Evropa bez plynu? Gazprom zastavuje dodávky na Ukrajinu, Kyjev vyhlásil krizi

Moskva/Kyjev/Varšava/Brusel - Gazprom okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ruský gigant zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu. Spor může podle Kyjeva ohrozit dodávky plynu do Evropy. Polsko už reaguje. Evropská komise nyní mapuje situaci v evropské síti distributorů plynu.

Gazprom a Naftogaz se vzájemně zažalovaly v červnu 2014 u Stockholmského arbitrážního soudu, který řeší obchodní spory. Jde o jejich druhý spor, v těch předchozím soud odmítl požadavky Gazpromu vůči Naftogazu ve výši 56 miliard dolarů související s klauzulí take-or-pay. Ta zavazuje odběratele k placení i v případě, že neodeberou plyn ve smluvně předpokládaném objemu. Soud však nařídil Naftogazu uhradit nedoplatek za dodávky Gazpromu. Po dvou arbitrážních sporech tak má Gazprom zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz dnes oznámila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům. Spory mezi Kyjevem a Moskvou o cenách plynu vedly k přerušení dodávek do Evropy už dvakrát, v letech 2006 až 2006 a 2008 až 2009.

Podle ruských médií požádal Gazprom ruský soud, aby platnost smlouvy s Naftogazem ukončil. Ruská společnost v prohlášení uvedla, že verdikt arbitrážního soudu je nevyvážený a poškozuje ruské zájmy. "Soudci argumentovali tím, že stav ukrajinské ekonomiky se prudce zhoršil. Kategoricky odmítáme, aby se hospodářské problémy Ukrajiny řešily na náš účet. Pokračování platných kontraktů je za těchto okolností hospodářsky nesmyslné a nevýhodné," uvedla ruská společnost.

Podle šéfa Naftogazu Andrije Koboleva v důsledku ruského rozhodnutí bude muset být v zemi s platností od 6. března omezena spotřeba paliva. Do té doby bude platit pětidenní krizový plán, který dnes vyhlásila kyjevská vláda. Počítá s přechodem elektrárenského provozu z pohonu na mazut, což má denně přinést úsporu až 20 milionu krychlových metrů plynu.

Vláda rovněž doporučila všem ukrajinským školám, aby do 6. března zastavily výuku. Průmyslovým podnikům doporučila, aby přezkoumaly své výrobní plány s ohledem na nutnost úspory plynu.

Polský státní plynárenský podnik PGNiG podepsal dohodu s ukrajinským Naftogazem o zahájení bezodkladných dodávek plynu na Ukrajinu. Dodávky byly zahájeny dnes ráno a potrvají do konce března. Celkový objem měsíčního kontraktu činí více než 60 milionů metrů krychlových.

Evropská komise se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu nejen na Ukrajinu. "Komise se však domnívá, že tato situace vyvolává obavy nejen o přímé dodávky zemního plynu na Ukrajinu, ale možná i o tranzit plynu do EU," uvedla dnes komise ve svém prohlášení.

Komise proto vyzývá všechny zainteresované strany, tedy společnosti a příslušná ministerstva na Ukrajině a v Rusku, "k nalezení okamžitých řešení v souladu s rozhodnutími stockholmského arbitrážního soudu", uvedl exekutivní orgán EU.

Evropská komise je připravena řídit trojstranný proces, jehož účinnost se už v minulosti osvědčila v situacích rozepře. Proto bude místopředseda Šefčovič telefonovat ministrům energetiky Ukrajiny a Ruska za účelem zhodnocení situace a dojednání nezbytných dalších kroků," oznámila Evropská komise. Podle ní je důležité, aby jak Rusko, tak Ukrajina potvrdily své postavení dodavatelských a tranzitních zemí, "jak tomu bylo v uplynulých letech".

Místopředseda EK Maroš Šefčovič dnes konstatoval, že kolísající dodávky ruského plynu určeného k tranzitu přes Ukrajinu do EU není nic nového a že Evropská komise a evropská síť provozovatelů přepravních soustav (ENTSOG) záležitost už loni řešily. V současné situaci, kdy panují nízké teploty a je vysoká poptávka po plynu, je však podle Šefčoviče nízký tlak plynu v soustavě "zvlášť problematický".

Související

ČEZ

ČEZ má podle právníků v arbitráži s Gazpromem šanci

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a v níž žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. Pokud česká firma prokáže nedodržení smlouvy, má přitom značnou šanci na přiznání odškodnění. 
ČEZ

ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Více souvisejících

Gazprom Naftogaz Zemní plyn Ekonomika Polsko EU (Evropská unie) evropská komise

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy