Karlovarský festival má letos nového sponzora

Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival (MFF) Karlovy Vary bude letos sponzorovat těžební firma Sokolovská uhelná.

Měla by částečně nahradit výpadek v rozpočtu, který pořadatelům vznikl po odchodu elektrárenské společnosti ČEZ, dlouholetého generální partnera festivalu. Radiožurnálu Českého rozhlasu to řekl spolumajitel Sokolovské uhelné František Štěpánek.

"My to vysloveně vnímáme jako jednorázovou pomoc v letošním roce vzhledem k tomu, že nemají dost času na to, aby dali dohromady peníze, které vypadly," řekl Štěpánek. Prezident festivalu Jiří Bartoška chce všechny partnery akce oznámit ve druhé půlce dubna.

ČEZ se po 16 letech rozhodla ukončit s karlovarskou přehlídkou spolupráci s odůvodněním, že musí šetřit. Rozhodnutí oznámila firma v polovině března. Letošní 53. ročník, který se koná od 29. června do 7. července, výpadkem není ohrožen. ČEZ dával v posledních letech karlovarskému festivalu téměř 20 milionů korun ročně, rozpočet akce se pohyboval kolem 135 milionů korun.

Bartoška již dříve firmě poděkoval za letitou spolupráci. Konec partnerství ho ale mrzí, zvlášť když přišel nedlouho před začátkem letošního ročníku. "Ukončení smlouvy ze strany generálního partnera pouhé čtyři měsíce před začátkem 53. ročníku pro nás jako organizátory představuje komplikaci především z časového hlediska. Věříme však, že najdeme způsob, jak tuto situaci zvládnout," řekl.

Nechtěl spekulovat, zda na ukončení spolupráce ze strany ČEZ mohlo mít vliv to, že někteří filmaři kritizovali prezidenta Miloše Zemana, který má blízko k řediteli ČEZ Danielu Benešovi.

Společnost Film servis festival Karlovy Vary, která pořádá karlovarský festival, vykázala v roce 2016 čistý zisk 22,4 milionu korun. O rok dříve měla firma zisk 7,1 milionu korun. Z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin dále vyplývá, že firma v roce 2016 měla tržby za 121,8 milionu korun a získala od státu, kraje a města dotace za 46,6 milionu korun. Členem představenstva této firmy je i Bartoška.

Související

Ilustrační foto

Sokolovská uhelná skončila loni ve ztrátě 331 milionů korun

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) skončila loni ve ztrátě téměř 331 milionů korun, přestože jí mírně stouply tržby na skoro 6,6 miliardy korun. Ztráta byla způsobená hlavně opravnými účetními položkami, které souvisejí s ohlášeným ukončením některých provozů v letošním roce. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na portálu justice.cz.
Ilustrační foto

Sokolovská uhelná jde do útlumu, stovky lidí přijdou o práci

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) začne s postupným útlumem a v příštích dvou letech by z ní měla odejít až tisícovka zaměstnanců. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a související ceny emisních povolenek. Dnes firma zaměstnává asi 3000 lidí, dalších téměř 700 pracuje v dceřiných firmách. ČTK to potvrdil předseda dozorčí rady společnosti a hlavní majitel Sokolovské uhelné František Štěpánek. Kraj chce ve spolupráci s úřadem práce zajistit rekvalifikace nebo kontaktní místo pro zaměstnance, kteří u SUAS skončí.

Více souvisejících

Sokolovská uhelná Jiří Bartoška Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy