PŮVODNÍ ZPRÁVA | Budeme se mít příští rok lépe než letos? Ekonomům jsme položili nelehkou otázku

Jaký bude příští rok a vyplatí se číst si nějaké ekonomické či finanční prognózy nebo raději žít bez informací, tzv. ze dne na den, a pak být rád že nedošlo k nejhoršímu? Bude mi moct můj zaměstnavatel v příštím roce zvýšit výplatu, sníží se konečně ceny v zemi? Podobných otázek má jistě každý z nás více. Prognózy vývoje ekonomiky jsou ale ve světle aktuálního dění ve světě vcelku příznivé. 

Odpověď na otázku: „Bude příští rok lepší než ten letošní?“ ale podle analytiků a ekonomů, které server EuroZprávy.cz oslovil, vůbec nevyznívá tak špatně, jak si většina lidí dneska myslí.

„To nejhorší (alespoň prozatím) by měla mít globální ekonomika za sebou a spolu s postupným uvolňováním úrokových sazeb, které bude klíčovým faktorem, by se měla uvolňovat a zlepšovat situace v jednotlivých zemích, což by se mělo pozitivně odrazit i na vývoji finančních trhů,“ řekla serveru EuroZprávy.cz Olívia Lacenová ze společnosti Wonderinterest Trading LTD.

Co se týká výhledu v České republice, i v novém roce se podle ní očekává snižování hodnoty inflace, i když samozřejmě nadále přetrvávají určitá lokální i globální rizika jako například geopolitické napětí, které by mohly prognózy vývoje ovlivnit negativně. 

„Optikou ekonomického růstu by příští rok měl být výrazně lepší,“ řekl dále serveru EuroZprávy.cz Kevin Tran, ekonom Komerční banky. „Zejména díky tomu, že domácí ekonomiku bude inflace trápit již významně méně,“ dodal Tran. Podle něj české hospodářství po mělké recesi v závěru loňského roku v první polovině toho letošního stagnovalo a ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně dokonce poměrně výrazně snížilo svoji výkonnost.

„V příštím roce by již mělo dojít k obnovení mírného růstu ekonomiky. K tomu by měla přispět právě nižší inflace. Ta by se po dvou letech setrvání na vysokých úrovních měla v příštím roce vrátit do tolerančního pásma ČNB, respektive do rozmezí dvou až tří procent,“ řekl k výhledu na další rok Tran. To by podle něj mělo vést k výrazně lepší náladě spotřebitelů, kteří by díky solidnímu růstu mezd měli zvýšit své výdaje a podpořit tak růst ekonomiky.  

Většina ekonomů soudí, že právě spotřeba domácností je hlavním důvodem, proč domácí ekonomika jako jediná v EU stále zaostává za pomyslnou předpandemickou metou HDP. To ovšem souvisí s výrazným propadem reálných mezd, což je výsledek kombinace vysokého růstu cen a slabšího růstu nominálních mezd, který zatím příliš nekompenzuje propad kupní síly domácností.

„I v příštím roce ale česká ekonomika narazí na bariéry růstu. I proto předpokládáme, že růst v roce 2024 (odhad KB: 1,6 %) bude podle našeho odhadu pod potenciálním růstem ekonomiky. Růst zbrzdí jednak poměrně utažená měnová politika, ale také fiskální konsolidace, která je ovšem krokem k udržitelnější trajektorii veřejných financí. Ani zahraniční vývoj nebude přílišnou podporou pro růst české exportně založené ekonomiky, a to zejména vzhledem k slabým růstovým vyhlídkám pro Německo, které je pro domácí exportéry klíčový trh,“ popsal odhad vývoje tuzemských ekonomických veličin Kevin Tran z Komerční banky. 

Doporučené články

Většina ekonomů se shodne i na tom, že i přes současné naladění společnost v ekonomice optimismem příliš neoplývá, příští rok by se měl již nést ve značně lepším světle. Inflace by měla významně ustoupit poté, co většinu letošního a loňského roku dosahovala dvouciferných hodnot. Úrokové sazby ČNB zároveň započnou svojí sestupnou trajektorii a měnová politika by tak měla postupně méně dusit ekonomickou aktivitu. 

Faktem je, jak říká řada ekonomů, že poslední roky byly z pohledu ekonomického vývoje pro české občany mimořádně náročné, přesto se zdá, že světlo na konci tunelu je již velmi blízko. „Předstihové indikátory ukazují v případě Německa možnost ekonomického obratu a s ním by mělo přijít oživení rovněž do českého průmyslu. Index PMI ve výrobním sektoru v Německu byl v listopadu 2023 revidován z původního odhadu 42,3 bodu na 42,6 bodu a zůstal tak nejvyšší za posledních šest měsíců,“ uvedl pro server EuroZprávy.cz Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital.

Podobně by se měla podle něj v domácí ekonomice zotavit spotřebitelská poptávka, který klesala poslední dva roky s tím, jak se zvyšovala inflace a klesaly reálné mzdy. „Zvyšovat mzdy bude v příštím roce 60 procent zaměstnavatelů v Česku. Mzdy by se nejčastěji měly zvednout o pět až deset procent, což vzhledem k očekávané průměrné inflaci kolem 3 % by mělo znamenat růst mezd nejen nominálně, ale i reálně. To je výborná zpráva, spolu s tím zůstává silný trh práce, kdo chce pracovat, snadno si práci nalezne. V domácí ekonomice tak zůstává nezaměstnanost kolem 2,8, což je jedna z nejnižších úrovní v celé EU.,“ doplnil Kryštof Míšek. 

I Tran z Komerční banky říká, že zdražování by v příštím roce mělo již výrazně zvolnit. „Rizikem vychýleným směrem k vyšší inflaci je však míra, se kterou podniky propíšou zvýšené ceny energií do svých ceníků. Toto riziko navíc zvyšuje nejistota ohledně ukotvenosti inflačních očekávání, která zřejmě zůstávají zvýšená. S ohledem na velmi slabou poptávku mají však podle nás prodejci poměrně omezený prostor ke zdražování bez toho, aniž by ji ještě více poškodili,“ upozorňuje.

Tvrdí, že již výše avizovaný solidní růst mezd by však měl vést k růstu reálných mezd, a tudíž obnově kupní síly domácností. Vzhledem ke stále napjatému trhu práce a robustnímu finančnímu postavení firem mají zaměstnanci poměrně dobrou pozici v mzdových vyjednáváních. Ta by měla podpořit jejich snahy o kompenzaci předchozího propadu kupní síly až na úroveň z roku 2017. „Průměrná nominální mzda se podle nás v příštím roce v průměru zvýší o 7,6 %. To by za předpokladu, že inflace zůstane v rozmezí 2-3 %, znamenalo již poměrně solidní reálný růst,“ doplnil ekonom Komerční banky. 

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy