Aféra s testy emisí bobtná: Opice hodiny vdechovaly zplodiny, manažeři o všem věděli

Berlín - Manažeři německých automobilek sice vyjadřují šok nad tím, že se škodlivost emisí v minulosti testovala na opicích, podle informací serveru Spiegel Online jde ale o pokrytectví. Část z nich totiž o všem věděla a nijak nezakročila.

Testy škodlivosti emisí naftových vozů na opicích financovalo Evropské výzkumné sdružení pro životní prostředí a zdraví v dopravním sektoru (EUGT), které v roce 2007 založily automobilky Volkswagen, BMW a Daimler spolu s firmou Bosch.

Pokusu, který se uskutečnil ve Spojených státech, bylo podrobeno deset opic, které podle deníku Bild musely ve skleněných klecích čtyři hodiny vdechovat automobilové zplodiny.

To, že nyní vedení německých automobilek dává hlasitě najevo překvapení, že něco takového bylo možné, nechápe Helmut Greim, který byl šéfem výzkumné rady EUGT. "Samozřejmě výrobci aut věděli o testech na opicích a pokusných osobách. Nynější reakce členů představenstva automobilek je pro mě proto nepochopitelná," nechal se slyšet.

Zástupci koncernů se podle něj pravidelně účastnili zasedání výzkumné rady. "V případě pokusů na opicích a lidech ale neměli žádné výhrady," poznamenal Greim, který sám provedené testy považuje za neproblematické.

Stanice NDR dnes uvedla, že se automobilové zplodiny měly původně testovat na lidech. Kvůli tomu, že dieselové zplodiny byly v roce 2012 označeny za rakovinotvorné, se ale nakonec test uskutečnil na opicích.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?
Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

automobilový průmysl Německo Daimler volkswagen BMW Opice Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy