Cena lipského knižního veletrhu zůstává doma. Rudiš neuspěl

Český spisovatel Jaroslav Rudiš nakonec prestižní cenu lipského knižního veletrhu nezískal. Z pěti nominovaných dnes v kategorii beletrie uspěla Němka Anke Stellingová s knihou Ovečky v suchu (Schäfchen im Trockenen). Šestačtyřicetiletý Rudiš byl nominován za svůj první německy psaný román Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise).

Turnovský rodák se po česko-německém autorovi Janu Faktorovi stal teprve druhým Čechem nominovaným na cenu knižní přehlídky, která se v kategoriích beletrie, literatura faktu/esejistika a překlad uděluje od roku 2005 a je spojena s odměnou 20.000 eur (513.000 korun).

Vedle Rudiše se letos o cenu ucházeli i turecko-německý spisovatel Feridun Zaimoglu, v Polsku narozený německý autor Matthias Nawrat a dvojice německých spisovatelek Kenah Cusanitová a Anke Stellingová. Právě poslední jmenovaná, sedmačtyřicetiletá v Berlíně žijící autorka nakonec uspěla s příběhem čtyřicátnice Resi, která je konfrontována s krizí, když dostane výpověď z bytu a navíc zjišťuje, že už nedokáže držet krok se svými kamarádkami.

"Pro Anke Stellingovou se moc raduju, protože to je skvělá knížka, vtipná, tragikomická. My jsme si spolu hodně dobře rozuměli. Vůbec celá ta parta nominovaných jsme spolu byli na cestách a docela nás to bavilo všechny dohromady a já si myslím, že každý by se radoval pro toho dalšího, kdo by vyhrál," řekl ČTK a Českému rozhlasu po udělení cen Rudiš.

"Pro mě je ta nominace obrovský úspěch, nečekaný úspěch, že jsem se tam dostal s mým prvním německým románem. To je prostě bomba," poznamenal také.

Román českého autora Winterbergova poslední cesta vypráví o nekonečné železniční cestě dvou mužů - pečovatele závislého na pivu a starého sudetského Němce - dějinami střední Evropy. I když se tyto dějiny muži snaží znovu pochopit, ve výsledku se v nich podle Rudiše stále více ztrácejí.

V Německu se Rudišově 540stránkové knize dostalo vřelého přijetí. Rozhlasová a televizní stanice NDR o ní psala jako o "velikém evropském románu", deník Tagesspiegel zase jako o "strhující, melancholické a vysoce komické cestovní novele". Podle listu Sächsische Zeitung byla Winterbergova poslední cesta dokonce favoritem na cenu lipského veletrhu.

Rudiš, který studoval němčinu a historii a žije střídavě v Německu a v Česku, už loni získal Cenu literárních domů německojazyčných zemí. Porotci ocenili Rudišovo různorodé literární dílo a jeho schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách. V minulosti se podílel třeba na komiksové trilogii a filmu Alois Nebel, s Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99) zase založil skupinu Kafka Band.

Související

Ilustrační foto

Počet nakažených koronavirem v Německu a Rakousku roste, onemocněl švýcarský voják

V Německu do dnešního odpoledne zaznamenali celkem 196 případů nákazy novým typem koronaviru. Informoval o tom Institut Roberta Kocha. Podle německých médií už byla nákaza prokázána ve všech spolkových zemích s výjimkou Saska-Anhaltska. Přibývá také akcí, které kvůli koronaviru ruší jejich organizátoři. Jednou z nich je i mezinárodní knižní veletrh v Lipsku, o jehož zrušení dnes rozhodla radnice tohoto saského města.
Ilustrační foto

V Lipsku odstartuje slavný knižní veletrh, letos se zaměří na českou literaturu

Česko bude v centru pozornosti letošního knižního veletrhu v Lipsku, který bude v nejlidnatějším saském městě slavnostně zahájen ve středu. Jako hlavní host na něm Česko představí přes 70 nových překladů své literatury a osobně více než 50 autorek a autorů. Jeden z nich - Jaroslav Rudiš - má šanci získat prestižní cenu knižního veletrhu. Němečtí pořadatelé i čeští organizátoři věří, že široká účast ČR na veletrhu zviditelní českou tvorbu na roky dopředu.

Více souvisejících

Lipský knižní veletrh Německo Jaroslav Rudiš (spisovatel) knihy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy