Bruno Mars ovládl ceny Grammy. Megahit Despacito propadl

New York - Jubilejní 60. ročník udílení cen americké hudební akademie opanoval zpěvák Bruno Mars. Poraženým večera je naopak raper Jay-Z, který neproměnil jedinou ze svých osmi nominací.

Bruno Mars zvítězil celkem v šesti kategoriích, přičemž jeho deska 24K Magic se stala albem roku, stejnojmenná skladba nahrávkou roku a That's What I Like nejlepší písní roku. Ke svým dosavadním sedmi cenám Grammy přidal během předávání v newyorské Madison Square Garden dalších pět raper Kendrick Lamar.

Bruno Mars je tak nově držitelem 11 ocenění hudební akademie. Cenu za nejlepší desku roku mu předali Bono a The Edge z kapely U2, přičemž mu zdůraznili, že jde o "velmi velkou věc". "Pane bože. Děkuju vám lidi strašně moc. Wow," reagoval Mars.

Objevem roku se stala 21letá zpěvačka z Kanady Alessia Cara, která má na kontě hity Stay či Scars to Your Beautiful. O získání Grammy prý snila celý život, při jejím přebírání ale byla nervózní a přiznala se, že proslov připravený neměla.

Naprázdno vyšel megahit Despacito portorického zpěváka Luise Fonsiho, který ovládl listopadové latinskoamerické ceny Grammy.

Slavnostní večer odstartoval Kendrick Lamar, a to dvěma písněmi ze svého posledního alba DAMN., následně se na pódiu představili Lady Gaga, U2, Elton John, Miley Cyrusová, Rihanna a další.

Do průběhu večera se podobně jako u jiných ceremoniálů probíhajícího období udílení cen promítla vlna obvinění ze sexuálního zneužívání. Desítky účastníků včetně zpěvaček Lady Gaga, Kelly Clarksonové a raperky Cardi B dorazilo do Madison Square Garden s bílou růží v ruce či na oděvu na znak podpory hnutí proti sexuálnímu obtěžování Time's Up.

Nejvýraznějším momentem bylo v tomto směru vystoupení zpěvačky Keshi. Ta zazpívala píseň Praying, která je považována za její vypořádání se s údajným fyzickým a sexuálním zneužíváním, kterého se vůči ní dopouštěl její producent Dr Luke. Keshu na podium uvedla zpěvačka Janelle Monáe proslovem, v němž vyzvala k ukončení diskriminace, obtěžování a zneužívání moci. "Přicházíme v míru, ale myslíme to vážně," vzkázala.

Emotivní bylo také uctění památky obětí loňského masakru při koncertu country hudby v Las Vegas, které obstarala čtveřice umělců. "Jejich nádherné, umírněné provedení Tears In Heaven od Erica Claptona je nejdojemnějším, nejvíce bezprostředním momentem večera," napsal zpravodajský web BBC.

Související

Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Více souvisejících

Grammy Bruno Mars Hudba kultura U2 Sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy