RECENZE: Jak si poradit v době, kdy technologie ovlivňují naši důvěru? Přišla na to autorka nového bestselleru

RECENZE – Dnes, kdy se vynořují nové skandály a šokující kauzy, je důvěra ve vlády, média, velké společnosti nebo i církev velmi nízká. Tato nedůvěra se odehrává v prostředí neustále se proměňujícím, technologicky rozvíjejícím a zcela přehlceným informacemi. Tímto objemným tématem se zabývá spisovatelka Rachel Botsmanová z pohledu lidské důvěry a jejího vztahu k výdobytkům moderní doby.

Za vznikem knihy Komu se dá věřit? stojí deset let výzkumu, jak technologie proměňují postoje lidí k důvěře. Když Botsmanová začala v roce 2008 psát svoji prvotinu Co je moje, je i tvoje (2010) nakousla jako první myšlenku takzvané sdílené ekonomiky. Tuto myšlenku později časopis Time označil za jednu „z deseti myšlenek, které změní svět“. Fascinovalo ji, jak technologie umožňuje lidem zúročit zdroje, které by zůstaly běžně nevyužité jako auta, domovy, dovednosti nebo čas. Tehdy představa internetového trhu, na němž lidé nabízí přespání ve svém vlastním domě nebo spolujízdu v autě, působila dost úsměvně. Dnes společnosti stojící za těmito „ztřeštěnými“ nápady mají hodnotu v řádech miliard dolarů. Autorka v knize předkládá řadu teorií, z nichž čtenáři nejvíce utkví v hlavě teze, že stojíme na začátku třetí revoluce důvěry v dějinách lidstva. Pokud ohlédneme do minulosti všimneme si, že důvěra prošla dvěma důležitými fázemi. Jako první tu byla důvěra lokální, kdy se lidé sdružovali v malých komunitách, v nichž se vzájemně znali. Nahradila ji důvěra instituční, která je zprostředkována smlouvami, soudy nebo značkami. Třetí je důvěra distribuovaná související s konáním uživatelů chytrých zařízení.

Zrnko důvěry se ve své podstatě nezměnilo. Stále vyžaduje čas, snahu a investici. Nevytvoří se za jeden den či jednou akcí. Naopak vyrůstá z pomalé, stabilní konzistentnosti. Posloupnost důvěrou pak probíhá takto: nejdříve člověk věří myšlence, pak platformě, a nakonec konkrétnímu produktu či jinému člověku.

V současnosti lidé hodnotí všechno od restaurací až po řidiče, co je sveze v ranních hodinách domů. Hodnocení těchto uživatelů dotváří virtuální vizitku daného podniku či poskytovatele služeb. Čím vyšší počet hvězdiček, tím lepší zobrazení ve vyhledávači, a hlavně větší důvěryhodnost. Boj o zákazníky již neprobíhá v ulicích, ale na internetu za pomoci různých aplikací a sociálních médií jako třeba Facebook nebo Instagram. „Zdá se, že skutečně žijeme ve světě, ve kterém jsou za hlavní prostředek přesvědčování považována velká čísla, ať už se jedná o „lajky“ na Facebooku, pětihvězdičková hodnocení na Twitteru nebo počet sledujících na Instagramu.“ [str. 97]

Podle Botsmanové je největším rizikem pro dnešní společnost rozsáhlá dezinformace a potenciál jejího digitálního bujení. Díky nestálé rychlosti změn a neuvěřitelnému objemu informací se média stala chladnými, tudíž pro příjemce zcela pasivními. Proto není překvapením, že se mnozí lidé stahují do názorových bublin, které zužují dostupné informace a potvrzují jejich existující přesvědčení. Autorka pomocí různých příběhů dokazuje některé ze svých teorií, čímž otevírá široké spektrum podnětů k zamyšlení. Zvlášť zajímavé jsou kapitoly o prodeji drog na temném trhu nebo o tom, jak čínská vláda plánuje vytvořit svého ideálního občana na základě jeho hodnocení. Pokud bude jednotlivec pracovitý, spořivý a poctivý, bude mít rychlejší připojení k internetu, lepší podmínky v bance nebo ubytování na hotelu bez zálohy.

Kniha Komu se dá věřit? pojednává o důležitém tématu přístupnou formou. Zároveň se jedná o první populárně naučnou knihu u nás, která se zabývá důvěrou z hlediska socioekonomického, politického a kulturního. Čtenář v ní nalezne podstatné úvahy pro pochopení toho, čemu moderní společnost čelí a co je zapotřebí udělat pro její nápravu.

Komu se dá věřit? Aneb jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat / Who Can You Trust?: How Technology Brought Us Together – and Why It Could Drive Us Apart (2017)

Autor: Rachel Botsman

Překlad: Jiří Petrů

Počet stran: 320 stran

Vydáno: 1. vydání 2018, Host

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze Komu se dá věřit? Rachel Botsmanová Host (nakladatelství)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy