Orbánova kampaň proti Junckerovi vyvolala rozruch, lidovec Weber krotí emoce

Vedoucí kandidát Evropské lidové strany (EPP) pro květnové eurovolby Manfred Weber považuje za nepřijatelné plakáty maďarské vládní strany Fidesz, která spojuje předsedu Evropské komise (EK) Jeana-Clauda Junckera s podporou migrace a oslabováním ochrany hranic. Dnes to řekl novinářům v Praze. Zároveň ale odmítl návrhy na vyloučení Fidesz z EPP.

Kampaň maďarské vlády si vysloužila silnou kritiku od řady čelných představitelů evropských lidovců, mimo jiné i Junckera, německé kancléřky Angely Merkelové či rakouského kancléře Sebastiana Kurze.

For #Fidesz to be kicked out of EPP is what #Orbán really really wants: then he can play victim of the conspiracy narrative that he already manufactured. And join nationalist-populists for the next parliament. #euroelections #ep2019 #Europeanparliament #populism #Soros #Hungary pic.twitter.com/AaRdH7qGFD

— emilia palonen (@epalonen) 25. února 2019

Weber dnes označil za nepřijatelné, aby se jedna ze členských stran EPP vymezovala proti přednímu politikovi EPP.

Juncker vyzval i k tomu, aby Fidesz opustil EPP. Merkelová se k takovému kroku nepřipojila, dnes to odmítl i Weber. Před novináři vyjádřil obavy, že by vyloučení Fidesz mohlo prohloubit spory, které jsou mezi východní a západní částí EU. Podle Webera bude o situaci jednat EPP na svém nejbližším zasedání.

KDU-ČSL, která je rovněž členem EPP, se postavila proti vylučování Fidesz. Podle předsedy českých lidovců Pavla Bělobrádka je užitečnější, když Fidesz zůstává v evropské straně, kde na maďarské politiky mohou evropští partneři působit a snažit se ovlivňovat stanoviska Fidesz.

Související

Weber, Manfred (šéf EPP)

Šéf EPP varuje před populisty. Kdo je volí v eurovolbách, pomáhá Putinovi

Voliči, kteří se rozhodnou hlasovat pro populistické strany v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu (EP), by si měli být vědomi, že tito politici skončí ve skupině, která sympatizuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nesdílí princip solidarity na evropské úrovni. Tuto myšlenku přednesl předseda Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber před kongresem EPP v Bukurešti. 

Více souvisejících

Manfred Weber (šéf EPP) fidesz evropský parlament Jean-Claude Juncker EU (Evropská unie) Maďarsko

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy