodinou. Vzdáleně může tento film připomínat americký opus Odvaha pod palbou (Courage Under Fire), i když tady jsou karty rozdány poněkud jinak. Za zmínku stojí, že zmiňovaný Boj (Krigen) má na svém kontě Oscara za nejlepší cizojazyčný film 2016.

Francouzský snímek Ptáci a lidé jsme už měli možnost vidět na MFF v Karlových Varech v rocde 2014 (zdroj: MFF Karlovy Vary)

Komornějšího ražení je francouzský snímek Ptáci a lidé (Bird People), který je dokonce ještě o rok starší než předchozí Boj. Sledujeme amerického inženýra a francouzské pokojské, snažící se dát jejich životům poněkud jiný a hlavně nový rozměr. To vše je v souznění s názvem provázeno velkým množstvím záběrů, a nutno říci velice strhujících, na zástupce ptačí říše. Pod snímkem je podepsána českým divákům nepříliš známá šestapadesátiletá režisérka Pascale Ferran.

Bella a Sebastián vkročili do druhého velkého příběhu (zdroj: Bontonfilm)

Představovat slavnou Bellu a malého Sebastiána je nejspíš zbytečné. Ovšem v novém podání a po dvouletém odstupu už druhém příběhu se značně vzdalují knižní předloze. Tentokrát se přesouváme do prvních měsíců po skončené II. světové válce, kdy malý chlapec se svým velkým psím přítelem čekají na návrat Angeliny, vnučky starého Cézara, který se nalezence Sebastiána ujal. Jenže letadlo se zřítí nad lesy a většina lidí považuje Angelinu za mrtvou. Aby se Cézar a Sebastian o této kruté pravdě přesvědčili, musejí oba udělat zásadní krok ve svém životě. Herecké obsazení zůstává prakticky neměnné, vedle svérázného hocha ztělesněného Félixem Bossuetem opět budou dominovat horský pyrenejský pes Bella a především úchvatná horská scenérie.

(zdroj: Bontonfilm)

Nevěsty by se člověk asi zbavovat neměl, jenže někdy je osud tak zamotaný, že se to jeví jako jediná možná varianta. Cukrářka Eva a její bývalý manžel jsou na první pohled ideální dvojicí, jenže to by si Jan nesměl najít novou lásku. V tu chvíli se do boje proti ní zapojí jak Evina matka, tak její syn. Aby nebylo těch zmatků málo, vstupuje do hry boj o prestižní místo v čele rodinného zdravotnického podniku, který rozhodne až tradiční regata na orlickém jezeře. Jak se zbavit nevěsty vám prozradí Lenka Vlasáková, Andrea Ketestešová, Jana Švandová, Jana Stryková, David Matásek, Vladimír Kratina a Jaroslav Plesl.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Jak se zbavit nevěsty film Boj

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy