RECENZE: Román nejslavnější polské spisovately vyšel v novém vydání. Autorka v něm uvažuje nad cestováním a podstatou života

RECENZE - Román Běguni od polské spisovatelky Olgy Tokarczukové vychází po deseti letech v novém vydání v nakladatelství Host. Tokarczuková za něj získala polskou literární cenu Nike a letos i Mezinárodní Man Bookerovou cenu. V knize rozebírá globální fenomén cestování, prožitky lidského těla a věčný kontrast života a smrti. Na zcela známá témata pohlíží neotřelým způsobem.

Olga Tokarczuková je v součastnosti nejúspěšnější polskou spisovatelkou. Vystudovala psychologii na Varšavské univerzitě a poté pracovala jako psychoterapeutka. Psychologie se vzdala v momentě, kdy byla schopna se živit psaním. Napsala 8 románů, dvě sbírky povídek a řadu esejů. Její díla jsou překládána do mnoha světových jazyků.

Mezinárodního úspěchu se dočkala svou třetí knihou Pravěk a jiné časy (1996, česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007, česky Host 2008, 2018) a Knihy Jakubovy (2014, česky Host 2016) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Režisérka Agnieszka Hollandová natočila filmovou adaptaci jejího morálního thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých v roce 2017. Za knihu Běguni obdržela v roce 2018 Mezinárodní Man Bookerovu cenu.

Název románu Běguni je odvozen od slova běgun, což je člověk, který se neustále někam pohybuje a přesouvá. Na rozdíl od tradičního cestovatele je běgun pomáhěn vnitřním nutkáním, jenž jej žene k pohybu. Cestovatel je zaměřen pouze na konkretní místo, které chce navštívit. Podle Tokarczukové má lidské pokolení v genech zabudovanou touhu kočovat, usedlým způsobem života žije teprve několik tisíciletí.

Porozumění slovu běgun je stěžejní pro pochopení hlavní postavy a zároveň vypravěčky románu, která ich-formou promlouvá ke čtenáři. Bezejmenná vypravěčka seznamuje se svým dětstvím, studiem psychologie, životem a skrze podrobný anatomický popis svého těla a orgánů i se svým vzhledem. Hrdinka pracovala všude, kde se v daný okamžik nacházela. Má toho mnoho společného se samotnou autorkou.

Zpočátku se Běguni jeví jako román se snadno čitelným dějem. Po přečtení několika stran se tento pocit vytrácí. Čtenář brzy zjistí, že jménem nadepsané „kapitoly“ jsou ve skutečnosti poznámky a příběhy, které vypravěčka nasbírala na cestách. Sama v jedné z poznámek seznamuje čtenáře s tím, jak píše a proč se jí nikdy nepodařilo dokončit nějaký rozsáhlejší literární útvar.

V průběhu děje se často mění perspektiva vyprávění. Poznámky jsou z velké části v ich-formě a příběhy zase v er-formě se zaměřením na jejich konkrétního hrdinu. Vypravěčka se nesnaží být za každou cenu vševědoucí, sama píše, že čeká až jí daná osoba svůj příběh dovypráví.

I když kniha vyvolává pocit neuspořádanosti, tak kombinace poznámek a příběhů má svoji vlastní strukturu. Po poznámce následuje příběh, který reaguje na to, co se stalo předtím. Ilustrace map různých zemí a měst, jež jsou součástí románu, napomáhají orientaci v textu.

Tokarczuková píše natolik živě a soucitně, že si může snadno zahrávat se čtenářovými emocemi. Některé pásaže popisující nějaké konkrétní místo připomínají vyprávění Marca Pola na dvoře chána Kublaje v románu Neviditelná města od Itala Calvina.

Tématicky lze román rozdělit do dvou okruhů – cestování a současný vztah těla a duše. Cestování pro autorku představuje způsob, jak si přiznat, že svět, v němž se nacházíme může být jen jednou z mnoha možných verzí. Život, který žijeme máme často tak naprogramovaný, že automaticky i naše cesty jsou naprogramované. Běgunství tedy vnímá jako touhu po svobodě a jako možnost, jak se dobrat k nefalšovanému poznání.

Podle Tokarczukové se dnešní svět točí okolo těla a jeho péče. Už lidem tolik nezáleží na posmrtném životě. Když už se nevěří v nesmrtelnost duše, patrně se začíná věřit v nesmrtelnost těla, a proto se lidé snaží co nejvíce své tělo omladit, nehledě na projevech stárnutí. Autorka si nastudovala anatomii a dějiny balzamování, aby byla schopna tuto problematiku v románu zachytit. Dopomáhá si historkami dávných osobností na poli chirurgie jako Frederik Ruysch (nizozemský anatom a botanik) nebo Filip Verheyen (belgický chirurg).

Běguni jsou románem nepříliš snadno přístupným, je třeba být pozorným čtenářem, který se snadno nevzdá. Vynaložené úsilí bude po přečtení náležitě odměněno porcí nových myšlenek na zamyšlení. Tokarczuková píše takovým způsobem, že by mohla vyprávět příběhy až do nekonečna.

Celkové hodnocení: 90%

Běguni

Autor: Olga Tokarczuková

Originální název: Běguni

Překlad: Pavel Peč, Petr Vidlák

Vydáno: 2. vydání 2018, Host

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze kniha Běguni Olga Tokarczuková Host (nakladatelství)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

Tragická nehoda na Třebíčsku: Auto vyjelo mimo silnici, žena zemřela

Tragická dopravní nehoda se ve čtvrtek odpoledne stala v Čáslavicích na Třebíčsku. Auto vyjelo mimo silnici, kde srazilo trojici osob. Dospělá žena střet nepřežila, zraněné děti skončily v péči lékařů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy