"Masakr v Bratislavě" má filmovou premiéru

Bratislava - Ve slovenských kinech má ve čtvrtek premiéru dokument o masakru v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves. Píše to webový portál deníku Sme.

Dokument režisérů Gejzy Dezorze a Jozefa Páleníka Devínsky masaker je plný autentických záběrů Lubomíra Harmana. Objevují se v něm i dosud nezveřejněné fotografie a rozhovory se svědky a pozůstalými.

Samotný masakr je natočen formou hrané rekonstrukce. Podle deníku Sme otázky vyvolává hlavně scéna, kdy Harman střílí v bytě. Většinu z obětí zabije z těsné blízkosti - přiloží jim zbraň k hlavě, se střelbou ale nespěchá. Podle Sme je takový scénář v bytě plném lidí nepravděpodobný.

Ľubomír Harman v pondělí 30. srpna roku 2010 zastřelil na sídlišti v Devínské Nové Vsi sedm lidí. Pět obětí z romské rodiny, tři ženy, muže a dítě, zavraždil v bytě ve stejném paneláku, kde bydlel. Dalšího příbuzného svých sousedů zastřelil ve vchodu do domu.

Sedmou obětí se stala přihlížející žena, která vyšla na balkón. Policisté pak střelce obklíčili a postřelili ho. Útočník pak spáchal sebevraždu, střelil se do hlavy.

Dalších 15 lidí včetně policistů utrpělo zranění, mezi nimi i třiatřicetiletý muž z Ostravy.

Dokument obsahuje detailní, avšak neověřené svědectví šéfa střeleckého spolku, podle kterého byl Harman romskou rodinou terorizovaný. Lidé mu prý často natírali kliku od bytu exkrementy.

Podle tvůrců mnohým lidem vyhovuje, že byl v případě tragické střelby vyzdvižen rasový motiv a vše ostatní je v pozadí. "Je výhodné to zamést pod koberec s nálepkou, že to byl rasismus a (Harman) byl blázen. Nikdo se nevěnuje tomu, co události předcházelo," řekl režisér Dezorz.

Související

Více souvisejících

Slovensko filmy

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy