Moravská galerie v Brně zve na tři nové výstavy

Brno – Moravská galerie včera zahájila hned tři výstavy – dvě v Pražákově Paláci a jednu v Jurkovičově vile. První výstava v Pražákově paláci je věnovaná laureátovi Ceny Michala Ranného pro rok 2016, Marianu Pallovi. Retrospektivní výstavu multimediálního umělce doplní tvorba absolventky VUT Jany Kalinové. Jurkovičovu vilu zabydlí slovenský umělec Tomáš Džadoň.

Moravská galerie otevírá veřejnosti hned tři nové výstavy. První z nich s názvem Retrospektiva o 7 dějstvích se věnuje tvorbě významného multimediálního umělce a držitele Ceny Michala Ranného pro rok 2016, Marianu Pallovi. Druhá výstava, v Atriu Pražákova paláce, představí tvorbu Jany Kalinové, reflektující pocit absolutní svobody při tvorbě uměleckého díla. V Jurkovičově vile nás od příštího týdne čekají práce Tomáše Džadoně, reflektující tradice, ale také paradoxy dnešní technologicky zaměřené společnosti.

Retrospektiva o 7 dějstvích

O laureátovi Ceny Michala Ranného jsme informovali v listopadu minulého roku, kdy pro něj byl uspořádán slavnostní galavečer v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Nyní si návštěvníci mohou prohlédnout jeho tvorbu, nejedná se však o tradičně pojatou prezentaci autorových maleb, ale o rekonstrukci jeho performancí ze sedmdesátých až devadesátých let. Toto pojetí je inspirované projekty srbské umělkyně Mariny Abramović a jejím upřednostňováním procesu tvorby před samotným výsledkem.

V hlavních výstavních prostorách jsou k vidění dobové i rekonstruované dokumenty, videa a fotografie, které reflektují umělecké akce. Návštěvníci si budou moct sami vyzkoušet poplatnost uměleckého díla v dnešní době a přesvědčit se o jeho pomíjivosti. Mohou také následovat autora a nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dny na obraze počítáním zrnek rýže nebo si zapůjčit obraz za kuriózní protislužbu.

Kurátor výstavy Ondřej Chrobák věří, že „formát výstavy využívající postupy re-enactmentu (rekonstrukce) dokáže aktivizovat mysl návštěvníků tak, že nebudou vnímat Pallova díla pouze jako uzavřené artefakty, ale jako návody, které mají potenciál změnit život nejen konkrétního jedince, ale možná celého společenství.“

K výstavě bude vydána i netradiční doprovodná publikace – namísto katalogu půjde o Pallovu Nečitelnou knihu. Kromě představení tvorby Mariana Pally se výstava v Pražákově paláci bude zabývat také obecnějšími otázkami spojenými s možnostmi prezentace akčního umění prostřednictvím galerijních institucí.

Na výstavu Mariana Pally můžete vzít i své ratolesti, bude totiž zajímavá i pro ty nejmenší. Děti budou moci sledovat malbu slepic, k dispozici jim bude i nově přebudovaná dětská herna, která byla uzpůsobena vesnickému domku Mariana Pally ve Střelicích, kde žije a tvoří se slepicemi a psem Brunem. V herně budou k dispozici i knihy, buď přímo od Mariana Pally nebo dle jeho doporučení.

Marian Palla se narodil v roce 1953 v Košicích. Výtvarník, performer, spisovatel a recesista v roce 1977 ukonči studium v Brně na konzervatoři v oboru kontrabas. Přes patnáct let hrál v orchestru Janáčkovy opery v Brně, vedle hudební činnosti se věnoval i malbě. Působil jako asistent na Fakultě výtvarných umění v Ateliéru environment u Vladimíra Merty. Na kontě má řadu samostatných výstav u nás i v zahraničí. Jeho díla najdeme ve sbírkách Národní galerie v Praze, Východočeské galerie v Pardubicích, Muzea umění v Olomouci či Moravské galerie v Brně.

Výstavu Marian Palla: Retrospektiva o 7 dějstvích můžete navštívit od 21. dubna do 6. srpna 2017 v Pražákově paláci v Brně.

Denní tik

Výstavu Mariana Pally v Pražákově paláci doplní expozice ve výstavním prostoru Atrium, kde najdeme tvorbu Jany Kalinové. Absolventka brněnské Fakulty výtvarných umění VUT ve své tvorbě ilustruje paradoxy lidského života, a to prostřednictvím různých médií včetně objektu, instalace, fotografie a příležitostně i malby.

V současné době se Kalinová věnuje programování, malbě, kreslení vtipů, tvorbě šperků a nejrůznějších stavebnic a psaní textů. Pro Moravskou galerii umělkyně připravila výstavu reflektující paralyzující pocit absolutní svobody a nepřeberné možnosti, které si vzájemně konkurují při vytváření jakéhokoli, nejen uměleckého díla.

Výstavu Jana Kalinová – Denní tik můžete navštívit od 21. dubna do 6. srpna 2017 v Atriu Pražákova paláce v Brně.

Džadoňova vila

Od příštího týdne bude dostupná i nová výstava v Jurkovičově vile, kterou zabydlí díla Tomáše Džadoně. Slovenský umělec zde vystaví svoje starší práce, reflektující téma tradice a její aktualizace. Džadoňovy malby, grafiky, sochy, objekty a videa zároveň komentují paradoxy dnešní technologicky zaměřené společnosti.

Konceptuální umělec Tomáš Džadoň má rád díla architekta Dušana Jurkoviče, a stal se tak ideálním kandidátem na nového obyvatele Jurkovičovy vily. V jeho vlastní tvorbě se mísí nostalgie, venkov s ruchem velkoměsta. Prostřednictvím svých výstavních objektů nahlédne do minulosti a sobě i divákům položí otázky týkající se naší identity.

„V bývalom východnom bloku sa objavuje pojem tradície. Pracuje sa opäť s nostalgiou ako potvrdením určitej straty vlastnej prirodzenosti. Migrujúci pracujuci a všetci emigranti, migranti to len potvrdzujú. Začínam veriť, že žiť v mieste, kde sme sa narodili nie je trest, ale luxus! Nostalgia sa vykladá ako vzťah časový, nie priestorový. Je to také ochorenie pamäti a ako hovorí Christopher Lash: „Nostalgia evokuje minulosť, len aby ju pochovala zaživa,“ komentuje výstavu Džadoň.

Součástí tvorby slovenského umělce je také humor. Ten najdeme ve stálé expozici autorových kreseb a maleb s motivem slaniny, která mu připomíná nemateriální zážitky z domu jeho babičky. Na zahradě vily se objeví tři objekty. Jedním z nich je Tradiční karavan (2006), což je reinterpretace roubenky do podoby karavanu. Tímto pojízdným skanzenem autor naznačuje, že vazba k místu není v dnešní době důležitá a člověk se stává loutkou globální společnosti.

Výstava Tomáš Džadoň: Džadoňova vila trvá od 28. dubna do 29. října 2017 v Jurkovičově vile. Vernisáž se koná 27. dubna v 16 hodin.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie výstavy Marian Palla (výtvarník) Jana Kalinová (výtvarnice) Tomáš Džadoň (výtvarník)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 22 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy