Židé bojkotují turné Rogera Waterse: Připomíná nacistu, zlobí se

Düsseldorf (Německo) - Židovská obec v Düsseldorfu vyzývá k bojkotu koncertů Rogera Waterse na turné The Wall. Show zakládajícího člena slavné rockové skupiny Pink Floyd prý připomíná nacistickou propagandu. Waters odmítá, že by byl antisemitou.

Týden před düsseldorfským koncertem židovská obec vyzvala jeho bojkotu kvůli údajným antisemitským scénám. "Roger Waters je pouhým duševním žhářem, jemuž se v našem městě nesmí dostat sluchu," prohlásil šéf místní židovské obce Michael Szentei-Heise.

"Celá scénická dekorace vyvolává jednoznačné asociace na říšské stranické sjezdy a propagandu NSDAP," řekl Szentei-Heise. Waters vystupuje v koženém kabátě s černo-rudou páskou na paži. "Nahání to strach, když představení navštěvují desetitisíce lidí a navzdory antisemitské a národně-socialistické symbolice na hudbu Rogera Waterse slaví, tancují a tleskají," dodal Szentei-Heise.

Židé protestovali proti vystoupení britského rockového hudebníka například už v Belgii. Waters se pak proti nařčení z antisemitismu bránil v otevřeném dopise z počátku srpna. Zdůraznil, že používá i jiné symboly jako krucifix, srp a kladivo či loga firem.

Je však také známo, že Waters je ostrým kritikem izraelské politiky. V otevřeném dopise umístěném na propalestinském webu Electronic Intifada nedávno rockové hvězdy z celého světa vyzval ke kulturnímu bojkotu Izraele za to, co označuje za "zločiny apartheidu a etnických čistek" páchané židovským státem.

Scéna na pódiu vychází z původního koncertního provedení The Wall Pink Floyd z let 1980 a 1981. Již před koncertem je mezi publikem a hudebníky napříč celou arénou částečně vystavěna zeď („the wall"; délka 73 m a výška 11 m) z kartonových krabic představujících cihly, která je v průběhu první půlky vystoupení dostavována, až při skladbě „Goodbye Cruel World" je do ní uložena poslední „cihla".

I během první poloviny, ale především ve druhé polovině koncertu je zeď využita jako obrovské promítací plátno s nejrůznějšími animacemi (zčásti původními od Geralda Scarfea) a protiválečnými vzkazy Rogera Waterse. Během přestávky jsou na zeď promítány fotky a krátké popisy životních osudů padlých během válek 20. století, které Watersovi na jeho žádost před zahájením turné posílali lidé z celého světa.

Koncerty zahrnují kompletní předvedení The Wall včetně skladeb „What Shall We Do Now?" a „The Last Few Bricks", které se již na původní studiové album nevešly, ale které Pink Floyd hráli na koncertech v letech 1980 a 1981.

Související

Více souvisejících

Roger Waters židé koncerty

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy