RECENZE: Knižní debut sci-fi velikána vychází poprvé v českém vydání

RECENZE - Sbírka povídek Temný karneval je knižním debutem slavného amerického spisovatele Raye Bradburyho. Sedmadvacet povídek kombinujících sci-fi, fantasy nebo horor umožňují čtenářům pohled na počátek spisovatelské dráhy sci-fi velikána. Český čtenář se s tím dílem setkává vůbec poprvé.

Ray Bradbury (1920 – 2012) byl především americký spisovatel, ale též povídkář, scénarista, esejista nebo basník. Na rozdíl od jiných spisovatelů, se Bradbury nedržel jednoho žánru. V jeho tvorbě se vyskytují prvky hororu, sci-fi, všeobklopujícího tajemna nebo různých vzpomínek na autorovo dětství. Deník New York Times jej považuje za spisovatele, který je zodpovědný za to, že se moderní sci-fi stalo literárním mainstreamem.

Mezi lety 1936 – 1941, ve fázi dospívání, se Bradbury snažil psát science fiction, která ale dle jeho slov za moc nestála. Proto se autor uchýlil k psaní weird fiction, jenž v sobě kombinuje sci-fi, fantasy a horor, nemá pevně stanovené hranice a často se v ní promítají nadpřirozená témata. Nejznámější spisovatelem píšícím tento podžánr byl Edgar Allan Poe nebo H.P. Lovecraft. Sbírka povídek Temný karneval byla nejen Bradburyho knižním debutem, ale zároveň zakončila první etapu jeho tvůrčího procesu, neboť od té doby se již začal plně koncentrovat na sci-fi.

Bradbury se poprvé zviditelnil na literárním poli se svým cyklem povídek Marťanská kronika, ve kterých popisuje fiktivní kolonizaci Marsu. O několik let později vydal svůj nejznámější román 451 stupňů Fahrenheita, v němž vítězí technokratická a povrchní kultura masových médií nad přemýšlivou společností. Od té doby Bradbury pravidelně publikoval různá literární díla až do své smrti.

Zájem o Bradburyho tvorbu se od padesátých let, kdy se autor etabloval, nezměnil. Televizní kanál HBO letos vydal filmovou adaptaci románu 451 stupňů Fahrenheita. Maturanti si jej každoročně vybírají k maturitě. Nakladatelství Plus vydává v posledních letech reedice jeho nejznámějších knih nebo u nás ještě dosud nevydané tituly. Bradburyho díla jsou dodnes velkou inspirací pro začínající spisovatele nejen žánru sci-fi, hororu nebo fantasy.

Sbírka povídek Temný karneval je shrnutím autorovy tvorby z let 1943 – 1947, obsahuje dvacetsedm povídek, z nichž patnáct vyšlo znovu ve sbírce Říjnová země. Je třeba si uvědomit, že v době, kdy povídky vznikaly, bylo autorovi okolo dvaceti let, tudíž vznikají perem člověka na přerodu ve spisovatele. I přes určitou nezralost se na spoustě z nich začíná rýsovat tradiční bradburyovský rukopis.

Sedmadvacet povídek je seřazeno nechronologicky s autorovým komentářem týkajícím se vzniku, inspirace nebo různých metafor na pozadí. Skrze komentáře Bradbury zároveň seznamuje čtenáře s tím, jak píše. Jeho hra se slovy a metaforami mu umožňuje dokončit povídku v relativně krátkém čase. Na záčatku psaní často ani neví, jak příběh skončí.

„Jakmile jsem se zaměřil na metafory, začaly se mi povídky samy hrnout. Když člověka napadne představa rakve, která se sama umí pohřbít, dá se s tím ledasco dělat. Ten příběh se může stát povídkou a hned vám vyskočí třicet možností, jak ho zpracovat,“ píše u jedné z povídek Bradbury.

Ne nutně jsou všechny povídky hororové, tím, že se autor pohybuje v subžánru weird fiction, může kombinovat cokoliv se mu jen zachce. Tím pádem je schopný vykreslit zcela normální situace takovým způsobem, až má z toho čtenář husí kůži. Bradbury je schopný téměř každé neživé věci vdechnout životnost.

V povídkách Bradbury často rozvíjí své vzpomínky z dětství – na rodné město, pračku nebo třeba opuštěný dům, kolem kterého chodil každý den do školy nebo životní situace, jež jej nějakým způsobem ovlivnily. Díky tomu, že je ve sbírce dvacítka různých příběhů, má čtenář svobodnou ruku v tom, jaká povídka ho zaujme. Některé se mohou zdát slabší, jiné naopak natolik silné, že by čtenář chtěl, aby se autor více rozepsal. Právě v tom tkví kouzlo Temného karnevalu. Svoboda výběru a porce strachu v dávkách.

Sbírka Temný karneval je natolik univerzálním dílem, že si ji mohou přečíst jak začínající Bradburyho čtenáři, tak i autorovi příznivci. Nekladou se žádné meze. Oba tábory dostanou možnost se seznámit s dneš již literárním klasikem na počátku jeho spisovatelské dráhy.

Celkové hodnocení: 70%

Temný karneval

Autor: Ray Bradbury

Originální název: Dark Carnival

Překlad: Petr Caha, Jarmila Emmerová, Jiří Hanuš, Josef Hořejší, Tomáš Korbař, Stanislava Menšíková, Vojtěch Pala

Vydáno: 1. vydání 2018, Plus

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze Ray Bradbury Temný karneval Plus (nakladatelství)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy