Moravská galerie rozšiřuje výstavu OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce o studentské práce

Brno – V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně budou vystaveny studentské návrhy na etuji pro Věstonickou venuši. Návrhy jsou výsledkem semestrálního úkolu v Ateliéru produktového designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Rozšíří se tak výstava OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce.

Moravská galerie v Brně ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou a Moravským zemským muzeem rozšíří výstavu OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce o návrhy studentů z Ateliéru produktového design vedeném Janem Němečkem a Michalem Froňkem. Studentské návrhy etují pro Věstonickou venuši budou vystaveny v Uměleckoprůmyslovém muzeu.  

Zde právě probíhá retrospektivní výstava designérského studia Olgoj Chorchoj umělců Michala Froňka a Jana Němečka. Ti kromě vlastní designérské činnosti působí také jako pedagogové na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svým studentům nyní zadali jako semestrální úkol vytvořit návrh na novou etuji pro sošku z období paleolitu. Studenti měli vytvořit speciální schránku pro toto významné kulturní dědictví, která by splňovala muzejní a prezervační požadavky a zároveň byla zajímavá z estetického hlediska.

Psali jsme: Logika a emoce. Moravská galerie zve na výstavu nadčasového designu  

Studenti mohli získat inspiraci pro své návrhy díky Moravskému zemskému muzeu, které jim umožnilo soukromou prohlídku s odborným výkladem docenta Martina Olivy, vedoucího Ústavu Anthropos, o nalezení a technických detailech sošky. Návrhy kombinují staré, tradiční materiály, jako je vzácné dřevo, kůže nebo kov, s moderními technologiemi, mezi které patří například kompozitní materiály, silikon nebo různé zamykací systémy.

Celkem třináct různých prací bude vystaveno na Ochozu v Uměleckoprůmyslovém muzeu a součástí výstavy bude také slide-show projekce vizualizací vitrín, v nichž by Věstonická venuše mohla být vystavena v případě dlouhodobé expozice.

Psali jsme: Do Moravské galerie v Brně zavítal v roce 2016 rekordní počet návštěvníků  

Výstavu doprovodí také sympozium s názvem Jak vystavit venuši, které se bude zabývat otázkou, jak v současné době prezentovat cenné umělecké exponáty. Sympozium se bude konat v březnu a bude určené především odbornému publiku – designérům, architektům, teoretikům a historikům umění, ale také studentům spřízněných oborů.

Konference bude rozdělena do dvou částí. První část se bude věnovat Věstonické venuši, sbírkám Moravského zemského muzea a způsobu jejich prezentace. Druhá část se zaměří na problémy spjaté s návrhy a realizacemi výstavních systémů.

Vzácným hostem sympozia bude britský designér Adrian Peach, výrobce množství svtíttidel pro přední zahraniční výrobce. Působil také jako umělecký ředitel italské značky Segno, která se specializuje na výrobu osvětlovací techniky, a přednáší na vysokých uměleckých školách po celém světě.

Výstavu Etuje pro Věstonickou venuši můžete navštívit od 17. února do 16. dubna 2017 na Ochozu Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Vernisáž se koná 16. února v 18 hodin.

Sympozium Jak vystavit Venuši se koná 16. března 2017 od 15 do 18 hodin v přednáškovém sálu Uměleckoprůmyslového muzea.

Program sympozia

13.00 Neformální setkání před zahájením sympozia v Mendelaniu na Mendlově náměstí, komentovaná prohlídka nové interaktivní expozice v historickém objektu

15. 00–16.15 První částdoc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D., DSc. – historie a význam Věstonické venušeMgr. Martina Galetová, PhD. – ikoničnost a symbolika Věstonické venuše dříve a dnesMgr. Petr Kostrhun – Pavilon Anthropos a potenciální obměna prezentace jeho sbírek

16.30–18.00 Druhá částBc. Klára Peloušková – způsoby a možnosti prezentace sbírek ve světěTomáš Kulík (LOTECH Design) – praktická hlediska při vytváření výstavních systémůAdrian Peach – výstavnictví v Neues Muzeu v Berlíně (simultánní překlad příspěvku do češtiny)prof. Mgr.A.Michal Froněk, prof. Mgr.A. Jan Němeček – zhodnocení výsledků zadání klauzurních prací na VŠUP, prezentace studentů

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie výstavy Věstonická venuše

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 6 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 10 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 10 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy