RECENZE: Stylový Ghost in the Shell míchá Blade Runnera s Matrixem a RoboCopem

RECENZE – Spojíte-li Scarlett Johanssonovou, jednu z největších hereckých superstar poslední dekády, s veleúspěšným anime, jehož zásadní vliv na kultovní Matrix je nezpochybnitelný, očekávání fanoušků budou obrovská. A to už za nařčení z whitewashingu stojí, nebo ne?

Ne tak vzdálená budoucnost. Kosmopolitní lidská společnost se dostala až na samý vrchol blahobytu. Všudypřítomné holografické reklamy jako vytržené ze stránek knih Philipa K. Dicka vnucují občanům Tokia biomechanické upgrady jejich nedokonalých tělesných schránek. Je libo oči s termovizí? Nebo snad mp3 přehrávač vsazený přímo do vaší hlavy? Jste-li sekretářka, jistě oceníte nový pár našich mechanických rukou… psaní všemi třiceti nepochybně zvýší produktivitu vaší práce. Kyberpunku zdar!

Ve světě, kde kabely nahrazují tepny a lidské mozky počítače, samozřejmě vznikl nový druh zločinu. V první obranné linii stojí vládní Sekce 9, jejíž členové s hackery rozhodně nezacházejí v rukavičkách. Komplikace nastanou, když se na scéně objeví nepolapitelný kyberterorista Kuze (Michael Pitt). Během svého křižáckého tažení proti korporaci Hanka a jejím vědcům začne Mistr loutkář jevit enormní zájem také o Majora (Scarlett Johanssonová), elitní členku Sekce 9 – jedinečnou kombinaci lidského mozku vloženého do zcela mechanického těla. Prototyp Ducha ve Skořepině, chcete-li.

Režisér Rupert Sanders dostal do rukou zajímavý koncept a jeho jediným úkolem bylo zpracovat složitý, chaotický, symbolismem nabitý japonský originál tak, aby více vyhovoval mainstreamovému západnímu publiku. Což je něco, s čím Hollywood nemá bůhvíjak dobré výsledky. Na druhou stranu když se to před třemi lety více méně povedlo Dougu Limanovi s Na hraně zítřka (velmi volná adaptace mangy All You Need is Kill), proč by neměl uspět také on?

Jestli můžeme na novém Ghost in the Shell něco skutečně vychválit, je to jeho vizuální stránka. Šikovným mixem různých klasických motivů (reklamy z Blade Runnera, fyzické zlepšováky podobné těm v propadáku Aeon Flux, matrixovský design města a všudypřítomnost kabelů) s originálními nápady (robo gejši, hrátky s neviditelností) i profesionální prací trikařů nabízí unikátní design, na který se nedá vynadívat. A teď mluvím i nemluvím o pozadí hlavní hrdinky, na které kamera klade takový důraz, že se to prostě nedá ignorovat.

Vaše sympatie si získají také někteří charismatičtí herci. Johanssonové její roli věříte už jen z držení těla a chůze (takhle nějak by chodil armádní robot). Na scény s jejím parťákem Batouem (Pilou Asbæk), sympaťákem od kosti, se nedá netěšit a jestli z nějaké postavy dýchá život, je to z něho. Utkví také Majorův šéf Aramaki (Takeshi Kitano), stylový starý lišák s pamětihodnou pistolnickou scénou, ale hlavně Pittův magnetický Kuze, z něhož jen těžko spustíte oči. Že nikdo z nich nemá, co hrát, je věc jiná.

Snímku se musí nechat, že načrtává zajímavý svět, který působí komplexním dojmem. Jednotlivé motivy se navzájem neruší a vyvolávají v divákovi touhu dozvědět se něco víc. Bohužel se nic takového nedá tvrdit o ústředním příběhu. Ne, že by byl film vyloženě hloupý, jen tak trochu zaspal dobu (v 90. letech by jeho témata možná zaujala, dnes už by se musel snažit přijít s něčím novým) a navíc dělá vše polovičatě.

Zatímco Kuzeho a jeho slibné teroristické linky si ve výsledku moc neužijeme, budeme s hlavní hrdinkou jen letmo čeřit vody etiky, osobní a korporátní zodpovědnosti. To vše v předvídatelném balení se zvraty-nezvraty, které očekáváte už od úvodní scény.

Chybí tedy pořádný záporák, hlubší myšlenka i originalita děje. Co zbývá? No přeci akce! Vždyť na eskapizmu není nic špatného. Duch ve škebli se může pochlubit kvalitními scénami jeden na jednoho, stejně jako slušně zvládnutými střílečkami. Problém je, že si jich moc neužijete, protože tvůrci kladou důraz právě na prostinkou (a přesto docela překombinovanou) zápletku, jíž se snaží vysvětlit. Šarvátky tak ustupují plkání, dynamičnost statice, horská dráha houpacímu koni. A to nezapomínejme, že trojice snímků zmíněná v titulku tohoto článku zvládla obojí – filozofovat i fackovat.

Ghost in the Shell během 106 minut prakticky nenudí. Jeho trikové pozlátko a jednoduchý děj nenabízejí ani intelektuální výzvu, ani adrenalinovou akční jízdu, ale pokud od filmu zbytečně neočekáváte kvality originálu, nemůže vás zklamat.

Celkové hodnocení: 60 %.

Ghost in the Shell (2017)

Hrají: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Takeši Kitano, Juliette Binoche, Michael Wincott, Pilou Asbæk  a další

Režie: Rupert Sanders

Scénář: Jamie Moss

Kamera: Jess Hall

Hudba: Clint Mansell

USA / 106 minut / sci-fi, akční

Související

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell má nadějné vyhlídky. Půjde po stopách slavnějších děl?

Praha - Kriminalita se stala běžnou součástí života a lepší časy nás nečekají ani v blízké budoucnosti. Vzhledem k pokročilému rozvoji technologií se ale velká část přesune na internet a světem začnou hýbat útoky hackerů. Vznikne proto speciální zásahová jednotka Sekci 9, kterou čeká úkol větší, než si dovede představit.

Více souvisejících

film Ghost in the Shell Scarlett Johansson Paramount Pictures anime sci-fi recenze

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy