Pro euro. Českem se šíří petice za vstup ČR do eurozóny, podepsali ji i někteří politici

Senátor Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSL a SZ) nebo bývalý poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška jsou mezi signatáři nové internetové petice, která bojuje za přijetí eura v České republice. Za úvodních 14 dní ji podepsalo už několik set lidí.

Petice Pro euro spatřila světlo světa před 14 dny a na své webové stránce propaguje přijetí jednotné evropské měny čtyřmi hesly: „Budeme se mít líp“, „Budeme bezpečnější“, „Budeme rozhodovat o své budoucnosti“ a „Můžeme“.

Mezi důvody se objevují už celkem tradiční argumenty, třeba srovnání s naším východním sousedem, který euro přijal v lednu 2009. „Stejně jako na Slovensku, euro nastartuje naši ekonomiku a podpoří konkurenceschopnost našich podniků,“ píše se na webu iniciativy. Autoři petice tvrdí, že by přijetí eura přiblížilo životní úroveň Německu a dalším státům západní Evropy.

„Stejně jako v celé eurozóně euro také zjednoduší život českých občanů,“ konstatují také. Jednotná měna má zlevnit a usnadnit cestování, posílit pozici spotřebitelů a v neposlední řadě připravit o živnost „směnárenské šmejdy“.

Podle petice by nás přijetí eura ukotvilo v srdci Evropy, protože by představovalo záruku spojenectví České republiky se zeměmi západní, střední a východní Evropy, mezi které dlouhodobě patříme. „Naše historická zkušenost ukazuje, že jedině tak zabráníme tomu, abychom se stali satelitem jiných velmocí,“ vzkazují její autoři.

Rovněž by prý došlo k posílení hlasu České republiky v Evropě a při rozhodování o dalším směřování Evropské unie, protože eurozóna je naším dominantním hospodářským, kulturním a politickým partnerem. „Po odchodu Velké Británie z EU bude eurozóna tvořit přibližně 80 % její ekonomiky a populace,“ připomíná text jeden z důsledků blížícího se brexitu.

„Blížící se reforma evropských institucí bude mít zásadní dopad na všechny členské státy, ale bude se vytvářet hlavně v eurozóně. Naše možnosti prosadit české národní zájmy jsou proto výrazně vyšší v jejím rámci,“ varují autoři před možným vystoupením České republiky z EU.

V závěru pak autoři rozporují stanoviska vlády či České národní banky, protože tvrdí, že je Česká republika připravena přijmout jednotnou evropskou měnu. Ministerstvo financí a ČNB totiž v prosinci opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny, tedy přijetí eura.

Děkujeme všem, co jsou ❤️#ProEuro a podepsali naši petici. Jsme na začátku, ale věříme, že to má smysl! Vaši podporu nám můžete vyjádřit především podpisem. Každý podpis, lajk či follow se však počítá! Petice ▶️ https://t.co/gAZd1VPJCo Facebook▶️ https://t.co/lniZJ1cnY5 pic.twitter.com/JuX3hfzUEG

— Pro euro (@proeurocz) 22. ledna 2019

„Česká republika dlouhodobě splňuje všechna klíčová konvergenční kritéria a ostatní je schopna splnit během přechodného období. Dlouhodobě vyvážená a respektovaná makroekonomická politika vytváří předpoklady, aby Česká republika těžila ze společné měny ještě více než Slovensko,“ hodnotí autoři závěrem.

Petici podepsalo již více než 500 lidí včetně zmíněných vysokoškolských profesorů a současných, respektive někdejších politiků Václava Hampla a Jiřího Zlatušky. K petici se připojil i současný prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Každý z nás má bez eura život zbytečně dražší. Proto jsem rád, že se o společné měně mluví čím dál víc. Pokud si taky myslíte, že když zvládli přijmout euro Slováci, dokážeme to taky, přidejte se k této akci,“ vzkázal někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti. Přijetí eura však podporuje podle loňského průzkumu CVVM jen 20 % českých občanů.

Související

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?
Euro, ilustrační fotografie

Česko zatím nestanoví termín přijetí eura, rozhodla vláda

Vláda vzala na vědomí společné doporučení Ministerstva financí a České národní banky prozatím nestanovit termín přijetí společné evropské měny. Doporučení se opírá o zjištění obsažená v dokumentu Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Ten od vstupu ČR do Evropské unie objektivně hodnotí ekonomickou připravenost České republiky k přijetí eura.

Více souvisejících

EUR eurozóna Euro (měna) Česká republika Václav Hampl

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy