ROZHOVOR | Československo se rozpadnout nemuselo. Žádný politik vlastní chybu nepřizná, říká historik

ROZHOVOR - Dnes uplynulo 25 let od rozdělení Československa. Pokud by k tomuto kroku nevedlo, určitě by se nám vedlo jinak. Jak, na to už nám nikdo neodpoví, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz historik Miroslav Vaněk, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

K rozdělení Československa došlo poměrně brzy po sametové revoluci. Je mezi těmito událostmi přímá souvislost? 

Ano bezesporu. V době vlády jedné strany a autoritativního režimu nebyl prostor národnostní otázky skutečně řešit, vše probíhalo především jen na úrovni proklamací a pouze po stranické linii. Národnostní otázky se proto, pro mnohé překvapivě rychle, vyvstaly hned po listopadu 1989. Někteří Slováci například prezidentu Havlovi vytýkali omezení zbrojního průmyslu na Slovensku, ke klidu nepřispěla ani tzv. pomlčková válka. Najednou tu byla otázka, kdo na koho doplácí atd. atd.

Čekal jste vy sám v roce 1989 a krátce po něm, že v nových poměrech nastanou problémy mezi Čechy a Slováky a že povedou až k rozpadu společného státu?

Musím se přiznat, že já sám osobně jsem podobný vývoj neočekával.

Rozpad Československa na dva samostatné se z dnešního pohledu jeví jako pochopitelný krok. Byl z hlediska dění mezi roky 1990 a 1992 skutečně nevyhnutelný? 

Vše dnes vidíme prizmatem pokojného rozchodu. Naopak jsme konfrontováni s válečnými hrůzami v bývalé Jugoslávie nebo komplikovaného rozpadu bývalého Sovětského svazu. Volby 5. – 6. června 1992 zřejmě jednoznačně rozhodly, resp. vítěz voleb na Slovensku – Hnutí za demokratické Slovensko vedené Vladimírem Mečiarem a Občanská strana vedená Václavem Klausem. 

Tehdejší český premiér Václav Klaus už v minulosti uvedl, že po volbách v roce 1992 se nic jiného než klidný rozchod ani dělat nedalo. Vnímáte to stejně?

Nevidím to stejně, vždy existuje více možností. Jde o ochotu hledat je. Rozumím, že politici byli relativně dlouhým jednáním po unaveni. Byli ale zvoleni, aby řešení hledali.

Kdy poprvé jste si uvědomil, že už není návratu a že se Československo rozpadne. Co bylo tímto bodem zlomu? 

Volby leccos pro mě osobně předznamenaly, ale věřil jsem, že se nějaké řešení pro společné soužití Čechů a Slováků najde. Definitivní konec pro mě nastal až na onen pro mě smutný Silvestra 31.12. 1992, resp. první minuty po půlnoci 1.1. 1993

Jaké další varianty byly v tu dobu vlastně na stole? 

Mluvilo se především o unii dvou států, konfederaci, kde by obě republiky měly úplnou svrchovanost, měly by vlastní emisní banky a daňovou politiku a byly by samostatnými subjekty mezinárodního práva.

Václav Klaus také uvedl, že nevypsání referenda o rozpadu Československa, kvůli kterému byl kritizován, nepovažuje za chybu. Jaké nálady tehdy ve společnosti panovaly? Rozhodli by lidé stejně jako politici?

Tak předně, nepamatuji si, že by jakýkoli politik, kdy přiznal vlastní chybu. Václav Klaus byl jednoznačně ovlivněn vlastním ekonomickým viděním světa, kterému podřídil ve svém politickém rozhodování mnohé. Slováci nebyli o neoliberální cestě jednoznačně přesvědčeni, podle českých neoliberálů by byli bývali brzdou nastoupené české ekonomické cesty…

Po volbách 1992 vítězná česká politická reprezentace o udržení společného státu se Slováky již tak neusilovala, chtěla především rychle rozhodnout. Referendum neproběhlo, což považuji za velkou chybu a selhání tehdejších politických elit. Podle našich historického bádání, ale i podle sociologických výzkumů veřejného mínění by k rozpadu/rozdělení státu, pokud by došlo k lidovému hlasování, nedošlo.

Myslíte si, že by se Čechům a Slovákům vedlo lépe, kdyby k rozdělení nedošlo?

Nevím, zda lépe. Určitě by se nám vedlo jinak. Jak, na to už nám nikdo neodpoví… Na jednu misku vah jedni pokládají nekončící diskuse o kompetence, na straně druhé stojí sama hodnota společného státu, resp. ve jménu této hodnoty podstoupení dalších jednání a vyjednávání. Hledání kompromisu není výraz slabosti, ale mnohdy jde naopak o projev odvahy a státnické moudrosti, která nestojí na preferencích, a z pohledu historie na „krátkodobých vizích“. Přeci jen jsme žili ve společném státě téměř sedmdesát let, mnozí za společný stát položili život. 

Češi dnes, po tisíci letech, žijí ve svém státě úplně sami bez větších národnostních menšin. Myslím si, že je to na škodu nás všech, ztrácíme tím totiž schopnost žít s jinými, chybí nám tolerance k odlišnosti, naopak se jinakosti obáváme. Heslo zpět do Evropy nakonec došlo naplnění v každém ze států bývalého Československa zvlášť. Dnes jsme opět spolu v rámci širšího celku EU, ve kterém jsme si se Slováky nejblíže. To samozřejmě má svojí nezpochybnitelnou hodnotu.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Miroslav Vaněk (historik) Československo Vladimír Mečiar Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy