Filmové premiéry: Kevin Spacey jako kocour bude čelit východní filmové invazi

Premiéry - Tento týden se nám na plátnech představí jeden zfilmovaný bestseller, kterému budou konkurovat východoevropské počiny. A zapomenout nesmíme ani na jedno oblíbené, převtělovací téma.

Začneme snímkem Já, kocour, jehož téma filmovým fanouškům přijde velice důvěrné. Pragmatický a sebestředný Thomas Brand žije jen pro svou firmu a jeho snem je vybudovat nejvyšší mrakodrap na severní polokouli. Přehlíží syna Davida, okrajově vnímá manželku a dceru Rebeccu. Ale je to právě ona, kdo jeho život obrátí naruby. Ke svým jedenáctým narozeninám si totiž přeje kočku. A protože má Thomas problémy, rozhodne se vyhovět. Tím nastává řetězec problémů, poznání a získávání důvěry své vlastní rodiny. Vedle Kevina Spaceye v hlavní roli uvidíme ještě Jennifer Garner, Robbie Arnella a Christophera Walkena v roli našeptávače koček Purrkinse. Recenzi filmu přinesou EuroZprávy.cz v krátké době.

V loňském roce vyšel thriller Pauly Hawkins a usadil se poměrně rychle na žebříčku bestsellerů. Rok po vydání se v režii Tate Taylora dočkal i filmového zpracování. Základní téma může upomínat na slavnou detektivku Agathy Christie Vlak do Paddingtonu, protože v podání autorky současného bestselleru jezdí vlakem mladá Rachel Watson a při krátkém zastavení u návěstidla vidí v domku u trati mladý pár. Protože její cesty jsou každodenní a dvojici vídá opakovaně, pojmenuje si ji a svým způsobem se na "setkání" s ní těší. Až do chvíle, kdy tradiční zastávka dostane docela jiný rozměr. V hlavních rolích mysterióizního thrilleru s názvem Dívka ve vlaku uvidíme Emily Blunt, Rebeccu Fergusson a Haley Bennett.

Co všechno se může odehrát pod jednou střechou? (zdroj: MFF Karlovy Vary)

Maďarský snímek uváděný u nás pod titulem Rodinné štěstí může být chápán různě. Diváci v České republice už ho mohli vidět na 51. MFF v Karlových Varech a hodnocení byla různá - od alegorie na velký počet rodin až po přirovnání k současné migrační vlně. Přitom režisér Szabolcs Hajdu prohlašuje, že mu nešlo o nic jiného, než zachytit příběh jedné obyčejné rodiny. A pojal to opravdu důkladně a se vším všudy: nejenže si tuto sbírku drobných příběhů spojených do dramatického celku s prvky černého humoru sám napsal a zrežíroval, ještě si ve filmu zahrál nejen on, ale celá rodina včetně dětí. O tom, jak si vedli, leccos vypovídá cena za nejlepší herecký výkon pro něj samého plus hlavní cena MFF Karlovy Vary za nejlepší film. Pro hungarofily ještě dodáváme, že v originále má snímek název Ernelláék Farkaséknál.

Desátý film režiséra, scénáristy a kameramana Tomáše Vorla je označován za smutnou komedii. Ústřední postavou je čtyřicetiletý všeuměl z Tuchlovic jménem Lukáš Cafourek. Tato poněkud zadumanější a méně veselá obdoba Bohouše Císaře z nesmrtelných Chalupářů dává upomenout i na další postavičky z českých filmů, které se diváckého povědomí zapsaly dostatečně silným písmem, ať už jde o Vesničku mou střediskovou (Otík), Slavnosti sněženek (Leli) či Utrpení mladého Boháčka, čemuž napomáhá i postava Lukášovy matky. Jak název napovídá, jde o hlubší pohled do vesnického života, kterých jsme v minulosti viděli ještě o něco víc, než naznačují zmíněné tituly. V hlavní roli filmu Instalatér z Tuchlovic se představí Jakub Kohák, po jehož bocích se nám představí další známé tváře - Eva Holubová, Filip Blažek, Jan Budař, Petr Čtvrtníček, Petra Špalková či Barbora Poláková.

Milovník koček a tuchlovický všeuměl Cafourek (zdroj: Falcon)

Rozloučíme se pozvánkou na animovaný snímek Kubo a kouzelný meč, který bychom mohli ohodnotit jako esenci východní a západní snahy pojmout odlišně rodinný motiv. Kubo je vynikající vypravěč příběhů, ale nesmí se zapomenout "ve světě", protože kdyby se nevrátil domů do západu slunce k matce, stihne ho blíže neurčená kletba. A jednoho dne se to doopravdy stane. Od té chvíle se za přispění dvou průvodců, Opice a Brouka snaží odvrátit sily zla, k čemuž mu má napomoci vyhledání zbroje jeho otce, legendárního samuraje. S ohledem na kategorii rodinného filmu se nejspíš dočkáme dabingu, takže nám zůstane utajeno, jak namluvili jednotlivé postavy Matthew McConnaughey, Charlize Theron, Rooney Mara, Ralph Fiennes či Brenda Vaccaro.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Instalatér z Tuchlovic film Já, kocour

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy