U2 vydávají nové album. Zpívají o uprchlících a prolhaných politicích

Dublin - Irská skupina U2 dnes vydala v pořadí již 14. studiové album, nese název Songs of Experience. První recenze na album jsou zatím spíše příznivé, i když nikoli nadšené.

Kolekce 13 písní má navazovat na předchozí album Songs of Innocence, které vyšlo před více než třemi lety. Oba tituly odkazují na sbírky básníka a malíře Williama Blakea Písně nevinnosti (Songs of Innocence) a Písně zkušenosti (Songs of Experience) z konce 18. století. Jak je u irských ikon zvykem, za texty jejich písní se skrývá politické poselství, přestože kolekce písní je koncipována jako intimní dopisy adresované rodině, přátelům či fanouškům.

Fanoušci zpěváka Bona, kytaristy The Edge, baskytaristy Adama Claytona a bubeníka Larryho Mullena zatím měli možnost si poslechnout například singl You're The Best Thing About Me, k němuž kapela v září zveřejnila také videoklip.

V posledních osmi letech byli U2 téměř bez ustání na cestách po celém světě, ale také se ocitali v tvůrčí krizi. Pokus o obrodu se podle kritiků příliš nezdařil na předchozím poprockovém albu Songs of Innocence z roku 2014, které mělo těžit z rozhodnutí kapely ohlédnout se za svou minulostí. Kontroverzní byl ale už způsob, jakým U2 album Songs of Innocence vydali. Nejdříve je poskytli zdarma uživatelům iTunes.

Nové album, na jehož přebalu je fotografie Bonova syna Eliho a Edgeovy dcery Sian, nemá být chápáno jen jako pokračování předchozího alba Songs of Innocence, ale i jako výzva k činům, "call to action", jak Bono zpívá v jedné z nových písní. V songu Red Flag Day také zpívají: "Dnes si nemůžeme dovolit mít obavy z toho, čeho se bojíme." Hymnická píseň o uprchlické tragédii ve Středozemním moři vzdáleně připomíná politickým nábojem i zvukem kytar album War z roku 1983.

Skupina měla album původně hotové už před rokem, ale vzhledem k politickému vývoji ho chtěla trochu přepracovat. Zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA a rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie tak ovlivnilo, kromě Bonovy nehody na kole, i termín vydání nejnovějšího alba, na němž Bono lamentuje nad bídným stavem světa.

V chytlavé písni American Soul kapela vzdává hold rock'n'rollu a Americe, jejíž životní pocit je prý "snem, který patří celému světu". Právě tuto píseň, na albu pátou, pokládají mnozí recenzenti za nejlepší a také nejpolitičtější. Píseň, útočící na prolhanost dnešních politiků, má podle některých kritiků největší potenciál stát se hitem.

Britský list The Guardian napsal, že album obsahuje "dost skvělých momentů", abychom kapele odpustili její méně povedené počiny.

Magazín Variety poznamenal, že Songs of Experience je nejlepší deskou irské kapely od příznivě hodnocené How to Dismantle an Atomic Bomb, která získala v roce 2006 cenu Grammy za nejlepší album. U2 prý znějí, jako by byli "mnohem více ve své kůži", než na Songs of Innocence.

Podle recenzenta německého deníku Der Tagesspiegel se U2 tentokrát až nápadně často utíkají k lásce. Love Is All We Have Left (Láska je vše, co nám zůstalo), je název hned úvodní písně. Hudebníci rovněž vyjadřují vděk svým ženám, bez nichž by prý nebyli tím, čím jsou (You're the Best Thing About Me). Píseň Summer of Love zase prý odkazuje na květinová 60. léta.

Související

Bono Vox

Bono Vox: Frontman kapely U2 s citem pro chudé tohoto světa

Irský zpěvák a kytarista Paul David Hewson, přezdívaný Bono, v sobě chová velkou sounáležitost s chudými a neprivilegovanými. Tento frontman skupiny U2, pro niž napsal většinu textů, zakládá nadační fondy a pořádá charitativní koncerty, při osobních schůzkách s vrcholnými politiky lobbuje za řešení problémů třetího světa. Již několikrát byl proto nominován na Nobelovu cenu za mír. V neděli 10. května oslaví šedesátiny.
U2

Nejlépe placenými kapelami jsou U2 a Coldplay

Nejlépe placenými hudebníky na světě jsou v tomto roce irští U2. Čtyřčlenná rocková kapela založená roku 1976 letos vydělala 118 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč). Následují britští Coldplay s 115,5 milionu dolarů, na třetí příčce se umístil britský zpěvák Ed Sheeran (110 milionů USD). Vyplývá to z žebříčku 30 nejlépe placených hudebníků, který dnes zveřejnil časopis Forbes. Žebříček uzavírají nestárnoucí legendy rocku The Rolling Stones.

Více souvisejících

U2 Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy