Mahlerova "Symfonie tisíců" zazní v pražské O2 aréně

Praha - Výjimečná 8. symfonie, často označovaná za Symfonii tisíců, zazní už ve středu večer v pražské O2 aréně. Slavnostním koncertem vzpomenou pořadatelé Pražského jara stoleté výročí od smrti uznávaného skladatele a rodáka z Vysočiny Gustava Mahlera.

Sté výročí od smrti Gustava Mahlera si hudební svět připomene 18. května a ke vzpomínkovým akcím se připojí i Pražské jaro. "Na tento večer připravujeme slavnostní galakoncert s provedením monumentální Mahlerovy 8. symfonie, na němž se vedle České filharmonie bude podílet i další velké těleso – Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku. Kromě mezinárodní sestavy vokálních sólistů to budou nádavkem ještě Pražský filharmonický sbor, sbory z Hamburku a Schleswig-Holsteinu a chlapecký sbor Boni Pueri," uvedl Trojan. Právě kvůli prostorové náročnosti, kterou si takový koncert žádá, se akce Pražského jara vůbec poprvé uskuteční v pražské O2 aréně.Gustav Mahler se narodil 7. července 1860 v židovské, německy hovořící rodině na Vysočině, tehdy ještě na území Rakouska-Uherska. Často je považován za jednoho z největších rakouských symfoniků, mluvit se o něm však dá i jako o českém autorovi, protože se do jisté míry inspiroval českou lidovou hudbou. Vedle skládání také dirigoval. Mahlerova 8. symfonie, kterou mají možnost vidět návštěvníci Pražského jara, je co do rozsahu účinkujících těles považována za jedno z největších děl historie klasické hudby. Právě proto, že vyžaduje obrovské instrumentální i pěvecké síly, označuje se často jako "Symfonie tisíců". A to i přesto, že v něm tisíc hudebníků obvykle neúčinkuje a neoznačil ji tak ani sám Mahler.

Dílo údajně vzniklo během jediného skladatelova "výbuchu" inspirace v jižním Rakousku v létě roku 1906. Poprvé se symfonie hrála až čtyři roky po svém vzniku v Mnichově a koncert tehdy dirigoval sám Mahler.

Související

Alexander Dubček hovoří k lidem během sametové revoluce. Komentář

Dubček se ujal moci před 55 lety. Byl symbolem, nikoliv hybatelem reforem pražského jara

Před 55 lety, 5. ledna 1968, se funkce prvního tajemníka ÚV KSČ ujal Alexander Dubček. Výměna nejvyššího představitele strany, která v té době držela již téměř dvě desetiletí mocenský monopol v zemi, umožnila zahájení pokusu o reformu československé státně-socialistické diktatury, jež se do historie zapsal jako pražské jaro. Dubček se pro mnohé stal jeho hlavní tváří, přestože ve skutečnosti nebyl hlavním iniciátorem liberalizačních změn.

Více souvisejících

Pražské jaro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy