Březen v kinech: Kontroverzní vítěz Oscara, Burtonův remake Dumba a nejnovější Eastwood

Praha – Letošní březen přináší první velké hity – ať už mluvíme o komiksové Captain Marvel, hvězdami nabité pohádce o létajícím slůněti nebo dlouho očekávaném hororu My. Těšit se ale můžeme také na českou adaptaci světového bestselleru o vile Tugendhat, dvojici animovaných filmů pro děti nebo tři velmi rozdílné dokumenty.

Týden 1 (od 7. 3.)

Jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku, jistý kasovní trhák, první komiksová nálož tohoto roku. Carol Denversová alias Captain Marvel je jednou z nejsilnějších postav marvelovského komiksového světa. Než se ale koncem dubna objeví v Avengers: Endgame, aby nakopala zadek Thanosovi, diváci se s ní seznámí v jejím sólovém filmu. Dobovka odehrávající se v 90. letech láká na retro odkazující zejména na Top Gun, speciální vesmírné komando a válku dvou mimozemských impérií přenesenou na Zemi. A také na Nicka Furyho se dvěma očima a zrzavého kocourka, který může, ale nemusí být ve skutečnosti záhadný Flerkin. V hlavní roli se představí držitelka Oscara Brie Larsonová.

Kdo by nemiloval štěňátka? Vždyť když jde o společníky hodné královny Bětky II., jsou dost dobrá i pro všechny ostatní. Kreslený film Psí veličenstvo pojednává právě o malém corgim, nejnovějším přírůstku do psí smečky britské královské rodiny, který se – jak jinak – ztratí v zablešeném a chladném světě poddaných. Psí veličenstvo se se svým jednoduchým a velmi okoukaným dějem zaměří spíš na menší děti. Rodiče by ho ale snad mohli přežít ve zdraví také.

Zelená kniha možná není z nejpřekvapivějších vítězů Ceny akademie, zato ale patří mezi jednu z těch kritizovanějších voleb. Odlehčená road movie o rasismu a homofobii je kritizována z mnoha důvodů (zjednodušuje, oproti skutečnému příběhu, který ji inspiroval, si hodně vymýšlí, je nudná), mnoho diváků si ji ale zamilovalo a v USA se jedná o nejvýdělečnějšího vítěze Oscarů od roku 2012, kdy uspělo Argo Bena Afflecka. V podstatě se tedy jedná o takovou Bohemian Rhapsody v bledě modrém.

Z evropsko-gruzijské koprodukce se v limitovaném počtu kin můžeme těšit také na Bojovnice slunce, snímek pojednávající o jednotce kurdských bojovnic proti islámskému státu. Příběh snímku je sice smyšlený, ovšem inspirovaný tím, že takováto jednotka skutečně existuje.

Že jsou Francouzi národem stávkařů a demonstrantů, je dávno známé. Drama Do boje pak sleduje příběh 1 100 bývalých dělníků z automobilky, kteří se se svým propuštěním nehodlají smířit.

Týden 2 (14. 3.)

České snímky s mezinárodním obsazením jsou čím dál častějším jevem. A specialistou na ně je zjevně Julius Ševčík, který po dva roky starém Masarykovi, vítězi Českého lva, přichází s dramatem Skleněný pokoj. Ten se odehrává za 2. světové války v Brně a točí se okolo možná nejslavnějšího československého architektonického díla 20. století – vily Tugendhat. V adaptaci bestselleru Simona Mawera se kromě Karla Rodena představí například nizozemka Carice Van Houtenová ze seriálu Hra o trůny nebo švédská princezna ze série Kingsman Hanna Alströmová.

Také druhý březnový týden nabídne pohádku pro nejmenší. Barvami nabitý Kouzelný park se také tváří jako jednohubka pro menší a středně staré děti, která dospělému projde žaludkem sice bez břichabolu, ale rozhodně ho nezasytí. V originálním znění hvězdně nabitý film ale oproti Psímu veličenstvu vypadá ambiciózněji, takže se nechme překvapit. Minimálně animaci má totiž sympaticky kouzelnou.

Dalším potomkem evropské koprodukce je Šťastný Lazzaro. Snímek, který si z Cannes odnesl cenu za scénář a (neproměněnou) nominaci na Zlatou palmu, pojednává o až utopické komuně italských zemědělců, kteří najednou zjistí, že žili v bublině a za lesem se skrývá civilizace. Snímek se hlásí k odkazu bohaté italské kinematografie a už na první pohled mu čouhají špagety z bot.

Týden 3 (21. 3.)

Clint Eastwood je i v osmaosmdesáti letech nezastavitelný. A po letech, která strávil prakticky jen za kamerou, se konečně vrací také do hlavní role. Ve svém nejnovějším počinu si zahraje starého Pašeráka drog, který změří síly s agentem FBI v podání Bradleyho Coopera (který se s Eastwoodem zná už z Amerického snipera). Snímek ve světě vzbudil rozporuplné reakce, ať už je ale jeho kvalita jakákoli, nejčastěji se v souvislosti s ním mluví o hned dvou švédských trojkách, které si téměř 90letý protagonista ve filmu užije.

S novým filmem se vrací také stálice české komediální tvorby Karel Janák. Jeho LOVEní odstartuje klasickým romcomovým fíglem „ženich na útěku“ a dále směřuje cestou opuštěné Ester Geislerové lovící mužské na seznamkách. Jasný cíl pro březnové dámské jízdy, mužům vstup zakázán (což pravděpodobně uvítají).

Třetí březnový týden ale patří hlavně dokumentům. V první řadě se na scénu vrací jméno Třeštíková. Tentokrát se ale nejedná o Helenu, nýbrž o její dceru Hanu. Ta pokračuje v matčiných stopách a oživuje její nejznámější projekt. Manželské etudy: Nová generace sledují 7 let života mladého manželského páru, a to v klasickém formátu, jak jej známe z dřívějška.

Pro rodiče s dětmi a zamilované páry, které se nechtějí dívat na trable s hypotékou a výchovou dětí, je tu dokumentární pořad číslo dvě. Francouzské Putování se sobíkem láká na roztomilé mládě toulající se panenskou laponskou divočinou a Marka Ebena, který v českém znění obstaral výklad.

Týden 4 (28. 3.)

V podstatě všechny předválečné Disneyovky jsou dnes považovány za klasiku. A to včetně Dumba, který odstartoval nepočetnou, zato ale silnou disneyovskou tradici zvířecích hlavních hrdinů. A protože myšákovu studiu dnes není nic svaté a všechny jeho staré animované filmy dostávají hraný remake, neuletí této hrozbě ani melancholické cirkusové slůně. Jak jinak než hvězdně nabitý film (Eva Greenová, Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito či Alan Arkin) režíruje mistr všeho bizarního Tim Burton, který už pro Disneyho předělal Alenku v říši divů. Od Burtona je dnes těžké cokoli očekávat, protože za poslední roky má na svědomí jak kasovní trháky, tak i propadáky, jak kvalitní osobité filmy, tak prapodivné kýčovité hrůzy.

Mnohem větší očekávání vzbuzuje horor My. V podstatě již zaručený kasovní trhák je druhým režijním počinem talentovaného Jordana Peelea, který před dvěma lety uchvátil diváky i kritiku na Oscary nominovaným hitem Uteč. A vše nasvědčuje tomu, že se jeho nový film ponese v podobném duchu. V hlavních rolích se představí blackpantherovští Lupita Nyong'ová a Winston Duke nebo hlavní protagonistka Příběhu služebnice Elizabeth Mossová.

Fanouškům žánru člověk vs. příroda by nemělo uniknout islandské drama Arctic: Ledové peklo. V něm se s neúprosným živlem utká hvězdný Dán Mads Mikkelsen, který musí na svých bedrech utáhnout prakticky celý film sám. A podle zahraniční kritiky se mu to daří na výbornou.

Jestli má někdo v prvním letošním čtvrtletí radost, jsou to milovníci Keiry Knightleyové. Ta se v únoru objevila v životopisném dramatu Colette a tento měsíc se vrací s další dobovkou, byť tentokrát tradičnější. Romantické drama Zraněná srdce slibuje klasický milostný trojúhelník okořeněný atmosférou 2. světové války (respektive období po ní těsně následujícího) a faktem, že ač se odehrává v Hamburku, natáčelo se v České republice. Režie se navíc ujal James Kent, který dal světu již velmi populární retro romantiku Testament mládí.

Subkultury milující módu pak jistě již netrpělivě vyhlíží dokument o Vivienne Westwoodové, bývalé manželce manažera Sex Pistols Malcolma McLarena, módní návrhářce a ekologické aktivistce. Westwood: Punk, Icon, Activist tak uzavírá náš měsíční výčet.

Související

Film Alita: Bojový anděl je adaptací dnes již klasické mangy.

Únor v kinech: Nejlepší fantasy série dekády, herecká esa nebo akční sci-fi bomba

Praha – Únor se poslední roky tradičně nesl v duchu Oscarů. Letos se ale můžeme v kinech těšit spíš na velké mainstreamové hráče, ať už to jsou pohádky Jak vycvičit draka 3 a LEGO® příběh 2 nebo velkolepý akčňák Alita: Bojový Anděl. Nebude chybět ani nová komedie Jiřího Mádla nebo skotským přízvukem obtěžkané historické drama o rivalitě královen Alžběty a Marie.

Více souvisejících

měsíční filmový přehled Captain Marvel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy