Prezidentští kandidáti by oceňovali mimořádné osobnosti i neviditelné hrdiny

Prezidentští kandidáti by státními vyznamenáními oceňovali mimořádné osobnosti i neviditelné hrdiny. Podle některých by se mělo udělováním medailí a řádů spíše šetřit. Uchazeči o post prezidenta to uvedli v anketě ČTK.

"Jsem přesvědčen, že jsou to státní vyznamenání, nikoli vyznamenání prezidenta," poznamenal generál Petr Pavel. Chtěl by proto, aby na vyznamenaných panovala co nejširší společenská shoda a aby v daných kategoriích vždy šlo o nominované doporučené odbornou komunitou. Vyznamenání by proto vždy konzultoval se skupinou expertů na danou oblast.

"Obecně považuji doposud používaný systém ocenění těch, kteří se zasloužili o náš stát, ať již v oblasti sportu, umění, vědy, v jednotlivých oblastech běžného života, za společensky přínosný," uvedla bývalá předsedkyně Energetického a regulačního úřadu Alena Vitásková. Každý občan musí podle ní vědět, že i on může za svou práci a přínos pro společnost státní vyznamenání obdržet. Stanovit roční limit počtu oceněných nechce, protože se podle ní má oceňovat po zásluze, ne kvůli naplnění kvót.

Podle senátora Pavla Fischera se může státními vyznamenáními šetřit. "Stát je kontinuita. I proto je vhodné pozorně navazovat na předcházející prezidenty," podotkl. "A protože mluvíme o medailích za zásluhy, za hrdinství nebo o řádech, v každé kategorii je třeba postupovat zcela individuálně a citlivě využívat všech stupňů, na které pamatuje zákon," doplnil. Počet oceněných by volil tak, aby si občané jména vyznamenaných dokázali osvojit. Účelem státních vyznamenání podle něj není, aby si prezident dělal radost, ale aby vyzdvihl mimořádné rysy významných osobností.

Senátor Marek Hilšer považuje udělování státních vyznamenání za způsob, jak ocenit osobnosti, které se v minulosti nebo současnosti zasloužily o stát. "Vážil bych opatrně, spíše šetřil a využíval všech kategorií státních vyznamenání," uvedl. Rozhodně by nevyznamenával své přátele nebo podporovatele jen z osobních sympatií.

Podle odborového předáka Josefa Středuly by oceňovány měly být mimořádné osobnosti, hrdinové současnosti i minulosti. Důvodem k vyznamenání by měly být morální hodnoty, zásluhy na rozvoji státu, věhlas nebo mimořádný čin, uvedl.

Bývalá rektorka Danuše Nerudová považuje udílení státních vyznamenání za možnost, jak lze ocenit životní příběhy úspěšných i statečných. "Ráda bych vyznamenala neviditelné hrdiny, kteří sice neplní přední stránky novin, ale každý den napomáhají tomu, aby byla naše země lepším místem pro život," napsala. Udělovat by chtěla nižší desítky ocenění a rovnoměrně vyznamenávat muže a ženy, protože žen podle ní bylo dosud oceněno výrazně méně.

"Každý prezident po roce 1989 pocházel z trochu jiného prostředí, měl jiné životní zkušenosti, a preferoval proto při vyznamenávání trochu jiné osudy a osobnosti," uvedl podnikatel Karel Janeček. "Domnívám se ale, že všichni se snažili odměnit ty, na které bylo z různých důvodů dříve zapomenuto, nebo nemohli dříve vyznamenání dostat, a dále na tzv. hrdiny okamžiku. Lidi, kteří někoho zachránili, pro jiné se obětovali atd.," dodal.

ČTK anketou oslovila prezidentské kandidáty, kteří potvrdili zájem zúčastnit se prezidentské volby a v předvolebních průzkumech agentur začleněných ve Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR získali minimálně tříprocentní podporu účastníků výzkumu.

Kandidáti chtějí konzultovat své nominace třeba na ústavní soudce

Prezidentští kandidáti slibují, že budou s odborníky nebo veřejností konzultovat své nominace na ústavní soudce nebo členy bankovní rady ČNB. U jmenování profesorů, soudců, rektorů nebo generálů někteří z nich uvedli, že by vycházeli ze zákonných požadavků. Zájemci o účast v lednové prezidentské volbě to uvedli v anketě ČTK:

"Měla bych vysoké morální i profesní nároky na všechny nominované osoby a kandidáty," uvedla bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Jejich nominace by konzultovala napříč politickou scénou, aby přispěla k politické i společenské stabilitě a aktivně předcházela krizím. Za jeden z prvních úkolů budoucí hlavy státu považuje nalezení vhodných kandidátů na pozice ústavních soudců, které se uvolní v příštím roce. Nerudová by zároveň po inauguraci jmenovala ředitele BIS Michala Koudelku generálem.

Senátor Marek Hilšer poznamenal, že prezident má svou kancelář, která má za úkol připravovat nominace na jmenované funkce a případně je konzultovat. "Navrhované generály, soudce, profesory a rektory vysokých škol bych jmenoval na základě návrhu vlády nebo příslušných institucí, pakliže by nebyl u daného kandidáta rozpor se zákonem," uvedl. Zvláště v případě jmenování profesorů a rektorů by ctil akademickou svobodu.

Podnikatel Karel Janeček řekl, že by vybíral skutečné odborníky. "To bych si troufnul hodnotit ve spolupráci s dalšími lidmi sám, protože na to mám odborné ekonomické vzdělání a analytické znalosti, financím rozumím," uvedl. Veškeré nominace do důležitých pozic s významným vlivem na českou ekonomiku, politiku a společnost chce konzultovat se svým poradním týmem, ve kterém by byli odborníci na jednotlivé problematiky. Na kandidáty na generály, soudce či profesory by jako prezident měl zákonem stanovené nároky. "Při vykonávání prezidentského mandátu se hodlám řídit zákonem jasně vymezenými pravomoci a povinnostmi," dodal.

Generál Petr Pavel by konzultoval všechny nominace. "Pravomoci prezidenta chci užívat transparentně jak při jmenování členů bankovní rady ČNB, tak při jmenování soudců a profesorů. Má volba bude vždy zodpovědná a srozumitelná a opřená o názor odborné komunity," napsal.

Konzultace slibuje i senátor Pavel Fischer. "Prezident sice nemusí, ale může konzultovat, a to i v případě exkluzivní pravomoci," poznamenal. V případě členů bankovní rady se podle něj prezident může obrátit na experty na trhu nebo v akademické obci, u ústavních soudců by měl po konzultacích skládat tým tak, aby v něm byly zastoupeny různé profesní i lidské odbornosti. U jmenování soudců, generálů nebo profesorů poukázal na to, že se tak děje v těsné spolupráci s vládou. "Právě s příslušným ministrem je v případě pochybností na místě o tom jednat. Kooperativní přístup zde poslední dobou chyběl, to je třeba napravit," dodal.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková chce nominace konzultovat s vládou, s předsedy obou komor Parlamentu i se zástupci občanské veřejnosti. Považuje za nutné, aby při obsazení pozice ústavních soudců nebo členů bankovní rady ČNB panoval názorový konsensus. "Je zásadní pro další rozvoj státu mít na těchto pozicích nejen osoby velmi odborně zdatné, ale především s vysokým morálním kreditem, sloužící našemu národu a milující naši vlast," napsala.

Předseda odborových svazů Josef Středula se chce u nominací radit ve sboru. "Každý, kdo nominaci navrhne, musí být připraven ji také obhájit," uvedl.

ČTK anketou oslovila prezidentské kandidáty, kteří potvrdili zájem zúčastnit se prezidentské volby a v předvolebních průzkumech agentur začleněných ve Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR získali minimálně tříprocentní podporu účastníků výzkumu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr státní vyznamenání Ústavní soud ČR Petr Pavel Danuše Nerudová Josef Středula

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy