"Trump je prase." Roger Waters na koncertu v Praze tepal světové politiky

Praha - Baskytarista a zpěvák Roger Waters v pátek na koncertu v pražské O2 areně představil písně z nejúspěšnějších alb Pink Floyd i ze svého posledního sólového alba Is This the Life We Really Want?. Levicově orientovaný umělec se za pomoci efektní projekce zejména ve druhé polovině programu kriticky vyjádřil k současné světové politice. Podle pořadatelů představení aplaudovalo 15.000 lidí. Druhý pražský koncert se na stejném místě uskuteční v sobotu.

Rogers v rámci programu Us + Them představil písně z nejúspěšnějších desek Pink Floyd Wish You Were Here, The Wall, Animals a Dark Side of the Moon. Koncert zahájila skladba Breathe ze 45 let starého alba Dark Side of the Moon, kterou stovky lidí vzhledem ke frontám u vchodů do haly nestihly.

Čtyřiasedmdesátiletý hudebník do první poloviny programu zařadil sólové novinky Déja Vu, The Last Refugee a Picture That, přítomní však vděčněji reagovali na staré skladby Welcome to the Machine a Wish You Were Here.

Do největšího hitu Another Brick in the Wall Part 2 si Waters jako sbor přizval pražské děti, které v závěru písně odhalily nápis na tričkách 'Resist' (odporuj). To předznamenalo druhou část programu, která měla mnohem angažovanější charakter. Prostor nad diváky v O2 areně zaplnily kulisy továrny korespondující s obalem alba Animals, které sloužily i jako projekční plocha. Při skladbě Pigs se nad hlavami diváků proletělo velké nafukovací prase s nápisem Prasečí válečná banka. Od Waterse to v této fázi koncertu schytal zejména současný americký prezident. V projekcích se mimo jiné vysmíval jeho intelektu i mužství. Na závěr skladby Pigs se na projekční ploše objevil český nápis "Trump je prase".

V následující skladbě Money nebyli Watersově výsměchu a protiválečné agitaci ušetřeni další politici jako britská premiérka Theresa Mayová, ruský prezident Vladimir Putin, španělský premiér Mariano Rajoy, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker či syrský prezident Bašár Asad.

Naposledy Waters koncertoval v Praze v srpnu 2013, kdy posluchačům nabídl modernizovanou verzi slavného projektu The Wall. Turné Us + Them odstartovalo loni v květnu ve Spojených státech, Waters s ním navštívil i Austrálii a Nový Zéland. Na podzim jej uzavře sérií show v Jižní Americe a Mexiku.

Související

Více souvisejících

Roger Waters Skupina Pink Floyd Koncert Hudba kultura Praha

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy