ROZHOVOR | Chudí zaplatí více a bohatí vydělají, říká ekonom ke kroku České národní banky

ROZHOVOR - Česká národní banka (ČNB) zvýšila úrokové sazby. Co si pod tím má představit běžný občan, kdy ho změna zasáhne a k čemu vlastně krok banky je? V rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal ekonom z Vysoké školy ekonomické Štěpán Křeček, podle kterého přišla změna příliš brzo.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby z 0.05% na 0.25%. Jedná se o první změnu úrokových sazeb od listopadu 2012 a o první zvýšení od roku 2008. Základní úroková sazba ovlivňuje vývoj všech ostatních sazeb v ekonomice a také kurz koruny vůči ostatním měnám.

Můžete laikům v oblasti ekonomiky vysvětlit, co vlastně Česká národní banka udělala?

Česká národní banka zvedla základní úrokovou sazbu v ekonomice z tzv. technické nuly o dvě desetiny procenta. Po změně je na hodnotě 0.25%. Na zvednutí základní sazby začnou reagovat i ostatní sazby, které také začnou růst.

Čeho tím chtěla ČNB docílit?

Podle bankéřů víme, že ČNB se obává přehřívání ekonomiky a bojí se, že by například na trhu s hypotékami mohla vznikat bublina. Tím, že se zvednou úrokové sazby se hypotéky stanou méně dostupné, protože lidé budou muset platit vyšší měsíční splátky. To zase povede k menší poptávce na trhu s bydlením, což by mohlo částečně korigovat vysoké ceny bytů.

Jak přesně dopadnou novinky na běžného občana?

Musíme rozlišit dvě skupiny obyvatel. Bohatý Čech, který má na účtu hodně peněz na tomto kroku vydělá, protože jeho zůstatky se začnou úročit vyšší sazbou. To znamená, že získá úroky navíc a bude se mít o něco lépe. Naopak chudý Čech, který například má nějaké úvěry, bude mít jejich splácení dražší.

Ovlivní zvýšení sazeb již uzavřené úvěry?

Změna se samozřejmě týká nově uzavřených úvěrů. Ty stávající se nemění, jsou jasně dané smlouvami.

Projeví se tedy změna už na úvěrech uzavíraných od dnešního dne?

Poskytovatelé úvěrů na sebe různě reagují, je to konkurenční prostředí. Pokud by některý poskytovatel okamžitě zvýšil sazbu, tak by tím mohl přijít o část klientů. Bude se to tedy projevovat spíše pozvolně a záleží právě na tom, jak na sebe budou reagovat jednotliví hráči na trhu. Rozhodně se ale dostáváme do éry, kdy úrokové sazby na jednotlivých produktech začnou růst. Končí éra tzv. levných peněz, kdy byly sazby hodně blízké minimu.

Jak krok ČNB hodnotíte?

Vždy jsem byl zastáncem vysokého ekonomického růstu. Pakliže se daří dobře ekonomice, tak se to odráží i v rostoucí životní úrovni občanů. V dnešní době máme růst, nejnovější predikce se pohybují kolem 3%. Nedomnívám se, že jde o tak vysoké číslo, že bychom už museli začít zasahovat.

Byla tedy změna ze strany bankéřů uspěchaná?

Já bych s tím opatřením ještě nějakou dobu počkal. V budoucnu by možná bylo vhodné, ale nemyslím si, že již v tomto srpnu bylo nezbytné úrokové míry zvyšovat.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Štěpán Křeček česká národní banka Ekonomika peníze hypotéky

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy