John Lennon před půl stoletím vytočil Vatikán a Beatles hrozila smrt. Kvůli Ježíšovi

Londýn - Zpočátku to vůbec nevypadalo jako nějaký malér, spíš běžný rozhovor, ve kterém kytarista tehdy světově obdivovaných Beatles jenom vyjádřil svůj názor. Ani první uveřejnění jeho výroku nic takového nenaznačovalo.

Beatles byli v roce 1966 na vrcholu slávy, promotéři se doslova rvali o jejich vystoupení, přepláceli manažera Epsteina. Fab Four, kteří v předchozím roce dokončili svůj druhý film Help!, se ale cítili pokračující Beatlemánií vyčerpáni. Nesmírně jim také vadila omezenost tisku a novinářů, kteří se prakticky ptali buď na stále to samé nebo naprosté nesmysly.

Jednou z novinářek, která s Beatles díky svým objektivním článkům vycházela velice dobře, byla Maureen Cleave, redaktorka periodika Standard Evening. S Beatles absolvovala několik rozhovorů a čtveřice rychle poznala její kvalitní styl práce. Proto s ní hovořili nezvykle otevřeně a neodpovídali v ironickém duchu. Při rozhovoru, který byl pořízen v závěru února 1966, padla i otázka týkající se náboženství. Lennon tehdy prohlásil: "Křesťanství bude. Ale bude se zmenšovat a vytrácet. O tom není sporu. Už nyní jsme (myšleno Beatles) populárnější než Ježíš Kristus. Nevím, co zvítězí, jestli rock'n'roll nebo křesťanství. Ježíš byl dobrý, ale jeho následovníci jsou tlustí a obyčejní. Všechno překrucují."

Knihy o Beatles či Lennonovi se zmíněné "kauze Ježíš" nevyhýbají (zdroj: R. Pavelka)

Vatikán neopomněl pohrozit

Když 4. března 1966 článek ve Standard Eveningu vyšel, odezva byla prakticky nulová. Peklo nastane až 14. července, kdy americký mládežnický časopis Datebook uveřejňuje úryvky z Lennonova rozhovoru z britského listu, ovšem záměrně sestylizované tak, aby byl vypíchnut především Lennonův výrok o křesťanství. Vzápětí nastává vřava. Už týden po vydání článku v Datebooku 22 rozhlasových stanic odmítá vysílat jejich nahrávky, dalších osm se přidává po týdnu. Zemí zmítají protibeatlesovské nálady a má být ještě hůř. Mezitím se k výroku pana Lennona vyjádřil i Vatikán a označil jej za velmi znepokojivý s tím, že hříšníka, který takto hovoří o církvi, patřičně na dálku pokáral.

Jestliže někteří, především američtí kněží (mj. reverend Thruman H. Babbs z Clevelandu) využili situace a hrozí exkomunikací věřícím, pokud navštíví koncert Beatles nebo budou poslouchat nahrávky "kacířů", zejména radikální Ku-Klux-Klan šel mnohem dál. Za jeho přispění začaly hořet na různých místech USA hranice, na které jako za dob nacistů házeli lidé desky, knihy a jiné memorabilie Beatles. Sám Velký Drak, jak si nechal jeden z vůdců KKK říkat, přibil v Jižní Karolíně symbolicky na kříž desku Beatles a poté ho zapálil. Členové skupiny zpočátku brali záležitost s hodně černým humorem a Harrison prohlásil: "Pro nás to je vlastně dobré, protože aby ty desky mohli spálit, musí si je nejdřív koupit."

(zdroj: youtube.com)

Šlo o život a nebyla to jen fáma

Vzhledem k tomu, že skupina měla naplánované americké turné, a doba jeho zahájení se blížila, stále více zneklidnění Beatles tlačili na manažera Epsteina, aby celou záležitost vyřešil. Ten se potýkal s následky mononukleózy, takže musel zrušit první plánovanou cestu do USA. V té době už prohlásilo Španělsko i Holandsko, že kvůli Lennonově urážce všech věřících bude hudba v těchto zemích "navždy zakázána". Epstein nakonec tři dny před začátkem turné odlétá do New Yorku, aby celou záležitost uklidnil. Původně chtěl turné zrušit a zaplatit ze své kapsy náhradu, ale američtí promotéři ho přesvědčili, s ohledem na plánované zisky, aby přiměl Lennona k omluvě. Ten to rozhodně odmítl, pouze bych ochoten svůj výrok vysvětlit.

Ačkoliv v Británii fanoušci sepsali petici požadující zrušení turné, Beatles nakonec do USA přijeli. Novináři "čekající jako hyeny na kus mršiny" zaútočili na Lennona a vůbec neposlouchali, co jim říká. Dokola mleli jen jedno: "Omluvíte se?". Otrávený a znechucený Lennon nakonec ostentativně pronesl: "Omlouvám se, že jsem vůbec otevřel pusu. Omlouvám se, když vám to udělá radost, stačí to tak?"

Pořadatelé museli zvýšit bezpečnostní opatření, protože Beatles a Epsteinovi chodily výhrůžné dopisy, hrozící fyzickou likvidací. Nebylo to tak dávno, co v ulicích Dallasu zahynul prezident J.F. Kennedy, takže obavy nebyly plané a možnost, že si nějaký maniak s odstřelovačskou puškou vezme Lennona nebo kohokoli jiného z Beatles na mušku, nebyla lichá. I proto sami Beatles označili koncerty za naprostou katastrofu. Na určitých místech na skupinu pořvávali nepřátelsky naladěné skupiny, jimž Lennon odpovídal nadávkami. V Memphisu vybuchne těsně vedle pódia dělobuch, ve Washingtonu se před Baseball Stadium prochází pětice členů Ku-Klux-Klanu. Lennon ještě přilil olej do ohně a veřejně odsoudil účast americké armády ve Vietnamu, což bylo v té době pro USA téma nesmírně citlivé. Cestovní manažer Beatles, známý Mal Evans, jemuž členové skupiny neřekli jinak než Skřítek, dokonce napsal své novomanželce do Británie vážně míněný dopis na rozloučenou, tak se bál o svůj život.

Na druhou stranu některé deníky a osobnosti se Lennona zastávaly, ale nic to neměnilo na věci, že šlo o hořký konec koncertní kariéry Beatles. Po těchto zkušenostech se ještě v letadle při návratu na britské ostrovy členové skupiny po ostré výměně názorů s Epsteinem rozhodli, že už žádné další koncerty nebudou. A až na ojedinělá televizní vystoupení a památný "Roof Concert" u příležitosti práce na LP Let It Be toto rozhodnutí nezměnili

Usmíření nakonec přišlo

Napjatý vztah mezi Vatikánem a Beatles, nebo jejich zbývajícími členy přetrval dlouhá desetiletí, nakonec až v dubnu 2010 došlo ke smíření. Už dva roky předtím se objevily jisté náznaky, že by se věc mohla urovnat. Byl to deník L'Observatore Romano, který ve své víkendové příloze uvedl obsáhlý materiál o tvorbě Beatles a z obsahu vyplynulo, že se souhlasem papeže Benedikta XVI. byla umělecká činnost Fab Four oficiálně přijata i ve Vatikánu.

Historici, kteří se nad touto kauzou zamýšleli, nacházeli spojení s dvěma dalšími problematickými body v kariéře Beatles - potíže s filipínskou první dámou Imeldou Marcosovou během jejich asijského turné, a pak skandál týkající se desky Yesterday... And Today, jejíž obal byl označen za cílenou provokaci. 

Související

John Lennon

Lennonův vrah promluvil. Měl v srdci zlo a toužil po slávě

Mark David Chapman, vrah britského hudebníka Johna Lennona, letos v srpnu podvanácté žádal o podmínečné propuštění z newyorského vězení Green Haven. Komisi, která o jeho propuštění mohla rozhodnout, řekl, že v jeho srdci bylo zlo a že toužil po slávě. Nyní vím, že zabít bývalého člena Beatles bylo špatné, řekl Chapman. Komise jeho podmínečné propuštění neschválila, napsala dnes agentura AP.
John Lennon Rozhovor

Před 40 lety Chapman zastřelil Lennona. Jeho hudba mě fascinuje, ničily jej drogy, říká Svátek

ROZHOVOR – V jeho duši se usadil hluboký žal. Předseda celorepublikového klubu The Beatles Jiří Svátek vždy truchlivě prožívá datum 8. prosince, kdy Mark David Chapman zastřelil u Dakoty v New Yorku zakladatele legendárních Brouků Johna Winstona Lennona. Dnes od kytaristovy vraždy uplynulo čtyřicet let. „Přepadne mě nostalgie a vyrazím zapálit svíčku k Lennonově zdi na Malé Straně. John byl výjimečně talentovaný člověk, bohužel jej ničily drogy. Jeho hudba mě fascinuje. Dnes ho budu hrát v rádiu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Svátek.

Více souvisejících

John Lennon Beatles USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy