Zemřel slavný hudebník David Bowie, bylo mu 69 let

Londýn - Ve věku 69 let zemřel slavný britský rocker David Bowie. Stanici BBC smutnou zprávu potvrdil jeho syn.

Rocker nedávno vydal na své 69. narozeniny nové album. Novátorský zpěvák, skladatel a herec údajně zemřel na rakovinu.

"David Bowie po 18 měsících statečného boje s rakovinou dnes zemřel pokojně, obklopen svou rodinou. I když mnozí z vás budou z této ztráty zarmouceni, žádáme vás, abyste respektovali soukromí rodiny v době jejího smutku," uvedla rodina.

Bowie, který poprvé upoutal veřejnost v roce 1969, vydal celkem 25 studiových alb, předposlední byla ceněná deska The Next Day z roku 2013. V ČR vystupoval v letech 1996, 1997 a 2004. Na tomto koncertě v Praze, který nedokončil, se ale projevily příznaky onemocnění srdce. Později podstoupil operaci. Bowie naposledy vystoupil před veřejností v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

Věčný provokatér Bowie, který měl za sebou bohatou zkušenost s alkoholem a drogami, často šokoval převleky a své příběhy stylizoval do svých hudebních hrdinů - svět například uhranul postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta. Podle některých dokázal s předstihem odhadnout, kam se ubírá hudba, a byl vždy krok napřed.

S hudbou začal v rodném Brixtonu jako saxofonista. Na střední škole hrál v několika skupinách a svou první vážnější skupinu Davie Jones and the King Bees založil v roce 1963. V roce 1965 přijal David Robert Jones umělecké jméno David Bowie, aby se vyhnul záměně s hercem a zpěvákem Davym Jonesem. Mezi slavné ho katapultoval v roce 1969 singl Space Oddity ze stejnojmenného alba. Postupně se stal hvězdou, ať už to bylo kromě hudby díky převlekům, odlišně zbarveným očím (následek školní rvačky) či zvuku.

Nejvíce zaujal zřejmě postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta, kterou zničí fanatismus, jež sama vyvolala. O ní vypráví album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), které je jedním z vrcholů Bowieho tvorby a které stálo u zrodu glam rocku. Publikum tehdy šokoval ženskými šaty a androgynním charakterem své jevištní podoby, která dala podnět k diskusím o Bowieho sexuální orientaci a mnoha pověstem o tom, s kým měl aféru. Padala i jména jako Iggy Pop nebo Mick Jagger a provokatér Bowie vše přiživoval.

K dalším vrcholům jeho hudby patřila tak zvaná berlínská trilogie, trojice alb, které Bowie natočil v letech 1977 až 1979 v tehdejším západním Berlíně. Vedle alb Low a Lodger to byla především deska Heroes se stejnojmenným hitem.

Svět pláče nad ztrátou 

Podle Bowieho blízkého spolupracovníka Tonyho Viscontiho bylo album Blackstar "dárkem na rozloučenou". "Vždy dělal, co chtěl dělat. A chtěl to dělat po svém a chtěl to dělat co nejlépe. Jeho smrt se nelišila od jeho života - byla uměleckým dílem. Udělal Blackstar pro nás jako dárek na rozloučenou," uvedl Visconti, který byl producentem Blackstar a dalších Bowieho slavných alb.

"Rok jsem věděl, že tak to bude. Ale nebyl jsem na to připraven. Byl to mimořádný člověk, plný lásky a života... nyní je přiměřené plakat," napsal Visconti.

Slova to nemohou vyjádřit, reagoval na twitteru hudebník Brian Eno, který spolupracoval s Bowiem na "berlínských" albech Heroes, Low a Lodger z konce 70. let.

Americký rapper Kanye West uvedl, že Bowie byl svou nebojácností a kreativitou jedním z jeho největších vzorů a inspirací. Britský rocker Billy Idol na twitteru napsal, že mu po náhlé zprávě o Bowieho smrti "skoro vyhrkly slzy". "Cestovatel po vesmíru, zpěvák tvůrce snů...jsem ráda, že jsi byl tady a budu tě dál poslouchat, jako vždy," napsala zpěvačka Regina Spektorová. Byl to opravdový inovátor, opravdu tvůrčí člověk, napsal zpěvák Pharrell Williams.

Vzpomínka na Bowieho přišla i z vesmíru, o němž často zpíval. Smutek nad zpěvákovou smrtí vyjádřil na twitteru z Mezinárodní vesmírné stanice britský kosmonaut Tim Peake.

"Vyrůstal jsem při poslechu a sledování popového génia Davida Bowieho. Byl mistrem objevování. Je to ohromná ztráta," napsal na twitteru britský premiér David Cameron.

Hold zesnulému vzdal i Justin Welby, arcibiskup z Canterbury. "Pamatuji se, jak jsem seděl a neustále poslouchal jeho písně a radoval se z toho, čím byl, co dělal a jaký měl vliv," uvedl Welby, který je šéfem anglikánské církve.

"Že zemřel Bowie, je hrozná zpráva. Nikdo v naší době si nezasloužil více než on označení génius," uvedl na tweeteru londýnský starosta Boris Johnson.

Bowieho ocenili i Češi

Tuzemští publicisté a hudebníci oceňují originalitu a nadžánrovost tvorby britského hudebníka Davida Bowieho, který v neděli v 69 letech podlehl rakovině. Například překladatel a hudební publicista Josef Raulvolf umělce označil za jednoho z mála muzikantů, který díky své mimořádné lidské i umělecké inteligenci dokázal hranice populární hudby nejen překročit, ale také posunout všemi směry.

"Když si člověk poslechne jeho desky, tak vidí, že neustále zkoušel nové věci. Dvakrát jsem s ním dělal rozhovor, takže jsem měl možnost ho poznat také jako velice otevřeného člověka. Zajímal se o výtvarné umění a literaturu, hrál v divadle i ve filmech. Kdo ze všech lidí z pop music dokázal být tak všestranný a v každé profesi tak dobrý? Odešel jeden z velkých umělců," řekl ČTK Raulvolf.

Také hudební publicista Jiří Černý označil Bowieho úmrtí za velkou ztrátu pro celý hudební svět. "Každé z jeho alb bylo svým způsobem významné, za jedno z nejlepších považuji Heroes," uvedl Černý. Poslední Bowieho album Blackstar ještě neslyšel. "Jdu si ho koupit tento týden, kdy vychází na CD, já hudbu z internetu neposlouchám," dodal.

Podle hudebního publicisty Václava Hnátka Bowieho hudba zasáhla i posluchače, kteří se nepočítali mezi jeho nejskalnější fanoušky. "Kdo může říct, že spolupracoval s Lou Reedem, Iggym Popem, Johnem Lennonem i skupinou Queen. Bowie byl extravagantní až teatrální. Odešel krátce po vydání silné desky Blackstar," řekl.

Šéfredaktor hudebního serveru Headliner Honza Vedral popsal Bowieho jako muzikanta, který dokázal vždy překvapit a nikdy se neřídit tím, co je zrovna populární. "Naopak sám vytvářel normy a trendy, které ostatní mohli jen kopírovat. A, jak dokazuje jeho opus Blackstar, platilo to až do konce jeho života," řekl.

Hudebník a producent Roman Holý zdůraznil, že Bowie vždy popu dodával potřebný lesk, nespornou kvalitu, velkorysost a především inteligenci. "Seznam muzikantů, které ovlivnil, je nekonečný. Odchod Davida Bowieho ze světa, který dokázal měnit, je nepopsatelný," prohlásil Holý, mimo jiné člen skupin Monkey Business a J.A.R.

Osobně Bowieho v zákulisí poznal hudebník a publicista Ondřej Hejma, který se dostal do šatny po jeho koncertu v 90. letech v Praze díky své známosti s Bowieho kytaristou Reevesem Gabrelsem. "Znám tu situaci, kdy se umělec vrátí z pódia a potřebuje něco slyšet. Tak jsem v šatně prohlásil něco ve smyslu, že je to houby umění, když je někdo talentovaný a ještě u toho dobře vypadá. K Bowiemu se moje hláška hned donesla a bylo vidět, že ho to potěšilo. Takže jsem zjistil, že je stejný jako ostatní muzikanti, potřebuje slyšet ty medy," vzpomínal lídr skupiny Žlutý pes.

V internetovém hudebním obchodě iTunes se během dneška stalo poslední Bowieho album jedničkou a kolekce jeho největších hitů Best of Bowie dvojkou v žebříčku nejprodávanějších alb.

Související

Britský zpěvák David Bowie.

Bowie? Zpívá falešně a postrádá osobnost, zhodnotila kdysi BBC

Britská hudební legenda David Bowie s jednou ze svých prvních kapel Lower Third v roce 1965 neuspěla před komisí BBC pro výběr talentů, jejímž úkolem bylo zajistit, že kandidáti na vystoupení v rádiu splňují standardy kvality této rozhlasové a televizní společnosti. Podle britského deníku The Guardian to uvádí nový dokument BBC. Bowie, který zemřel na začátku roku 2016 ve věku 69 let, se přitom stal jednou z ikon hudby 20. století.

Více souvisejících

David Bowie

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka

Britská média ve středu informovala o rozsáhlém policejním zásahu ve škole ve městě Ammanford na jihu Walesu. Při útoku nožem tam tři lidé utrpěli zranění, podle deníku The Telegraph má mezi nimi být i učitelka. Podezřelá osoba byla zadržena. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy