Nejhorší filmy roku 2017: Dojení mrtvých franšízových krav je stále v kurzu

Praha – Po žebříčku toho nejlepšího se nutně musíme zaměřit také na hrůzy, tragédie a zločiny opovrhující ženevskými konvencemi.

Předem musím s radostí podotknout, že jsem měl letos to štěstí a potěšení a vyhnul jsem se většině divácky a kriticky nejhůře hodnocených propadáků roku. V mém seznamu proto nenaleznete Emoji ve filmu, remake Pobřežní hlídky, novou Mumii, ani Padesát odstínů čirého utrpení. To ale ani náhodou neznamená, že jsem neměl to „potěšení“ seznámit se s řadou filmů, které nikdy a v žádné podobě neměly spatřit světlo světa. Desítku těch nejnudnějších, nejhloupějších, nejlínějších, nejamorálnějšcích či jakkoli jinak nejmarnějších pokusů o umění pak najdete v následujícím článku.

Tentokrát si za výsledným pořadím až na pár výjimek pevně stojím. Minimálně dva nejhorší filmy roku pak považuji za tutovky. Jejich pachuť jsem z úst vymýval ještě dlouhé týdny po projekci.

10. Ti Warneři se zkrátka nepoučí

Zatímco ze sólovky jediné ženské členky Ligy spravedlnosti se po právu stal hit, poslední letošní komiksová adaptace je opět to staré známě DC. První oficiální týmovka nejslavnějších superhrdinů světa se sice pokusila o odlehčenější tón, nic to ale nemění na tom, jakým způsobem nám byli Wonder Woman a spol. naservírováni. Rozbředlý, nevýrazný příběh, který na sebe pořádně nenavazuje a stříhá, jak se mu zachce, nemá šanci držet s konkurencí dech. Svět z čista jasna miluje Supermana, ale jeho kumpáni Batman a Wonder Woman jsou lidem ukradení – asi že ten souboj se zmutovaným leguánem na rozdíl od Muže z oceli přežili. A jelikož Affleck očividně už jen hledá záminku, jak pověsit kostým Batmana na hřebík, film táhnou kupředu pouze vtělená Amazonka Gal Gadotová a vždy perfektní Ezra Miller jakožto rychlík Flash. Je sice nemilé, že musel film v polovině natáčení opustit z rodinných důvodů režisér Zack Snyder, podle všech zákulisních informací byla ale Justice League pěkný průšvih už dávno předtím.

Digitální bordel a rohatý záporák zatoulaný z Mortal Combatu.

9. Zajímavý nápad utopený v hovínkách

Pokud vám rodiče nadělí bratříčka, je změna statusu quo nevyhnutelná. No, a když je oním sourozencem Mimi šéf, můžete očekávat urážky, fackování a zběsilé honičky ve šlapadlech. Na tenhle film jsem se dost těšil, výsledek ale dopadl minimálně rozpačitě. Pravidelné střídání gagů pro děti a narážek mířených na rodiče není v animácích nijak neobvyklé. Průšvih nastává, když mezi tyhle dvě už takto ne vždy fungující kategorie vklíníte ještě třetí – nudu. A nudy se v Mimi šéfovi dočkáte. Tým okolo režiséra trilogie Madagaskar Toma McGratha se totiž ani nesnažil a svoje dílko splácal bez ladu, skladu, invence i nadšení. Selhání mírní snad jen docela pěkně podané poselství o tom, jaké to je zvykat si na mladšího sourozence.

Sorry jako, tohle nezachrání ani parodie na Babiše.

8. Bejkárna pro mrňata

Podobně, ale ještě o malý chlup hůře, dopadl prosincový Ferdinand. Příběh býka, který chce namísto zápasení na koridě čichat ke květinkám a válet sudy se svojí nezletilou majitelkou, sází na hluk, barvy, infantilitu a otravné, otravné, ale sakra otravné vedlejší postavy v čele s kozou, která se asi párkrát pořádně bouchla do hlavy. Ferdinandovi se tentokrát ani nedaří předat dětem svá ponaučení. Místo toho jen vágně moralizuje a většinu svých poučných myšlenek zatluče do země roztěkanými skopičinami. Jeden geniální gag každých dvacet minut už výsledný dojem nezachrání.

Caparti se budou bavit. Ale i oni na tuhle hovězinu brzy zapomenou.

7. Čím větší, tím lepší? Leda ve snu.

Každý má svůj filmový vesmír. Warneři se dokonce pokoušejí rozjet svůj svět číslo 3. A vládnout mu má Kong z Ostrova lebek. Většina světa zhodnotila nového King Konga jako hloupou zábavu. Pro někoho je ale těžké bavit se u filmu, který se tváří velkolepě, ale neobtěžuje se představit divákovi jedinou postavu, na které by mu aspoň maličko záleželo. Hlavní hrdinové připomínají spíš svoje kartonové dvojníky, ti vedlejší pak fungují maximálně jako komediální vsuvky. Jakpak by taky byl čas na jejich vývoj, když namísto toho, aby Kong vyprávěl příběh, snaží se vysvětlit divákovi, jak funguje jeho svět, jak je to celé propojené s tři roky starou Godzillou a jak nás za pár let čeká celá záplava spektáklů, ve kterých si budou po čuni dávat ty největší a nejabsurdnější filmové bestie všech dob?

Skvělé triky na výborný film nestačí.

6. Klišé, terorismus a filmařské zoufalství

Noomi Rapaceová, Orlando Bloom, John Malkovich, Michael Douglas, Toni Colletteová. I s takovým ansámblem se dá natočit mizerný politický thriller o islámistech v Londýně. Půlka zápletky snímku V utajení nedává smysl, a ta druhá je tak předvídatelná, že je na ni škoda vymýšlet přirovnání. A když srazíte obě tyto hýždě dohromady, vytvaruje se vám jak balvan natvrdlé překomplikované béčko, ve kterém všichni řeší nějaké protokoly, formule a fatvy a divák absolutně nemá šanci zorientovat se v tom, co je co a kdo po kom co z toho zrovna chce. Že je to ke konci hloupější a hloupější a od scény s rotvajlery z půlky filmu se nedočkáte pořádné akce nebo napětí, je už jenom třešnička na dortu.

Zmatená vykrádačka čtyř dekád historie špionážního žánru.

5. Smutná troska kdysi ikonického antihrdiny

S pátým nejhorším filmem roku se konečně dostáváme z podprůměru k vyloženým tragédiím. Sledovat Piráty z Karibiku: Salazarovu pomstu bolí. Kouzlo hrdinných výprav za pokladem je nenávratně v prachu a fanoušci série, která před šestnácti lety nakopla skomírající žánr dobrodružných filmů pro celou rodinu, jsou odsouzeni ke sledování zatuchlého cynického mišmaše, kterému už je všechno jedno. Hlavně aby to vydělalo peníze. Sledovat Johnnyho Deppa, jak ze sebe dělá kašpara a doufá, že mu jeho nejslavnější role oživí sedm let mrtvou kariéru, už nemůže bavit ani jeho nejzlomyslnější antifanoušky. Doma v Americe Piráti po zásluze propadli. Úspěch v Asii ale bohužel znamená, že se vbrzku dočkáme také šestky.

Někteří piráti korporace okrádají. Jiní se plaví v jejich službách.

4. Velkolepá kostýmní zívačka

Máte-li rádi historická dramata o ženách svázaných úzkoprsými společenskými konvencemi, které ve svém ekonomicky motivovaném manželství trpí až do chvíle, než se zamilují do mladého okatého malíře, měla být Tulipánová horečka přesně pro vás. To by ale nesměly být všechny hlavní postavy naprosto nesympatičtí idioti. Nulová chemie mezi oscarovou Alicií Vikander a Danem DeHaanem jenom umocňuje smutný fakt, že se tu toho o lásce, přátelství a svobodě sice napovídá tolik, že by to vydalo na celou sbírku pohádek pro naivky, skutečných citů by se v hlavních hrdinech divák ale nedořezal. Z nejsmrdutějšího bahna tuhle jak psí čumák studenou romantiku vytahuje alespoň několik zajímavých myšlenek, které si pohrávají s jinak vcelku zatuchlým annokareninovským žánrem.

Hloupý scénář, nuda, nesmysly – vyberte si sami.

3. A nedají si říct a nedají…

John Kramer je mrtev, ať žije Jigsaw! Série Saw měla po právu zemřít se sedmým dílem. Přesto tu jsme po deseti letech poosmé, abychom si protrpěli další sérii mučivých obrázků. Hra na kočku a na myš je tentokrát okořeněna otázkou, kdo vlastně vraždí. Každý dobrý kuchař vám ale řekne, abyste s dochucovadly šetřili a používali jen ta nejkvalitnější. Podravka není šafrán a bratři Spierigové mají ke zručným filmařům blízko tak nějak podobně. Kolekce hororových klišé horko těžko rozvíjí svůj filmový svět a s do sebe zahleděnou důležitostí před diváka sází jedno tajemství za druhým. Přitom tvůrcům tak nějak nedochází, že odpovědi nikoho vlastně ani nezajímají.

Zarytí fanoušci série nechť tento bod ignorují.

2. Roboartuš a svatá dobroto, kdy tahle série konečně umře?!

Pokud byste se sháněli po nejdelším a nejnudnějším filmu roku, Transformers: Poslední rytiř jsou jasná volba. 150 minut vytírání si zadku artušovskou legendou, selským rozumem a diváckou trpělivostí má jak jinak na svědomí Michael Bay. Protrpět si exkurzi tímto líným nenápaditým chaosem dá zabrat i nejzdatnějším konzumentům filmového šrotu. Jak je vůbec možné, že jsem mohl u filmu, ve kterém se obří roboti mlátí po nablýskaných karoseriích a mění se v ponorky, lamborghini a stíhačky, zívat nezájmem? Vždyť už ani ty fyziku popírající triky nikoho neohromí.

Svět plecháčů, kterému dávno ujel vlak.

1. Hororová franšíza na samém dně

Přesunout hororovou jménem Kruh do současnosti plné pirátů, YouTube, VoD služeb a internetu obecně není vůbec špatný nápad. Natočit nové Kruhy jako (ne)dokonalou předělávku prvního filmu, která naoko prohlubuje mytologii Samařina světa, ale vlastně jen dělá úplně to samé – jen špatně, nezáživně a hlavně ABSOLUTNĚ neděsivě – to už smrdí cynismem a touhou vydělat na zavedené značce. Tady se opravdu nepovedlo vůbec nic, snad jen kamera není úplně k zahození.

Pro fanoušky neoriginální, pro nováčky matoucí.

 

Nečestné zmínky – zklamání a nepochopitelná selhání

Jsou příběhy, které se nedají pokazit, řekli bychom. To neznáte Miladu. Biografii jedné z nejzajímavějších osobností novodobé české historie zachraňuje vlastně jen síla jejího příběhu. Vše ostatní stojí za ránu bachařským pendrekem do ledvin.

Nový Vetřelec: Covenant měl být návratem Riddleyho Scotta k čistokrevnému sci-fi hororu. Legendární britský režisér si bohužel nejenže neodpustil nezáživné prometheovské filozofování, ale ještě ke všemu obsadil novou kapitolu vetřelcovského mythosu tou nejneschopnější posádkou pitomců od… no vlastně od Prometheha.

Šuplíkový scénář bratří Coenů, černý humor, hvězdné obsazení a rasismus 50. let. Jak se podařilo pokazit tutovku jménem Suburbicon: Temné předměstí je jednou z největších záhad roku.

A je to za námi, přátelé. Kladnou i zápornou TOP 10 máme pro letošek z krku. Do roku 2018 přeji Kristýnce i vám ostatním co nejvíce příjemných kinozážitků, skvělé originální filmy i vychované obecenstvo. Nechť vás provází síla, Oscary i desítky recenzí mých vlastních i těch napsaných všemi mými kolegy.

Na závěr vás opět vybízím k tomu, abyste se s ostatními podělili o svoje nejneoblíbenější filmy roku, největší zklamání nebo třeba jen o názory na podobu žebříčku, jímž jste ještě před malým momentem listovali.

Související

Více souvisejících

žebříčky recenze film Liga spravedlnosti film Ferdinand film Mimi šéf film Kong: Ostrov lebek film V utajení film Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta film Tulipánová horečka film Jigsaw film Transformers: Poslední rytíř film Kruhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy