TOP 5 filmů za rok 2016: Navrch měly příběhy inspirované skutečností

Premiéry - Letošní rok spěje do finiše, zbývá prakticky jen pár hodin, a tak je čas na hodnocení. Letos jsem se se čtenáři setkal u pěti desítek recenzi, nyní si tedy dovolím vybrat ty filmy, které na mě udělaly největší dojem.

Hned zpočátku musím podotknout, že někdy jde o záležitost rozhodně nelehkou. Jsou žánry, které jsou mi bližší, dále filmy, u kterých se dalo předpokládat, že budou mít od počátku problémy zaujmout, proti nim stály mohutně propagované snímky společně s klasickými blockbustery přímo předurčenými k úspěchu. Proto rozhodně nešlo o jednoduché bilancování.

Na samotný vrchol bych rozhodně umístil francouzské drama Spravedlnost pro mou dceru (Au nom de ma fille) (recenze zde). Bravurně vykreslený příběh čtrnáctileté Kalinky Bamberski a jejího otce Andrého je přesnou ukázkou toho, jak by měl být zpracován film podle skutečné události. Bez zbytečných oklik, rozvleklých témat, které si pro větší atraktivitu tvůrci přidávají - existuje pouze mrazivá výpověď, ale natočená tak precizně a přesvědčivě, že mě rozhodně pohltila. Rozhodně na tom měl podíl i vynikající Daniel Auteuil společně se svým protivníkem Sebastianem Kochem.

Následuje další film z téže oblasti, výborný Sully: Zázrak na řece Hudson (více zde). Filmové zpracování leteckého neštěstí z 15. ledna 2009 se chopil někdejší "inspektor Dirty Harry" Clint Eastwood a vyprodukoval velice solidní podívanou, ozvláštněnou zcela neotřelým pohledem na případ, který vzrušil celý svět a z kapitána Chesley "Sully" Sullenbergera udělal národního hrdinu. Eastwood dokázal jít do určité míry proti klasickému proudu a dovolil si vytvořit zvláštní situaci, kdy vyšetřovatelé hledají oprávněnost Sullenbergerova přistání na Hudsonu. Není třeba podotýkat, že perfektní výkon odvedl Tom Hanks v hlavní roli.

Válečné filmy mají svou specifiku v podání ze strany americké a někdejší sovětské. První strana k nim často přistupovala z hlediska osobního hrdinství, které však s realitou nemělo nic společného. O to překvapivější byl film dalšího známého herce Mela Gibsona, který ve svém Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (čtěte zde) složil hodl zdravotníkovi Desmondu Dossovi. Šel cestou do jisté míry heroizující a několik drobností si poupravil, ale zejména syrovostí válečných scén a podstatou Dossova jednání natočil výjimečné dílo, které na rozdíl od dalších válečných filmů nestojí na hliněných nohou.

Anděl Páně 2 (recenze zde) soupeřil při svém uvedení do kin s těžkým kalibrem v podání Rogue One: Star Wars Story (zde). Ovšem jenom zdánlivě. Česká pohádka měla natolik masivní kampaň a zviditelnění, navíc to byla po úspěšné předchozí často reprízované "jedničce" de facto sázka na jistotu. Po shlédnutí bych řekl, že jí trochu chyběla předešlá poetika a směřovala víc do akční sféry. Těžko říci, jestli se takový prvek nosí, velice vzdáleně mě napadlo srovnání s původním Vetřelcem Ridleyho Scotta a následnými Vetřelci Rennyho Harlina. Ti byli také od pochmurné a náznakové nálady vrženi do "plného světla" za doprovodu patřičné akce. Nezávislé "Hvězdné války" od začátku měly určitý přídomek levobočka, který pouze větví původní linii a vlastně kromě skutečně epizodních zjevení Lorda Darth Vadera a některých dalších ikonických postav (ovšem prakticky s nulovým vlivem na děj) byl jejich hlavní zbraní důvěrně známý technický arzenál. Aby bylo jasno - oba filmy jsou špičkové a zaslouží si po právu přítomnost v Top 5, jen považuji za nešťastné je srovnávat: jsou zcela rozdílné ať s ohledem na cílovou skupinu diváků, tématem a nakonec i provedením. 

Je mi jasné, že pod čarou zůstaly i některé další zajímavé snímky, například hororové thrillery Room nebo V pasti, další výborné podívané z oblasti faktografické Do posledního dechu či Tanečnice. K jiným, na různých platformách lépe hodnoceným filmům jako byla například toužebně očekávaná Lída Baarová nebo Já, Olga Hepnarová mám určité výhrady právě v oblasti rozporu mezi skutečností a fikcí, i když řemeslně šlo o dobře zvládnuté filmy. Pokud bych mohl uvést ještě jeden malý bonus, pak to byl rozhodně Rudý kapitán, ve kterém exceloval v hlavní roli Maciej Stuhr.

Čtenářům a v tomto případě filmovým fanouškům děkuji za celoroční přížeň a za EuroZprávy.cz jim přeji co nejlepší vstup do nového roku 2017, kde jim kromě štěstí a osobních úspěchů přeji i co nejvíc zajímavých filmových zážitků.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry recenze filmy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy