Případ mrtvého nebožtíka míří do kin, česká komedie bude mít předpremiéru ještě letos

Ještě v tomto roce kina v ČR uvedou českou komedii Případ mrtvého nebožtíka a další dva filmy s výraznou českou účastí. Jde o romantickou komedii slovenské produkce Šťastný nový rok režiséra Jakuba Kronera a životopisné drama Amundsen natočené v norsko-švédsko-české koprodukci. Tyto dva filmy mají premiéru 29. prosince.

Případ mrtvého nebožtíka režiséra a producenta filmu Miloslava Šmídmajera bude oficiálně uveden do kin 16. ledna, ale distributorská společnost Falcon se domluvila s 33 kiny, která film uvedou v předpremiéře 31. prosince. 

Romantická komedie Šťastný nový rok režiséra Jakuba Kronera chce podle svých tvůrců navázat na klasické "horské komedie" S tebou mě baví svět, Anděl na horách, Krakonoš a lyžníci nebo Sněženky a machři. Děj snímku začíná těsně před Vánocemi a končí na Nový rok. "Šťastný nový rok je poctou starým československým filmům, které dokázaly pobavit celé generace diváků v čase svého vzniku i několik desetiletí poté. Zároveň chceme nabídnout divákům jejich moderní a současnou verzi," uvedla producentka filmu Adriana Kronerová.

V příběhu kamarádky vyrážejí na tradiční lyžovačku a dovolenou ve Vysokých Tatrách, aby tam společně strávily Silvestr. Ženy, z nichž se každá nachází v jiné fázi partnerského vztahu, ztvárnily Táňa Pauhofová, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková a Zuzana Norisová. Starší generaci v komedii zastupují Emília Vašáryová a Jiří Bartoška.

Životopisné drama Amundsen je filmový portrét norského polárního objevitele Roalda Amundsena. Ukazuje nejen výpravy do ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i jeho život a temnější stránky charakteru. Snímek se natáčel více než 40 dnů, z toho 25 dnů v ČR. Ve filmu tak mohou diváci v norském královském paláci poznat pražský Žofín, filmová Královská geografická společnost sídlící v Londýně je ve filmu v Průhonicích a výpravu nevítaly po návratu z cest davy norských občanů v Oslu, ale dvě stovky českých komparzistů na pražské náplavce.

"Kolem sebe jsem měl několik výborných českých profesionálů a jejich podíl na výsledku na všech možných úrovních je zcela zásadní. Máte spoustu krásných lokalit pro natáčení, s tím už máte letité zkušenosti. Ale já jsem si užíval taky práci vašich odborníků, jejich osobnosti, kreativitu a vysokou řemeslnou úroveň," konstatoval režisér Espen Sandberg.

Ve snímku se v roli jednoho ze členů Amundsenovy výpravy objeví Vojtěch Kotek, jenž představuje německého leteckého mechanika a polárního letce Karla Feuchta. Českou stopu zanechala i kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší. Amundsenovo letadlo bylo vyrobeno v České republice a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku.

U sledování komedie Případ mrtvého nebožtíka, ve které ústřední čtveřici vyšetřovatelů ztvárnili David Novotný, Hana Vagnerová, Martin Pechlát a Lukáš Příkazký, se poslední den roku 2019 mohou pobavit jak diváci multiplexů v Praze, tak návštěvníci jednosálových kin i multiplexů například v Mladé Boleslavi, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Opavě nebo v Olomouci. "Přál jsem si mít premiéru na Silvestra, vždycky mi připadlo, že je to ideální čas pro odstartování tohoto filmu. A doufám, že se někteří diváci zasmějí natolik, že se třeba vrátí do kina ještě jednou po 16. lednu," poznamenal režisér Šmídmajer.

Kromě čtyř kriminalistů, kteří pátrají po vrahovi Starablažkové, se na plátně objeví také Miroslav Táborský, Eva Holubová, Lenka Krobotová, Milan Šteindler, Anna Polívková, Klára Issová, Tereza Srbová, Pavel Rímský, Martin Myšička, Jakub Štáfek, Petra Jungmanová a další.

Související

Momentka z filmu Případ mrtvého nebožtíka

RECENZE: Případ mrtvého nebožtíka si těžkou municí střílí z krimiseriálů

Parodie inspirovaná policejními seriály si utahuje z jejich klišé a scénáristických šablon, které graduje do absurdních hladin. Hláška střídá hlášku a jedna bizarní situace druhou. Přidejte trochu českého humoru a výsledkem je příjemně zbytečná komedie, která je docela zábavná, ale české Žhavé výstřely to nejsou.

Více souvisejících

film Případ mrtvého nebožtíka filmy Kina kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy