RECENZE: České drama Narušitel. Vystřelí mladého režiséra mezi elitu?

Na české filmové pole vstoupil jedinečný úkaz. Dnes byl totiž do kin uveden snímek mladinkého režiséra Davida Baldy. Ten si vzal na starost nejen režii, kameru, produkci, ale spolupodílel se i na scénáři a produkci. Na jednoho člověka něco neskutečného. A přesto nelze zdaleka hovořit o propadáku.

Celý snímek by mohl nést podtitul Aneb o lásce k létání. Narazíme na ni hned v úvodu, kdy Vladislav Kučera, kterého ze svou příznačnou laskavostí ztvárnil Petr Kostka, vypráví svému pravnukovi, jak již od dětství toužil létat a jak se tento sen naplnil, i když ne tak, jak si spolu kdysi s kamarády představovali.

V následujících scénách se divákům představuje Vladislavovo mladší já, tentokrát v podání dosud ne tolik známého herce Pavla Neškudly. Ten spolu se svými třemi kamarády se učí létat v aeroklubu tehdejšího Svazarmu  pod vedením charismatického učitele létání Zdeňka (Jiří Dvořák). Ovšem postupně kdysi pevné dětské přátelství se rozpadá, vstoupí totiž mezi ně tehdy všudypřítomné nástroje StB. Divákovi ovšem předloženy až moc vyzývavě. 

A tady jakoby dosud celistvý příběh ztrácí niť. Trochu nelogická, naivní se zdá představa hlavních protagonistů, že o jejich tajném plánu – ilegálním přeletu hranic na Západ příslušníci StB nic netuší. Příběh se rozplývá. Chybí vyvrcholení, ač jakýsi pokus tady je. Ale není dobře zakomponován do příběhu.

Co ovšem film neztrácí, je již výše zmíněná atmosféra malého letiště, zcela zahlcena neskutečnou láskou k létání. Letecké záběry tvořené bez počítačové animace jsou toho důkazem. Navíc jsou podkresleny líbivou hudbou. Lze sice namítnout, že místy jsou záběry příliš dlouhé, hudba možná až moc podmanivá, že chybí skutečná scéna tragického pádu letadla, ale  přesto se tady podařilo přenést z plátna působivou atmosféru a nadšení pilotů malých letadel.

Do stěžejní „role“ bylo obsazeno letadlo Zlín 126 vyrobené v roce 1953 a které bylo kdysi zachráněno před totálním sešrotováním a likvidací. Režisér David Balda se ujal i kamery a své dvojrole se zhostil vzhledem ke zkušenostem a velmi mladému věku více než dobře. I tady lze sice vznést řadu připomínek, invektiv (a že jich před uvedením filmu bylo), že není absolvent FAMU, že někoho kopíruje, že film působí amatérsky. Ale po shlédnutí snímku ani jeden z argumentů, které se v médiích již objevily, mě nenapadl. Naopak režie, kamera působí z velké části velmi zdařile a profesionálně.

To ovšem nelze říci o scénáři. Jak již bylo uvedeno, chybí mu celistvost, dotažení některých scén či naopak zbytečně rušivě působí  „naservírování“ některých obrazů. Možná stačilo místy jen naznačit.

Přesto jde o snímek a to si zaslouží ocenění, který opět upozorňuje na spletitost naší nedávné historie, což není zcela jednoduché. Má kvalitní obsazení a je jeho velkou devízou.  Nesmíme opomenout nesporný talent Pavla Neškudly, charisma a skvělé odvedený herecký výkon Jiřího Dvořáka, laskavost nepřekonatelného Stanislava Zindulky a Petra Kostky, křehkost a citlivost Veroniky Arichteva a samozřejmě práci nadějného režiséra (pro tento film i kameramana, spoluscenáristu a producenta) Davida Baldu.

Hodnocení: 50 %

Narušitel (drama, Česko 2019)

Režie: David BaldaScénář: David Balda, Petr KultKamera: David BaldaHudba: Michal Hrůza, Jiří JanouchHrají: Pavel Neškudla, Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Veronika Arichteva, Matěj Anděl, Jan Sklenář, Filip Richtermoc, Ludmila Zábršová-Molínová, Jaroslav Lorenc

Související

Scénarista, kameraman a režisér to je David Balda v jedné osobě

Není mu ani 20 a už pracuje s předními českými herci. Kdo je režisér David Balda?

Nezávislý film Narušitel je prvním porevolučním snímkem zabývající se životem armádních letců za normalizace. Prostřednictvím čtyř kamarádů a jejich mentora je vyprávěn silný příběh o lásce k létání. Za filmem stojí teprve 18letý režisér David Balda, který je z hlediska české kinematografie nevídaný úkaz, a právě o něm a Narušiteli je tento článek.

Více souvisejících

film Narušitel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy