53. ročník MFF ve Varech skončil. Křišťálové glóby uděleny, Hanzlík byl dojat podruhé

Karlovy Vary - V Karlových Varech dnes skončil 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Cenu za umělecký přínos české kinematografii obdržel herec Jaromír Hanzlík. Publikum jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje. Křišťálový glóbus dostal film rumunského režiséra Radu Judea. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal Barry Levinson.

V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil koprodukční film s českou účastí "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři". Natočil ho rumunský režisér Radu Jude a dnes za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzal Křišťálový glóbus. Emocionálně působivý film přibližuje etnický masakr spáchaný rumunskou armádou na východní frontě roku 1941.

Levinson, držitel Oscara za slavný snímek Rain Man, byl jednou z hlavních hvězd 53. ročníku MFF. Dnes poděkoval divákům, kteří svou cenu na festivalu udělili právě filmu Rain Man. Řekl, že pobyt na festivalu je pro něj i jeho rodinu výjimečnou chvílí a mnohokrát za ni děkoval. Připomněl, že není důležité, kde člověk na světě žije, neboť dobré příběhy mohou vznikat všude. Jazyk filmu spojuje lidi na celém světě a je skvělé participovat na tom, a vědět, že to lidé vnímají, uvedl.

Levinson se prosadil také jako scenárista úspěšných televizních pořadů, společně s tehdejší ženou, Valerií Curtinovou, pak napsali pro Normana Jewisona scénář k soudnímu dramatu ...a spravedlnost pro všechny (1979), který jim vynesl nominaci na Oscara. Režijně debutoval hořkou komedií Bistro (Diner, 1982), za jejíž scénář si odnesl druhou oscarovou nominaci. Také po Rain Manovi z roku 1988 následující drama Avalon (1991) bylo oceněno oscarovou nominací pro Barryho Levinsona - tentokrát v kategorii nejlepší scénář.

Hanzlík získal cenu za umělecký přínos kinematografii

"Dojali jste mě už podruhé," řekl publiku Hanzlík, kterému se velmi vřelého přijetí dostalo už před několika dny, kdy ve Varech uváděl jeden ze svých prvních filmů, snímek Bloudění z roku 1965. "Tímhle oceněním jsi mě poslal do společenství báječných lidí a úžasných kumštýřů," řekl Jiřímu Bartoškovi. "Chtěl bych kromě tebe poděkovat především divákům a jsem jim vděčný za jejich přízeň," dodal.

Hanzlík už v 18 letech získal v roce 1966 angažmá na přední domácí scéně, Divadle na Vinohradech.

V polovině 60. let mu také začaly přicházet i nabídky na první filmové role a díky spolupráci s řadou režisérských osobností šlo o úlohy výrazné. Spolupracoval s režiséry Otakarem Vávrou, Karlem Kachyňou, Ivo Novákem, Jaromilem Jirešem nebo Hynkem Bočanem. Nezapomenutelné jsou jeho role ve filmech Jiřího Menzela, kde ztvárnil svérázné hrabalovské postavy. Oblibu publika si získal i účinkováním v řadě televizních seriálů.

Počátkem 90. let se Jaromír Hanzlík rozhodl hereckou práci zásadně omezit a od té doby přijímá role jen výjimečně a na základě pečlivého výběru. Jeho zatím posledním filmem je kriminální drama Jana Pachla Gangster Ka (2015). Brzy začne režisér Jiří Adamec podle Hanzlíkova scénáře natáčet film Léto s gentlemanem.

Související

film Léto s gentlemanem

Trailer představuje další herce filmu Léto s gentlemanem

Producenti snímku Léto s gentlemanem – režisér Jiří Adamec a herec Jaromír Hanzlík – se rozhodli vypustit do světa oficiální trailer filmu, ve kterém představují kromě ústřední dvojice manželů (Alena Antalová a Igor  Bareš) také jejich okolí plné známých hereckých tváří.

Více souvisejících

Jaromír Hanzlík Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Jiří Bartoška kultura Barry Levinson (režisér)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 29 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 42 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedla to agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy