Ekonomická krize? Experti řekli, jak přijde

Nikdo neví, kdy nastane další globální ekonomická krize. Ale na rozdíl od toho, co se stalo v minulosti, nikdo nebude moci tvrdit, že ji neviděl, když přicházela, tvrdí renomovaní ekonomové s tím, že se na ni lze dopředu připravit.

Evropa je ochromena institucionální krutostí a politickou nevolností. Německo není ochotné uznat závažnost vlastních ekonomických problémů. Vláda Spojeného království předpokládá, že všechno bude s Brexitem v pořádku. Naděje na mezinárodní hospodářskou spolupráci vybledly. V příští krizi vypadá, že západní vlády budu bojovat samy se sebou, napsal server Financial News.

Zásadní rozdíl oproti nedávné minulosti spočívá v tom, že existuje mnoho návrhů na to, co by se mělo udělat, aby se omezily důsledky velké krize.

Mezinárodní měnový fond radil jednotlivým zemím, jaký by měl být postup ale ve většině případů byl ignorován. Před několika měsíci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj prozkoumala myšlenku mezinárodně koordinovaného fiskálního stimulačního plánu, který by byl připraven předem, aby mohl být v případě potřeby využitý. Vlády po celém světě na návrh nereagovali.

Investiční institut BlackRock zveřejnil zprávu, obhajující radikální přepracování měnové i fiskální politiky. Vyzývá k bezprecedentní koordinaci politik, která by se zabývala dalším propadem. Fiskální politika není v případě vážné krize dostatečně hbitá. 

Stále bude existovat rozdíl mezi měnovou a fiskální odpovědností. "Centrální banky by rozhodly o velikosti nástroje, který považují za potřebný, zatímco vlády by se rozhodly, jak jej utratit," uvedl Jean Boivin, vedoucí institutu BlackRock.

Podle zprávy je potřeba nová forma koordinace, která by pomohla zajistit, aby měnová a fiskální politika poskytovala spíše pobídky, než aby pracovaly opačným směrem, jak jsme viděli v posledních letech.

A aby Boivin shrnul, co je v sázce, řekl: „Jak se stane příští pokles je důležitější otázka než kdy.“

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa finance Ekonomická krize krize Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy