RECENZE: Dvoudílné drama Dukla 61. Že by se České televizi konečně něco povedlo?

RECENZE - Film Dukla 61 vedením líčí největší poválečnou hornickou tragédii. Pod režijním vedením Davida Ondříčka vzniklo syrové, opravdové drama podtrženo skvělými hereckými výkony a s bonusem bezchybného ostravského dialektu.

Letní, červencový den, přesněji 7.7.1961. Pro obyvatele nejen Havířova ale den, který se jim navždy zapsal do paměti. Právě v tento den při obrovském důlním neštěstí zahynulo následkem požáru 108 horníků. Právě tyto  události připomíná nový, dvoudílný film české televize Dukla 61 v režii Davida Ondříčka.

Minulou neděli 27. května spatřil světlo světa první díl zmiňovaného filmu a nyní jsme měli možnost spatřit jeho další část. O katastrofě, při níž v roce 1961 zahynulo 108 horníků, se toho mnoho neví –  samozřejmě proto, že bývalý režim nerad mluvil o nezdarech. Této události se ujal scenárista Jakub Režný a s kolegou Matějem Podzimkem ho zpracovali do podoby, která vyráží dech: dokonale vystavěné drama, které by bylo hitem i ve světě. V kombinaci s Ondříčkovým režisérským umem vznikl film, kde má každá replika, střih, ba i zvuk nezastupitelné místo. Film je vzácně uměřený a soustředěný, nepatetický, a přitom uctivý a to nejen k místnímu dialektu, napínavý od začátku do konce – byť předem známe všechna fakta.

Velký vliv na to mělo bezpochyby dokonalé seznámení s hornickým prostředím. „Některé scény jsme přímo v dole točili. Ale nejen to, dozvěděl jsem se mnoho o mentalitě horníků. Pro mě jako Pražana je to nesmírně zajímavá zkušenost,“ svěřil se při havířovské premiéře filmu sám režisér David Ondříček.

A dodává: "V sále sedělo plno havířů, měl jsem strach, jestli nám kvůli použitému jazyku nějaká nepřilétne. (...)Nevím, jestli to bylo ze slušnosti, ale potom za námi chodili a říkali, že se nám to sice nepovedlo na 100 procent, ale tak na 99"

Film je postaven na příběhu revírníka Milana Šlachty, kterého hraje Marek Taclík, jehož ženu ztvárnila Martha Issová. Jejich osmnáctiletý syn Petr čeká se stejně starou dívkou dítě. Aby získal byt a zajistil svou rodinu, nastupuje do stejného dolu jako otec. A zanedlouho přichází pátek 7. července 1961…

Přestože ke katastrofě dochází až v druhém díle, zmar a katastrofa prostupuje celým filmem už od první minuty. Divák se tak od začátku bojí, i když vlastně ještě není proč. Už samotný příběh rodiny, generační střet, a hulvátské chování manžela dává pocit zmaru.

Rodinné drama v prvním díle Dukly 61 nabízí ještě mnohem více zajímavých epizodek a linek, které neruší celistvost příběhu. Naopak. Kostra příběhu je promyšlená, celistvá. Druhá  část má navíc obrovský spád, "thrillerovskou" dramatičnost.

Nejdůležitější ovšem je, že staví do popředí Marthu Issovou. Tato role patří k tomu nejlepšímu, co kdy vytvořila. Je neskutečně uvěřitelná, nepatetická. Je známo, že severomoravský přízvuk trénovala několik měsíců. A je velká škoda, že Ondříčkův film nešel (byť třeba v kratší verzi) do kin. Nominace na Českého lva by ji stoprocentně neminula. Je až neuvěřitelné, jak tato (pražská) herečka pracuje s krátkou, "ostravskou češtinou". Působí to naprosto přirozeně a nijak parodicky. Stejné je to i u ostatních obsazených herců.

Překvapí i Jiří Langmajer v roli ředitele dolu. Především jedna ze závěrečných scén, kde spolu s Martinem Myšičkou zapisuje jména mrtvých horníků do seznamu, patří k nejsilnějším momentům celého dvoudílného filmu.

Stále více do povědomí diváků se poslední dobou dostává vynikající ostravský herec Robert Mikluš (strážmistr Zahálka ze seriálu Doktor Martin). Jeho Eda Slonka bude určitě jednou z nejzapamatovatelnějších vedlejších postav minisérie.

David Ondříček tak dokonale, bez zbytečného patosu, a přesto velmi pravdivě připomněl tuto tragickou událost. Vzdal poctu lidem, kteří při této tragické události zemřeli a také jejich pozůstalým. Dostalo se jim toho, co bývalý režim neudělal, přesto že tuto tragédii  vlastně svým nezodpovědným přístupem způsobil.

Dukla 61Česko, 2018, 154 min

Režie: David OndříčekScénář: Jakub Režný, Matěj Podzimek

Hrají: Marek Taclík, Martha Issová, Oskar Hes, Antonie Formanová, Peter Nádasdi, Robert Mikluš, Petr Buchta, Jiří Sedláček, Štěpán Kozub, Jiří Langmajer, Martin Myšička, Václav Neužil ml., Tomáš Bambušek, Lucie Žáčková, Izabela Firlová, Pavel Batěk, Kristýna Krajíčková a další

Hodnocení­: 80 %

Související

Více souvisejících

film Dukla 61 recenze

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy