Knížáka po 12 letech v Národní galerii nahradí ekonom

Praha - Výtvarník Milan Knížák opouští Národní galerii (NG) v Praze, v jejímž čele stál 12 let. Ve funkci generálního ředitele Knížáka nahradí ekonom Vladimír Rösel.

V posledním kole výběrového řízení na post generálního ředitele NG zvítězil Rösel nad Jiřím Fajtem. "Moje rozhodnutí je motivováno snahou vybrat z uchazečů nejlepšího manažera. Především z toho důvodu, že statut Národní galerie umožňuje generálnímu řediteli jmenovat pět odborných ředitelů jednotlivých sbírek. I s ohledem na celkovou situaci v NG jsem přesvědčen, že lepší bude ekonom - manažer než historik umění," uvedl dříve ministr kultury Jiří Besser (TOP 09).

Nový ředitel se funkce ujal 1. června. Poté Rösel od Milana Knížáka tři měsíce přebíral tuto rozsáhlou instituci. Milan Knížák se narodil 19. dubna roku 1940 v Plzni. Vystudoval gymnázium v Plané u Mariánských Lázní a poté nastoupil na Vysokou školu pedagogickou v Praze, obor výtvarná výchova – ruština. Školu nedokončil a stal se pomocným dělníkem. Později složil zkoušky na Akademii výtvarných umění v Praze, kterou také později opustil.

Poprvé veřejně vystavoval v roce 1958 v Mariánských Lázních. Na začátku 60. let začal vytvářet své první aktivity – Ceremonie, Kamenný obřad, Tělo a socha. V roce 1965 byl přijat do Svazu československých výtvarných umělců. V roce 1999 ho ministr kultury Pavel Dostál jmenoval generálním ředitelem Národní galerie v Praze. Knížák ve funkci nahradil Martina Zlatohlávka a vyřešil dlouho odkládané restituční nároky na sbírku Jindřicha Walese a změnil systém řízení a financí.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy